Életem legpocsékabb lakásfelújítása

0 darab hozzászólás

A lakásfelújítás öröm, csak van, hogy nem neked, hanem a vállalkozónak

Megkockáztatom, vagyunk egy páran, akik ezt a megállapítást már saját tapasztalatból ismerjük, mert túl vagyunk életünk legpocsékabb lakásfelújításán. Láttunk már WC-t, amibe a beton belekötött, mert a szaki úgy gondolta, ami megmaradt, azt oda gond nélkül beöntheti, és vágott már szét az ideg, amikor a parkettát a burkolónak negyedszerre sem sikerült lerakni.

Viszont van jó hírünk is! Ezekből a borzalmakból lehet tanulni! Összegyűjtöttük neked a leggyakoribb baklövéseket, és ha ránk hallgatsz, te már nem fogod ezeket elkövetni.

Amikor a hormonok diktálnak

Létezik a lakásfelújításnak az a formája, amit leginkább a hormonok indítanak be, és olyan mondatok formájában lehet őket tetten érni, mint: "Utazzunk el valahova a hétvégére, mindegy hová, és utána frissítsük fel a lakást. Melegebb színeket akarok, mint az a leveskonzerv a reklámban." Ilyenkor nincs átgondolt koncepció, csak impressziók, pillanatnyi vágyak. Ez gyakran torkollik idő előtti vásárlási lázba, miközben még azzal sem vagyunk tisztában, hogy a felújításnak mik az egymást követő lépései. Nagyon fontos, hogy aki felismeri önmagán e szenvedély tüneteinek kibontakozását, az vegyen mély levegőt, tudjon ellenállni az áruházak csábításának, és mielőtt bármit tenne, foglalja írásba, hogy mit tervez.

Tudd, hogy mit akarsz kicserélni, az mibe fog kerülni, mit mi után kell elvégezni, ki fogja azt megcsinálni, mire mennyi időt kell a megrendeléstől számítva várni, beleértve a szakembert is. Hogyan fogod menetközben a munkákat ellenőrizni, egyáltalán az életeteket élni egy felfordulás közepette. Nem éri meg ezt az összeírós melót elmulasztani, mert enélkül hatszor annyit idő és pénz lesz a lakást felújítani.

Amikor magadból indulsz ki

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha abban bízol, hogy ha te rendesen végzed el a munkádat, akkor bizonyára így tesz más is. Hatalmas tisztelet a kivételeknek, mert akadnak azok is, de a ma elérhető állomány javarészt nem erről híres. A pontosságot többnyire hírből sem ismerik, és a mai szakemberhiány közepette már tanfolyamot lehetne arra szervezni, hogyan könyörögjünk hatékonyan a mesterembernek, hogy méltóztassanak a munkát - amiben megállapodtunk - elkezdeni. Azt is tudomásul kell venni, hogy a szakik nem gondolatolvasók, halál pontosan, szájbarágósan kell nekik megmondanod, hogy mit szeretnél. A falra akár fel kell vésni az instrukciókat, kijelölni egy-egy kiállás helyét, mert hajlamosak elfelejteni. És a legfontosabb, hogy mindent folyamatosan ellenőrizz, és ha eltérést tapasztalsz a megbeszéltekhez képest, azon melegében javíttasd ki. Nem akartam mindjárt az elején a legdurvább tanulsággal előállni, de nem lehet tovább halogatni. Ha azt akarod, hogy a dolgok flottul menjenek, kénytelen leszel egy kicsit minden melóhoz érteni, ellenkező esetben ott vágnak át, ahol nem szégyellik. Ha viszont érzik, hogy nem most jöttél le a falvédőről, az egészen kellemesen képes az erőviszonyokat átrendezni. Szóval hajrá!

Nem dolgozol lakberendezővel / generálkivitelezővel

Tudom, mivel fogsz most hárítani. Nem kell neked ahhoz lakberendező, hogy a lakásodat felújítsd, mert konkrét elképzeléseid vannak. Visszakérdeznék. Arról is, hogy mit csinál a tévhittel ellentétben egy lakberendező? A legtöbben úgy gondolják, ő az, aki a kanapédhoz kiválasztja a hozzá színben passzoló díszpárnát, pedig ezzel a munka 5%-ában foglalkozik csak. Ehelyett (át)építési, burkolási, világítási, és berendezési tervet, konszignációt készít, ami tartalmazza az összes szükséges alapanyag tételes felsorolását mennyiség és ár tekintetében, továbbá az összes szakipari munka részleteit, a lista végén egy végösszeggel és egy dátummal, amire a munka befejeződik. Sok lakberendező emellett nagyon jó beszerzési háttérrel is rendelkezik, tehát a szükséges alapanyagokat olcsóbban megveheti. Többen komplett kivitelező csapattal dolgoznak, tehát az összes munkafolyamatra megvannak a saját, megbízható embereik, akik munkáját helyetted is összefogja, ellenőrzi. Egyszóval megspórol neked egy halom kellemetlenséget és felesleges kiadást is. Ha nem csak azt kell kiválasztani, hogy milyen legyen a díszpárnád, hanem nagyszabású felújításban gondolkodsz, én a helyedben leszerződnék eggyel.

Nem kötsz szerződést és előre fizetsz

Vésd az eszedbe, ha egy szakember azzal az indokkal kér tőled előleget, hogy abból a szükséges alapanyagokat megvehesse, az azt jelenti, hogy nem dúskál megrendelésekben, ami pedig a mai szakemberhiányos években arról is árulkodhat, hogy valamiért senki sem tart igényt a munkájára. Az már nem a te dolgod, hogy az okokat felderítsd. Keress olyan szakit, aki nem rest az alapanyagokba befektetni, hiszen biztos a munkája sikerében, és aki nem kezdeményezi, hogy azt oldjátok meg "okosban". Minden munkára köss szerződést. Ne érezd emiatt kellemetlenül magad, mert ez nem a bizalmatlanság jele, egyszerűen csak így korrekt, és mert az nem csak téged, de a vállalkozót is védi.

Mások önzetlen segítségében bízol

Jó, ha az embernek vannak barátai, de hidd el, többségük (még te is) úgy van összerakva, hogy boldogan felajánlja, hogy ha kell, segít, de ez többnyire csak egy udvariassági formula, vagy nem egy komplett felújítási projektre vonatkozik. Nem azért ilyen undok mind, mert nem akarnak segíteni, hanem mert még a sajátjukra sem tudnak időt szakítani. Szóval, ha bárki közülük önként felajánlja, hogy megy és segít, persze fogadd el, és örülj neki, de alapból ne erre építs (légvárakat)! A családra támaszkodni is olyan, akár egy aknamezőn sétálni, mert a szakikkal ellentétben a rokonságodat még felelősségre sem vonhatod, ha nem abban a tempóban, vagy úgy szorgoskodnak a lakásodon, ahogy azt te elképzelted. Összegezve: az ingyen munka gyakran drágább. Nem éri meg a kapcsolataidat ezen a vonalon próbára tenni.

Meggondolatlanul vásárolgatsz

Megspórolhatsz magadnak egy rakás pénzt és időt, ha összeírod, hogy mire van szükséged, és azt megpróbálod egy helyen megvásárolni. Ez alatt elsősorban arra gondolok, hogy ha veszel egy boltban csempét, akkor ne otthon jusson eszedbe, hogy elfelejtetted hozzá megvenni a fugát, vagy a lapszabászatban a polcokhoz a tiplit stb. A szükséges alapanyagokat 15%-os rátartással számold, főleg a csempét, mert azokból a technológia miatt nincs két egyforma szállítmány.
Bármit is vásárolj, mérj! Szemmértékre ez nem megy, olyan mértékegység pedig, mint a "nagyjából", "kb", nem létezik. Ebben az időszakban mérőszalag nélkül be se térj egy áruházba. Még jobb, ha alaprajz is van nálad, rajta a fontos méretekkel, így elkerülheted, hogy azok hiányában egy nem oda passzoló berendezést vegyél meg.
Amíg zajlik a felújítás, porban és sittben úszik a lakás, hacsak nincs egy üresen álló raktárad, ne vedd meg a nagyobb bútorokat, csak amit a beépítés miatt okvetlenül szükséges.

A munkálatok végén is haladj kis lépésekben a vásárlással, mert az új közegben szoknod kell a látványt, és közel sem biztos, hogy minden előzetesen betervezett bútort elbír majd az új közeg. Egyszóval ne kapkodj el semmit, inkább nézz szét nálunk, és töltekezz fel jobbnál jobb ötletekkel!

283.990 Ft

121.990 Ft

25.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered