Milyen telket vegyek?

0 darab hozzászólás

Kell nekem egyáltalán telek?

Első körben azt mondanám, hogy ha téged abból a fából faragtak, aki - miután leharcolva hazaér a munkahelyéről - örül, ha lyuk van a fenekén, semmilyet. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik nem éreznek különösebb vonzódás a fűnyírók, metszőollók, lombseprűk iránt, kertészre meg nem telik.
Ha azonban Chuck Norrist lekörözve pattansz létrára, amikor a falevelekkel tömött ereszcsatornád azt megkívánja, továbbá állod a sarat a soha véget nem érő házkarbantartás terén, akkor a kertes, családi házas létforma - ami azért bőven tartogat örömöket is - neked való. Már csak meg kell találni a hozzá passzoló telket. Ebben fogunk neked most segíteni!

Vidék vagy város

Elsőként azt érdemes magadban tisztázni, hogy meddig vagy hajlandó elmenni. Ez vonatkozik a vételárra és a távolságra is attól a ponttól, ahol és amilyen módon most élsz. Nyilván te is tudod, hogy elképesztő különbségek jellemzik a vidéki és nagyvárosi, fővárosi telekárakat. Míg vidéken 1000 forint körüli négyzetméter áron is hozzájuthatunk egy takaros földterülethez, ugyanez a fővárosban 400 ezer forint alatt meg sem áll egy társasházi fejlesztésre alkalmas telek esetében.
Jó hír azonban, hogy közel sem biztos, hogy a legborsosabb áron elérhető telek tenne téged valóban boldoggá.

A nyüzsgő városi létet választóknak bár karnyújtásnyira az urbanizáció nyújtotta kényelem, és a pezsgő kulturális élet lehetősége, cserébe el kell fogadniuk a környezet magasabb zaj, fény-és légszennyezettségét, továbbá hogy sosem lehetnek majd igazán egyedül. A vidéki életre vágyók ugyan megkapják a lassabb tempóban csörgedező élet lehetőségét, a jó levegőt és a nyugalmat, mégis ritkábban lesz módjuk egy színházi előadás után meginni a városban hazaindulás előtt még egy pohár bort, így akár megfosztva is érezhetik magukat a város nyújtotta extráktól. De mint minden, ez is nézőpont és életstílus kérdése. Neked kell eldöntened, mi az, ami számodra értékteremtő.

Értékállóság

Ha már tudod, vidéken vagy a városban szeretnétek-e fészket rakni, a következő feladat annak feltérképezése, hogy mennyire értékálló az általad kiszemelt telek. Hasonlóan a bibliai példához, ahogy rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt, értéktelen telken a házad sem képez valódi értéket, ami egy esetleges későbbi eladáskor bosszulhatja meg magát. Akkor ugyanis senkit sem fog érdekelni az általad beépített, tömérdek és méregdrága alapanyag, a házadtól áron alul leszel kénytelen megválni.
Amire a vásárlást és építkezést megelőzően ugyancsak figyelj, az az értékarány. Erre kevesen gondolnak, pedig fontos, hogy telked és leendő házad közel azonos értéket képviseljen.

Vonzások és taszítások

Az értékállóságot ugyancsak befolyásoló tényező a telek elhelyezkedésének kérdése. A tökéletes otthon a tökéletes telek kiválasztásával kezdődik, mert míg a házon bizonyos határokon belül bármit megváltoztathatsz, egy útban lévő hegyet aligha hordasz el. Fontos az is, hogyan lehet megközelíteni a terepek, adott-e tömegközlekedés, rendelkezésre állnak-e a közművek, továbbá a beépíthetőség mértéke, ami egy későbbi épületbővítéskor fontos szempont lehet.

A közművek kapcsán fontos még azt megjegyezni, hogy bár elsőre örömhír a létük, ám ha valaki éppen azért költözött ki a "vadonba", hogy alternatív lehetőségekben gondolkodva oldja meg az életét, úgy akár meg is kötheti a kezét, ha kötelezően rá kell csatlakoznia a köznek e műveire.

A tájolásnak is kulcsszerepe van abban, hogy a telkünkre épült házban jól érezzük-e majd magunkat. Egy domboldalba épülő ház bár nagyon szép kilátással is kecsegtethet, az építése jóval költségesebb. Ugyancsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha a telkünk előtt magasodó, szomszédos épület miatt kényszerülünk a terepszintet megemelni, mint ahogy arra is figyelmet kell fordítani, hogy ha egy kertre néző konyháról ábrándozunk, ne vásároljunk meg egy olyan telket, melynek déli oldala mosolyog az utcafrontra.

Aki nyitott a természeti törvények alternatív nézőpontból való megközelítésére, az a telekvásárlás során az energiaáramlásokra is figyelni fog, mely szintén a tájolással áll összefüggésben. Ennek értelmében bizonyos törvényszerűségek láthatatlan módon akkor is kifejtik hatásukat, ha nem vagyunk tisztában velük, és befolyással vannak arra, hogy az adott területen boldog és egészséges lesz-e az életünk, avagy zaklatott. Ez persze egyfajta szemléletváltást is igényel a részünkről, így anélkül, hogy ennek mélyelemzésébe most belefognánk, összefoglalóan elmondható, hogy ha van lejtésiránya egy teleknek, szerencsés ha az északi, keleti, északkeleti, dacára annak, hogy a legtöbben - például a napkollektorok miatt - eleve a déli fekvésű telkeket favorizálják.

Szubjektív faktorok, avagy szomszédaim és egyéb állatfajták

Cseppet sem lebecsülendő tényező, hogy kik fognak ránk köszönni, avagy nem köszönni a környezetünkben. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ha az imént ismertetett előfeltételek rendben vannak, ne is telket akarj vásárolni, hanem jó szomszédokat, mert az ő életmódjuk a te életedet is megpecsételheti. A jó szomszéd elsősorban észrevétlen, másodsorban együttműködő és segítőkész, és nem halmozza fel az udvarán a szemetet, továbbá tisztában van azzal, hogy az utca nem csak az övé, és másnak is jár a vasárnapi, zavartalan pihenés.
Ha a szomszéddal puszi pajtások vagytok, úgyszólván másodrendű, de azért még mindig nagyon fontos szempont, hogy milyen kényelmi szolgáltatások érhetőek el a közelben. Van-e óvoda, iskola, gyógyszertár, orvosi rendelő, élelmiszerbolt egy napi járóföldnél közelebb. Ami nem gond, ha nincs a kiszemelt telek tőszomszédságában, az egy nemzetközi vasútvonal, szeszesital lerakat, sikeresen működő fűrésztelep, továbbá egy kukoricás, ahova kijárnak az erdőből az állatok bandázni. Persze ezeknek a kedves, vadon élő állatoknak a felbukkanásáról, mint amilyen egy őzike vagy Sün Balázs, számos aranyos videó kering a neten, de hidd el, ez csak addig móka, amíg nem a te gyermeked pöttyös labdájával a szájában távozik a teraszról a róka. (Megtörtént eset.)

Az apró betűs rész

Hacsak nem lapul a zsebedben egy jogi diploma, bármilyen adásvételt megelőzően bízd a telek tulajdoni viszonyainak tisztázását egy jogászra. Ha egy telket feltűnően nyomott áron kínálnak eladásra, élj a gyanúperrel, hogy az nem az irántad tanúsított szimpátia jele. Lehetséges, hogy valamilyen tilalom alatt áll a földterület, esetleg nem teljesen teher-vagy permentes, vagy olyan pontokon keresztezik közművek, amik csírájában fojtják el nagyszabású építési tervedet. Ezekről a tulajdoni lapok, a földhivatal, vagy az egyes önkormányzatok építési osztályai adhatnak felvilágosítást.

Ha mindezen szempontokat figyelembe vetted, azt javaslom azzal tedd fel az i-re a pontot, hogy a környéket gyalog többször is körbejárod. Akár Columbo hadnagy, különböző napszakokban, más-más időpontban, véletlenszerűen tedd a terepen tiszteletedet. Nézd meg hétköznap, akkor is, ha ott már vasárnap is jártál, mert az ilyen váratlan vizitek többet mondanak el minden szónál. Képzeld ott el magad! Akárcsak a házban az eszméletlenül jó, új bútoraidat! 🛋

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered