A tökéletes alaprajz titka

0 darab hozzászólás

A szomszéd fűje mégsem zöldebb

Hatalmas mérföldkő az ember életében, amikor abban a reményben álmodhat meg egy saját otthont, hogy annak a falait az ő elképzelése szerint fogják majd felhúzni, és nem valaki más, korábbi álmait kell a saját bútoraival kibélelni. Ám ez a szabadság néha ott torpan meg, vagy szökken szárba rossz irányba, amikor nem látunk túl egy magazin szép házakat felsorakoztató fotóin, vagy egy 3D-s látványterven. Így születnek meg aztán a szakemberek intelmei ellenére, de a megrendelők határozott kérésére rönkházak vagy alpesi "kunyhók" a pusztaságban, mediterrán csodák egy kicsit sem mediterrán éghajlatú országban. Később pedig a tulajdonosok csalódottan veszik tudomásul, hogy a relatív páratartalom, a domborzati viszonyok, a hőmérsékletingadozás, vagy a nap beesési szögének figyelmen kívül hagyása miatt a ház, aminek építésébe oly sok pénzt és energiát fektettek, mégsem az elvárások szerint "muzsikál".
Összegyűjtöttük neked a leggyakoribb bakikat és a legfontosabb támpontokat, melyeket ha figyelembe veszel a tervezésnél, jó eséllyel szerelem lesz az otthonotok, és nem csak első látásra.

1. Baki - Tájolás

AZ A FRÁNYA TETŐ
Még ma is nagyon sok házat látni, melyek bár csinosak, ám tulajdonosaik fittyet hánynak az irányokra, vagy az aktuális széljárásra. Lehet a széllel packázni, csak nem érdemes. Már a tetőnél kezdődnek a gondok, amikor úgy építik meg, hogy annak felülete a széliránnyal párhuzamos, így a cserepek alá még egy közepes fuvallat is csodálatosan be tud kapaszkodni. Az már csak hab a tortán, hogy néhány tetőfedő a kúpcserepeket is fordított sorrendben (érdemes otthon ellenőrizni) dobálja fel a házra, amit a szél ugyancsak nagyon könnyen fog idővel emiatt onnan lepakolni.

BEJÁRATI AJTÓ
A bejárati ajtó tájolása a következő pont, ahol a legtöbben elbuknak. Hacsak nincs más lehetőségünk, északra még a globális felmelegedésben bízva se tervezzünk ajtót, hacsak nem szeretnénk egy zordabb téli reggel azt kinyitva egy méteres hófalba ütközi. Szél barátunk ugyanis szeretete jeleként ezt is oda fogja nekünk hordani.

ABLAKOK
A szobák és ablakok tervezésekor az irányokon túl vedd figyelembe a kilátást is, mert azt fogod egy életen keresztül nézni. Ugyancsak gondolj arra, hogy a privát szférád ne legyen kitéve a kiváncsi tekinteteknek. Azon helységek ablakait, ahol viszonylag sokat fogsz tartózkodni lámpafénynél is, célszerű olyan oldalra tervezni, ami sötétedést követően a szomszédoknak, járókelőknek nem szolgáltat majd ingyen mozit. Divatosak a földig érő, hatalmas ablakok, de ilyet csak akkor vállalj be, ha a lecsapódó pára miatt a szellőztetésük, továbbá a hőszigetelő képességük is első osztályú, és nyáron gondoskodni tudsz megfelelő árnyékolásukról is. Bár vannak ablakok, melyek egy téglafal hőszigetelő képességével vetekednek, nem biztos, hogy a te otthonodban ezek teszik majd a legjobb szolgálatot. Gondolj arra, hogy oda pl. nem, vagy csak korlátosan tervezhetsz bútorokat. Az ablakoknak ezen túl a padlószinttől könnyen elérhetőnek kell lenniük, és az összes ablak 2/3-ának nyithatónak is.

2. Baki - Lépcső

Ha kisebb telek-beépíthetőség mellett nagyobb otthonban gondolkodunk, kétségtelenül az emelettel rendelkező, vagy tetőtér-beépítéses otthon számunkra a legmegfelelőbb, és legolcsóbb megoldás is, hiszen ez bár bonyolultabb megoldás, a tetőszerkezet árában nem jelent számunkra többletköltséget. A kérdés csak az, hogy akarunk-e lépcsőzni. Ez nagyban függ az életkorunktól, egészségi állapotunktól, továbbá attól, hogy milyen helyiségeket tervezünk oda, és milyen közlekedőt, lépcsőt.
Nagyon sok otthonnak a lépcső adja meg a kegyelemdöfést. Van, amelyik tyúklétrára emlékeztet leginkább, és kész kalandtúra azon át az emeletre feljutni. Ha túl nagy az egyes lépcsőfokok közötti távolság, vagy elhibázott a járófelület szélessége (A lépcsők méretezésére léteznek szabályok), vagy ha nem a megfelelő helyre van betervezve, agyonvághatja az egész lakás atmoszféráját, és utálni fogja mindenki.
Az is gondot szokott okozni, hogy áldozatává válunk a divatnak. A manapság trendi lebegő lépcsőkkel csak egy a hiba. Nincs korlátjuk, emiatt bármilyen jól is néznek ki, nem ajánlott kisgyermekes otthonokba, sem az üvegkorláttal szereltek, melyek hasonlóképpen balesetveszélyesek lehetnek.

3. Baki - Felesleges négyzetméterek

ERKÉLY
Személyes kedvencem a családi házak utcafrontra (!) néző erkélye. Régen a több szintes családi házaknak szinte kötelező eleme volt, de még ma is gyakran látni ezt a képződményt, és nem csak az emeletre építve! A toronyba zárt királylányt leszámítva, vajon miért akarna bárki, akinek kertje van, egy 1 méter széles erkélyre - rálátással a bámulatos közúti forgalomra és a közeli lottózóra- kiszorulni? Fel tud idézni bárki az emlékezetében olyan képet, amint látott egy ember oda kiülni borospohárral a kezében az élet dolgain elrévedezni? Ezeken az erkélyeken jobbára csak a ruhaszárítók fognak randevúzni.

KÖZLEKEDŐK
Akadnak háztulajdonosok, akik nagyon komolyan veszik a magánélet szentségét, ezért úgy alakítják ki a családtagok privát szobáit, hogy már az azokhoz vezető utak is felérnek egy útvesztővel. A felesleges, indokolatlan folyosók, pláne, ha még túlságosan szélesek is, nem csak az energiaáramlás szempontjából problémásak, de nagyon sok értékes négyzetmétert is elfüstölhetünk velük.

4. Baki - Túl nagy, vagy túl kicsi terek

Mivel nincs két egyforma család, ugyanaz a ház sem fog egyformán funkcionálni, ha más emberek lakják, éppen ezért ne az aktuális lelkiállapotunk, a trend, vagy a "de jól nézett ki a szomszédnál" elv alapján akarjuk az egyes helyiségek méretét meghatározni, hanem a saját szokásainkat követve.
Gyakori hiba, hogy a tulajdonosok megterveztetnek egy bazi nagy nappalit, majd közvetlenül mellé egy kisebb konyhát, amit összeköt egy étkező. Ilyenkor szokott az előfordulni, hogy amikor vendégek érkeznek, többnyire mind a kicsi konyhában fognak - akár halak egy konzervdobozban - kikötni, mert ott készül a kávé, ott lehet falatozni, és jóízűen trécselni. A nappali kong az ürességtől, az étkezőasztalhoz meg senkinek sincs kedve leülni, mert a rossz elhelyezés miatt túl messze van ahhoz, hogy a konyhából oda mindent kipakoljunk, és mert senki sem szeretne az átmenő forgalomban - mert végső soron az lesz - helyet foglalni. Az emberek sokkal szívesebben ülnek körül - ha van - egy mozgalmas konyhaszigetet, semmint egy étkezőasztalt, ha az nem túl közeli.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy lássuk lelki szemeink előtt, hogy fogunk az adott élettérben létezni. Ha 10-ből 7-szer nagy családi ebédeket szeretnénk megvalósítani, akkor számoljunk azzal, hogy az étkezőasztalt ki fogjuk húzni, és úgy tervezzük meg annak helyét, hogy az egy folyosóra akkor se lógjon ki. Az ilyen apró részletek figyelmen kívül hagyása esetén fordulnak elő olyan kellemetlenségek, hogy a tervező - nem tudván a szokásainkról - a mennyezetről egy kisebb, vagy más helyzetű étkezőasztalban gondolkodva a fölé lógó lámpának a helyét nem a megfelelő távolságra jelöli ki.

5. Baki - A fényviszonyok figyelmen kívül hagyása

A ház tájolásának fontosságáról már beszéltünk. Az időjárás mellett a nap járására is gondoljunk. Ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk világos, és ne a denevérek ideális tanyája legyen, a konyha, étkező, nappali ablakait álmodjuk meg a ház DK-i oldalára, így szinte egész nap természetes fény mellett tevékenykedhetünk a lakásban. Ezzel együtt a villanyszámlánkon is karcsúsíthatunk. Fontos tisztában lennünk otthonunk úgynevezett "benapozási" értékével. Benapozottnak tekintjük azt a helyiséget, ami február 15-én minimum 60 percre napos. Otthononként minimum 1 ilyen helyiséggel rendelkezünk kell, és ezen helyiségek megfelelő árnyékolásáról gondoskodnunk szükséges.

6. Baki - Majd valahova elpakolunk

A 3D látványtervek azért olyan vonzóak, mert azokon többnyire egy álom kerül a számunkra bemutatásra. Milyen lesz az otthonunk akkor, ha ... a bejárónőnk vagy a házi robotunk már végzett a takarítással. Az e képeken felvonultatott gyerekszobákat minta gyerekek lakják, a konyhában sosem főznek, és arról sem árulkodnak a precízen renderelt képek, hogy hova a bánatba fogjuk eltenni januárban a műfát meg a díszeket. Pedig egy jó ház ezekre is kínál megoldást. Gondolkodjunk falba süllyesztett könyvespolcokban, szekrényekben, amiket betervezhetünk akár az átkötő folyosókba is. Fontos, hogy amikor tárolókat tervezünk, a szezonális használati tárgyaink kényszerűségből se kerüljenek a leggyakrabban használt szobánkba.

7. Baki - Van / nincs spájz

Meg merem kockáztatni, hogy aki a spájz kérdésében jól vizsgázik, az az otthona többi helyiségének tervezését sem fogja elbaltázni, mert a spájzon bármilyen gondolatkísérletet el lehet végezni.

A közvélekedés szerint egy családi ház nem nélkülözhet egy éléstárat, ám régen konyhát sem igen találtunk, ahol ne lett volna minden háziasszonynak egy gyúródeszkája. Azóta eltelt pár évtized, és nemhogy a gyúródeszka, de a bonyhádi zománcos véndő hallatán is csak az 1970 előtt születetteknek csillan fel a szeme, mely egy 30-as éveiben járó modern nő konyhájának ugyancsak nem alapfelszereltsége. Persze jó, ha van, de enélkül is van élet, akárcsak spájz nélkül.

Hogy neked legyen-e vagy se, alapvetően két tényező függvénye.
A ház hőszigetelésén és a szokásaidon múlik.

A spájznak olyan helyiségnek kell lennie, ami rendelkezik ablakkal is. Ha nincs szellőzése, akkor az nem spájz. Ha meg meleg, akkor úgy hívják, hogy szauna. Ebben az esetben akár egy szekrényben is tárolhatjuk a portékánkat, egy ilyen ál-spájzban a tartalma úgyis megrohadna. Tehát passzív házba, vagy egy szuper jól szigetelt házba felesleges kamrát tervezni, mert az magasabb hőmérséklete miatt épp csak a funkcióját nem látná el. A kamra vagy spájz lényege a hűvös levegő, a tágas, polcos elrendezés önmagában nem elegendő.

Ha hőmérséklet nem akadály, fontos támpont, hogy hol élsz. Közel vagy távol a nagyvárostól és a bevásárlóközpontoktól? Ha a bolt csupán egy ugrásra van, akkor valószínűleg friss pékárúért, tejért, húsért naponta térsz oda be. Ebben az esetben a cekkeredbe be fog férni még egy kis leveszöldség is, vagy egy kevés krumpli, így ezek nagy tételben történő tárolására aligha lesz szükséged. Amennyiben az otthonod egy kerek erdő közepén áll, amit csak nagy bevásárlások idejére hagysz el, úgy nagyobb mennyiségben vásároltok, és ezeket az alapanyagokat valahol több hétig is tárolni kell. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a kertetekben nem csak fű nő, de gyümölcsfák is. Ekkor ismét jól jöhet egy kamra, hogy a gyümölcsöket tudd hol tárolni. Újabb érv a spájz mellett, ha sok háztartási kütyüd van, robotgépek, turmixgépek, kenyérsütő masina. Ezek sem várakozhatnak örökké a konyhapulton.

8. Baki - Dugaszoló aljzatok száma

Látszólag kevés köze van az alaprajzhoz, mégis nagy hatással lesz az egyes helyiségek használhatóságára a kiépített dugaszoló aljzatokon száma. A tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran alulméretezik, aminek számtalan, mindenfelé tekeredő hosszabbító-kígyó az ára. A villamos hálózat megtervezésekor ne a jelenlegi bútoraink elhelyezését vegyük alapul. Gondoljunk arra, hogy azok idővel átkerülhetnek egy teljesen más falra, vagy maga a szoba kaphat merőben új funkciót. Ahogy a legtöbb háznál elférne még egy szoba, ugyanúgy a dugaszoló aljzatokból is bátran merjünk az ésszerűség határain belül, de a pillanatnyi szükségletek fölé tervezni.

9. Baki - A jövőkép hiánya

Sok terv ott bicsaklik meg, hogy a tulajdonosok nem látják a házat fejlődni, pedig egy jó élettér velünk együtt képes alakulni. Akinek vannak gyerekei, jól tudja, hogy csak a kicsiknek lesz szükségük nagyobb gyerekszobára, ahol a játékaikat kipakolhatják a szőnyegre, és van hely a legókkal építkezni. Ám sok esetben még ők is állandóan az árnyékaink lesznek, azaz nem a saját szobájukban, hanem ahol mi vagyunk, a nappaliban fogják a kupit kibontakoztatni. Éppen ezért felesleges nagy gyerekszobákat tervezni, vagy csak akkor tegyük ezt, ha később ezeket a szobákat más módon is tudjuk majd hasznosítani. Lehet belőle pl. egy hobbiszoba. Egy hálószobát is célszerű úgy megálmodni, hogy az később, ha akarjuk, átalakítható legyen egy szuper jó irodává, vagy fordítva. Az is szerencsés, ha úgy tervezzük meg a házat, hogy idővel bizonyos közfalakat ki lehessen könnyedén iktatni. Egy esteleges későbbi eladásnál is jó ütőkártya, ha a házunk olyan paraméterekkel rendelkezik, ami az új tulajdonos számára az átalakítást megkönnyíti.

10. Baki - A kiterjesztett élettér figyelmen kívül hagyása

Ha kicsi a telek, és az alaprajzot nem nyújthatjuk meg kedvünk szerint, igyekezzünk úgy sakkozni a négyzetméterekkel, hogy a nappali vagy konyha folytatódhasson a szabadban. Ez tehát az adott helyiség tavasztól őszig történő kiterjesztését jelenti, ami folytatódhat egy fedett vagy félig fedett teraszban, amit idővel télikertté is nyilváníthatunk, és ami ingatlanunk hasznos alapterületét jelentősen megnövelheti.
A kertre külön legyen gondunk. Ha nem csak egy kis sütögetőben, de úszómedencében, vagy kerti tóban is gondolkodunk, ezeknek méretben és tájolásban is igazodniuk kell az épületünkhöz. Gondoljunk arra is, hogy rendszeresen karban kell őket tartani. Egy állandó napsütésnek kitett tó vagy medence vize a vízkezelő készülékek mellett is hamarabb algásodik, és könnyen a békák gyülekező helyévé válhat. Ha sok fa van a környezetükben, ősszel tele lesznek falevelekkel, és a takarításukkal járó sziszifuszi munkát nem nagyon fogjuk kedvelni.

11. Baki - A mérés és méretek elbagatelizálása

Mint mindig, a kedves olvasó most is kivétel, de az átlagemberek többsége nem rendelkezik megfelelő térlátással. Nemhogy elképzelni nem tudnak berendezve egy adott teret, de azt is gyakran tévesen mérik fel, hogy mi fér be egy szobába. Úgy vagyunk kitalálva, hogy mindig nagyobbnak érzékelünk egy adott helyiséget, mint amekkora az valójában, de még a lemért távolságok sem mindig adják vissza a valós térérzetet, és egy lakás esztétikáját. Ezek a téves észlelések szülik aztán azokat a bosszantó helyzeteket, amikor nem fér be az ajtón egy szekrény, vagy fennakad a falon az új ülőgarnitúra, netán a franciaágyon kell függőlegesen aludnunk, ha ragaszkodunk hozzá a szobában. Az egyes helyiségek megtervezése, vagy a bútorok megvásárlása előtt nem szégyen, sőt kötelező előkapni a mérőszalagot. A fentieken túl íme néhány alapvető méret, mert olyan, hogy "átlagos", "nagyjából ekkora" egy tervrajzon nincsen!

12. Titkos segítőid: Az esszenciális méretek

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan helyiségnek az otthonunkban, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk, minimum 6 m2-esnek kell lennie, személyenként 15 légköbméter levegővel.

Az előszoba, előtér minimális szélessége 1,2 m, optimális esetben 1,2-1,4 m.
A hálószoba nagysága minimum 6 m2, két fő esetén min. 12 m2.
A konyha és az étkező típusonként változó, akár rejtett közlekedő is lehet, így erre nézve egy kulcsméret nem megadható.
A nappali 2 fős lakásoknál minimum 18 m2, 3 vagy több fős családok esetén min. 20 m2, 3,6 m-es legkisebb szélességgel.
A gyerekszoba minimum 10 m2 kell, hogy legyen.
A fürdőszobát illetően 2,2 m-es átlagos belmagasság mellett legkevesebb 5-6 m2 alapterülettel szükséges számolnunk.

Kedvet kaptál a tervezéshez? Nosza, kapj elő egy kockás füzetet, és vesd papírra az ötleteidet! Mi ehhez ajánlhatunk pár remek íróasztalt és gondolat-serkentő székeket.

36.990 Ft

55.990 Ft

47.990 Ft

27.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered