Így “csetelnek” a fák!

0 darab hozzászólás

Tudtad, hogy a fák is tudnak csetelni? Sőt, titkokat is megosztanak egymással, méghozzá a neten. Ebből a videóból azt is megtudod, hogy hogyan.

Az egy dolog, hogy igazolódott, hogy tényleg kommunikálnak egymással, de sokkal rafináltabban teszik, mint azt valaha képzeltük volna. A kutatók az afrikai szavannákon lettek figyelmesek arra, hogy amikor a zsiráfok elkezdik lakmározni az ernyőakáciák lombkoronáját, a növények, hogy megszabaduljanak tőlük, mérgeket pumpálnak a leveleikbe. Persze a zsiráfok is tudják ezt, ezért odébb is állnak, hogy levadásszanak egy másik fát. De a tapasztaltabbak nem egy közelit szemelnek ki e céllal, kitalálod, hogy miért? Mert a fák se hülyék, és most figyelj! Figyelmeztető gázt bocsátanak ki, hogy riadóztassák a társaikat. Ez a jelenség a mi erdőinkben is lejátszódik. A bükk, a tölgy vagy a lucfenyő is megérzi, ha valami fájdalmasan rágcsálja. Ekkor elektromos jelzéseket bocsát ki, akárcsak az emberi test, amikor sérülés éri. És ezzel még nincs vége? Felismeri, hogy milyen kártevő garázdálkodik rajta, és olyan csalogatóanyagokat kezd el kibocsátani, amivel odavonzza a kártevő ellenségeit. Így segít magán. És ha most azt gondolnád, hogy ezzel ki is merült a fák kommunikációs repertoárja, nem is tévedhetnél nagyobbat. A gyökérzetükön keresztül üzeneteket küldözgetnek egymásnak. Pont úgy, mintha azok optikai kábelek lennének, amibe még a gombák is bekapcsolódnak. Egyetlen teáskanálnyi talajban több kilométernyi gombafonal, úgynevezett hifa található. Ezek továbbítják a rezgéseket az információk egyik fától a másikig, ezzel teljesen behálózva az erdőt. Tisztára, mint egy szélessávú internet. Gyakorlatilag itt és így dumálják meg a rovarokkal, szárazsággal, egyéb veszélyekkel kapcsolatos híreket, pletykákat. Nem véletlen kezdték el tudományos körökben használni ezt a kifejezést, ami a fák világhálója. Ez akkora volumenű információcserét takar, ami korábban olyan hihetetlennek tűnt, mintha most azt mondanám, hogy létezik olyan kanapé, amivel lehet kommunikálni.

De kapaszkodj meg, tényleg létezik. Ilyen például ez a kanapénk, ami azon túl, hogy baromi kényelmes és térben is elhelyezhető, ki is nyitható, hogy az egész banda elférjen rajta. Rendelkezik érintőképernyős panellel, beépített hangszóróval, bluetooth kapcsolattal, mindenféle bemenetekkel, és kérésedre olyan hangulatvilágítást produkál, amilyet csak akarsz.

Gyere el áruházunkba és próbáld ki. De készülj fel rá, hogy olyan élményben lesz részed, hogy le sem lehet róla majd robbantani.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered