Napsütötte Toszkána

0 darab hozzászólás

Az etruszkok tudtak valamit

Már jóval azelőtt, hogy Toszkána világhírű lett olajbogyóiról, boráról, és egyéb mezőgazdasági termékeiről, az etruszkok otthonaként, és jóvoltából virágzó civilizáció született a régióban, saját építészeti stílussal és technikával. Idővel a Római Birodalom ugyan átvette az irányítást a terület felett, de az etruszkok építészeti vívmányai nem merültek a feledés homályába, sőt!
Bár a legtöbben úgy vélik, hogy építészeti preferenciáikat a görög építészet ihlette, mégis van egy fő különbség a kettő között. Míg a görög épületeket teljes egészében kőből építették, addig az etruszkok fából készítették a lakóházaikat. Miért? Mert a templomaikat is abból építették, és ha azok az Isteneiknek megfeleltek, mi okuk lett volna abban kételkedni, hogy a földi halandók majd elégedetlenek lesznek?
Favázas házak homlokzata általában mészkőből, travertinből, vagy homokkőből készült, márvány faragásokkal, a tető- és padlólapok terrakotta agyagból.

Noha a toszkán stílust mára kissé korszerűsítették, a mai, modern otthonok megőrizték a régi házak építészeti elemeit, és talán nem is gondolnád, miért.

Így válik egy istállóból otthon

Európa más országaival ellentétben (mint pl. Franciaország, és benne az előző lakberendezési kirándulásunkban már bemutatott Provence) az olaszoknál nem alakult ki a vidéki udvarházak jellegzetes stílusa, mivel a középosztály tagjai szépen elszállingóztak a városokba. A vidék megmaradt a földművesek és kétkezi munkások birodalmának, akik viszont roppant egyszerűen berendezett otthonokban éltek, nélkülözve minden olyan kelléket, ami a luxust, akárcsak nyomokban is tartalmazta volna. A II. világháború csak felerősítette a városokba történő elvándorlást, aminek meg az lett az eredménye, hogy számtalan tanyaépület vált lakatlanná, és ment szépen tönkre.

Aki egy kicsit is járatos az olasz építési törvények világában, az tudja, hogy nagyjából a nullához közelít Toszkána környékén egy új ház építési tervének elfogadása, így jobbára a már meglévő szerkezetek felhasználásával, a régi házak felújításával kísérletezik mindenki. Így alakultak át istállók és fészerek impozáns lakóépületekké, kényelmes és egyedi otthonokká.

Ha nekik sikerült, neked is sikerülni fog szinte a semmiből ezt a miliőt megteremteni. Ehhez csupán egy kis felújításra váró présházra lesz szükséged (mert sajnos ez sem megy egy panel 4. emeletén a liftakna mellett), meg persze azoknak a stílusjegyeknek az ismeretére, amivel most felvértezünk, hogy a végén elmondhasd: minden ízében toszkán stílusú, mediterrán az otthonod!

"MUST TO HAVE" DESIGN ELEMEK

Külső jellemzők

VASTAG, KŐBŐL KÉSZÜLT FALAK
Ehhez általában mészkövet, homokkövet, travertint és márványt használnak, így az otthon beolvad természetes környezetébe. Gyakran látni márványt, amelyet hangasúlyozásra használnak az ajtók, boltívek vagy ablakok felett.

TERRAKOTTA TETŐ -ÉS PADLÓLAPOK
A terrakotta az az építőanyag, ami rendkívül elterjedt ezen a vidéken, hiszen ez is egy elem, ami összeköt a természettel, és viszonylag könnyű előállítani is.

KÜLTÉRI LAKÓTEREK
Ezen az éghajlaton elengedhetetlen az épületek légáramlásának zavartalansága, így a legtöbb toszkán otthon szabadtéri lakótérrel is rendelkezik. Ilyenek a teraszok, loggiák, nyári konyhák.

DEKORATÍV KOVÁCSOLTVAS ELEMEK
A toszkán stílusú otthonokban gyakran láthatók romantikus kovácsoltvas kapuk és ajtók. A kültéri lakótérben, vagy a kertben kovácsoltvas falikárpitok, dekoratív díszek formájában, melyek további textúrát és melegséget biztosítanak.

Belső jellemzők

GIPSZ VAGY STUKKÓ FALAK
A stukkó egy másik olyan építőanyag, ami szintén könnyen elérhető, hagyományosan vízből, homokból és mészből készül. Ráadásul a fehér, stukkó falak ideálisak a meleg éghajlatra, mert nappal megtartják a hűvös levegőt, éjszaka pedig a meleget sugározzák a szobába. A toszkán stílusú otthonokban nem ritkán kézzel festett vonásokat fedezhetünk fel a falakon.

TEXTÚRÁLT MENNYEZETEK
A boltíves vagy burkolt, gerendás mennyezet melegséget és textúrát ad a toszkán otthonok belső terének. A gerendák az eredeti parasztházak vagy istállók felújított szerkezetei.

MOZAIK PADLÓ
Bár egy toszkán otthonban tipikusan terrakotta csempe lesz a fő padlóburkolat, üveg- és kőlapokat is gyakran használnak mozaik létrehozására a padlón. Számos modernizált toszkán lakástulajdonos a terrakotta cserepeket keményfa padlóra cseréli a melegség érdekében.

ALAPELEMEK

Színek

A toszkán otthonokra az úgynevezett földszínek jellemzők. A vörös, az okkersárga, vagy az ámbra bármely árnyalata éppúgy díszítheti a ház falát, mint a padlóját. A megfelelő színmélység érdekében gyakran színezett gipszet alkalmaznak, vagy a fehér gipszet keverik festékkel, és ezt hordják fel vakolatként a falra. Gyakori látvány, hogy a lábazatot, párkányokat, szegélyeket festéssel utánozzák. A falakon víz alapú, matt festéket használnak. A leggyakrabban az alábbiakat:

Ezek a festékek nem annyira közismertek, de annál jobbak, ha a toszkán hangulat megteremtéséről van szó.

1. A Bejnamin Moore Firenze névre keresztelt festéke kiváló lehet a konyhába vagy az étkezőbe.

2. A Sherwin-Williams Méhsejt (Honeycomb) festéke kiváló választás az étkezőbe, vagy egy szobába.

3. A Behr Derűs ég (Serene Sky) festékét az olasz vidék hatalmas kék égboltja ihlette. Ennek a szép égkék festéknek a hűvössége tökéletes lehet a mennyezetre a meleg falszínek és bútorok kiegészítőjeként.

4. A Behr Kerékpársárga (Bicycle Yellow) festéke az étkező, vagy az ajtókeretek, bejárati ajtó festésére is ideális.

5. A Valspar Brazil barnája (Brazilian brown) a nehéz fagerendák színét hozza vissza. Ezt a színt hangsúlyos falrészletek dekorálására lehetne felhasználni a dráma hatás érdekében.

6. A Benjamin Moore Közjáték (Interlude) színe kiváló nappali vagy családi szobák számára.

Bútorok és textilek helyiségenként

A vidéki házak úgynevezett "barna" bútorai általában generációkról generációkra öröklődnek. Bár nehezek és esetlenek, és nem számítanak divatosnak, mégis nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendenek, tehát nem dobálják ki őket.

KONYHA
Egy toszkán konyhából, függetlenül attól, hogy milyen méretű és berendezésű az otthon, egy dolog biztosan nem hiányzik: egy bazi nagy étkezőasztal. Ennek elég nagynak és masszívnak kell lenni, hogy sokan körbeülhessék, és nem csupán az étel elfogyasztására kell, hogy használható legyen, hanem az előkészítésére is, mely gyakran itt történik. Ezen túlmenően akkor jó az asztalunk, ha nem csak a lakásban funkcionál, de a kertbe is bármikor kiköltözethető. A terebélyes asztal mellett, ami még nem hiányozhat a konyhából, az egy jókora faszekrény, a konyhai felszerelések, cserépedények és száraz élelmiszerek tárolására. Ezek a szekrények gyakran minden díszítést nélkülöznek, máskor élénk, erős színnel festettek.

HÁLÓSZOBA
A vas ugyancsak hagyományos alkotórésze a toszkán otthonoknak, ahol a hálószobából nem hiányozhat egy vaskeretes, baldachinos ágy. Nem is csoda, hogy egykor minden olasz városban élt legalább egy lakatos, aki a fával kombinálva használta a vasat ezekhez az ágyakhoz.
Ilyen antik ágyak még ma is megtalálhatók a modernebb vidéki házakban, legtöbbször modernebb, kortárs bútorokkal kombinálva, fa éjjeliszekrények, és egy pad társaságában.

FÜRDŐSZOBA
Ebben a helyiségben sokszor alkalmaznak nagyméretű tükröt, melyet díszes, festményszerű keret szegélyez, és amit falikarok világítanak meg. A fürdőszobai kellékek jól mutatnak a helyiségben elhelyezett fonott, kosárszerű tárolókban. Magyar szemmel szokatlan lehet, de a toszkán fürdőszobák gyakori kiegészítője egy stílusban harmonizáló szék, vagy kisebb fotel, de sűrűn látni rusztikus padlóvázában száraz- vagy vágott virágot is. Ezek mellett elmaradhatatlan a szabadon álló kád, a mosdótálak közül pedig szinte kivétel nélkül pultra szerelhető változatokat választanak, sokszor nyers kerámiából.

NAPPALI
A vas innen sem hiányozhat.
A kalapált réz, a kovácsoltvas ajtók, függesztékek, az egyedi kialakítású reteszek, zsanérok és fiókhúzók lenyűgöző hangsúlyt adnak a rusztikus fa, és kényelmes, süppedős textil bútoroknak.
Utóbbiak egyszerű, ugyanakkor összetéveszthetetlenül toszkán stílusban jelennek meg. Ezek a csíkos és háromszög minták, melyek a bútorszövetek mellett a takarókban is visszaköszönnek. Színeikben nagyon kedveltek a sárga-vörös-zöld kombinációk, vagy a krém-aranysárga - vörösesbarna trió. A rusztikus anyagok mellett itt már megtalálható az eleganciát fokozó brokát is.

Ha te is be szeretnéd csalogatni az otthonodba a toszkán életérzést, az alábbi kulcsszavak segíthetnek még ihletet meríteni: kerámia tárgyak, terrakotta edények, márvány utánzatú, festett képkeretek, ciprus, örökzöldek, zöld pázsit, a házfalra felfutó rózsa és vadszőlő, levendula, hibiszkusz, otthonosság, kényelem, idill, reneszánsz, ujjászületés.

Ha pedig bútorokban gondolkodsz, íme néhány pazar darab, amikből csak úgy süt a mediterrán hangulat.


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered