Sosem találod ki, miért okoz feledékenységet egy ajtót

0 darab hozzászólás

Tuti, hogy már veled is előfordult, hogy csak álltál a nyitott hűtőajtó előtt, és fogalmad nem volt, hogy miért nyitottad ki. Vagy miután a szobából kilépve visszafordultál még valamiért, és elfelejtetted, hogy miért. Nyugodj meg, ezzel nem vagy egyedül. És még csak nem is azért történik veled, mert túlságosan szórakozott vagy szétszórt lennél.

A titok nyitja az ajtónyitási hatásként ismert jelenség. Ezt egy 2011-es kísérletben igazolták, ahol önkénteseknek egy videojátékban szobáról szobára kellett járniuk, és azokból különböző tárgyakat kellett összeszedniük, majd bizonyos időközönként le is kellett tenniük. Ahányszor a kísérlet résztvevői átléptek egy ajtót, egy tárgy bukkant fel előttük. Ha olyan tárgyat mutattak nekik, ami már a táskájukban volt, akkor az igen gombra kellett kattintaniuk, egyébként a nemre. Minderre emlékezetből kellett válaszolniuk, majd ugyanezt a virtuális játékot a valóságban is eljátszatták az önkéntesekkel. Méghozzá ugyanazokkal a feladatokkal. És tudod, mi lett ennek a vége? Az emberek egyszerűen elfelejtették, hogy mit csináltak korábban. Az sem számított, hogy mennyit kellett ehhez gyalogolniuk. Míg a szobán belül még emlékeztek arra, hogy milyen tárgy volt náluk, ahogy az ajtón átléptek, már nem, vagy csak alig. Ha ugyanis új szobába lépünk, az agyunk azt feltételezi, hogy az előző szobában történt információk már nem fontosak, így azt törli. Kutatók szerint ez azért van, mert az agyunk úgynevezett szimulációs modelleket gyárt. Új szobába lépve újat, ami kitörli a régit. Ezért nem emlékszünk dolgokra az ajtón átlépve. Ráadásul ez akkor is így van, ha visszatérünk az előző szobába, mert akkor megint egy új helyzetet teremtünk. Vagyis ha reggel még visszaszaladsz a torna felszerelésért, bár elindulsz a gyerekszobába, de amikor belépsz annak az ajtaján, és megpillantod az ágyat meg a cipőt, akkor elfelejted, hogy miért is vagy ott. Beágyazni jöttem vagy a cipőért?

Még szerencse, hogyha eljössz hatalmas, kétszintes veszprémi áruházunkban, ezen a bejárati ajtón kívül egyetlen más ajtóval sem fogsz találkozni, ami elfeledtetné veled a célodat. De még így is simán előfordulhat veled, hogyha például egy étkezőszékért jössz el hozzánk, még egy asztallal és egy kanapéval is távozol. No, nem az ajtóhatás, hanem a termékeink minősége és árértéke miatt. További érdekességekért pedig, ha eddig nem tetted volna, ne felejts el minket követni.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered