Ez a 2021-es év Pantone színe. De vajon miért fontos ezt neked tudni?

0 darab hozzászólás

A Pantone sztori és ami mögötte van

A Pantone színrendszer a legfontosabb színillesztési rendszer a világon, mely 1963-ban jött létre azzal a céllal, hogy megoldja a nyomtatás bonyolult színegyeztetésének problematikáját. Gondoljunk csak a Coca Colára, akinek palackjai előállításakor nem elegendő csupán annyi mondania, hogy legyen piros. A márka részeként pontosan szükséges definiálni, méghozzá egy egyetemes nyelven annak az adott pirosnak az árnyalatát, mely a brand sarkallatos pontja. Ezt oldotta meg a Pantone a színek osztályozásával és számozásával.

2000-ben aztán nagyot gondolt, és előrukkolt "Az Év színe" fogalmával, mely 20 évvel ezelőtt egy égszínkék (Celurean Blue) árnyalat megnevezésével indult hódító útjára. Ezt máig 19 dedikált szín követte, melyek közül a 7. hozta meg az Intézet számára az igazi áttörést. Ekkortól jelenthetjük ki, hogy a színtendencia előrejelzése már önálló életet él, melynek beharangozását tűkön ülve várja minden év decemberében a szakma.

De mi is pontosan ez az év színe mánia, és miért kell folyton kihirdetni? Az összeesküvés-elméletünk egészen odáig gyűrűzhetne, hogy bizonyára azok a festékgyártók mozgatják a háttérből a szálakat, akiknek adott évben tetemes mennyiségű ilyen-olyan pigmentjük várakozik a polcokon porosodva, és amiket el kéne már végre passzolni.

A valóságban erre semmi szükség, de valami másra igencsak van, és a Pantone Intézet ezt az egyebet, méghozzá helyetted valósítja meg!

Trend a lelke mindennek

A Pantone nem találomra, vagy bizonyos lobbik nyomására fogalmazza meg az uralkodó színeket, hanem egész évben tanulmányozza a trendeket, mielőtt kihirdeti a következő év Pantone színét. Figyelembe veszik a társadalmi folyamatok valamennyi aspektusát: a divatot, a közösségi médiát, még a politikát is. Az év színének választott színárnyalat ezt követően ölt testet a formatervezés és a marketing világában. A Pantone által közzétett inspiráló palettákat több száz márka használja fel tervezése során a grafikusoktól a gyártókig.

Tehát a Pantone egy széleskörű, és számtalan munkaórát felölelő marketing kutatást lényegében helyettünk végez el, és bocsát ingyen a rendelkezésünkre. Így egy kisebb vállalkozásnak sem szükséges önmagát újra és újra kitalálni, a színtrendeket követve a saját arculatát is képes évről évre megújítani, és a vásárlóinak ezáltal megüzenni, hogy figyel az igényeik változására, és kész is rá reagálni.

Ha tehát valaki fogékony a körülöttünk zajló eseményekre, és nyitott a trend kínálta lehetőségekre, a színek nyelvén a saját márkájában ezt évről-évre megmutathatja anélkül, hogy közben elveszítené saját, egyedi hangját. Az év színét nagyszerűen be lehet építeni egy üzleti tervedbe, a vizuális megjelenítésbe. Hab a tortán, hogy a #COY2021 varázsszó feltüntetésével az ennek szellemében megalkotott termékeinket a neten nagyszerűen hozhatjuk helyzetbe.

Ultimate gray, Illuminating + Te

A Panton szakértői a világot járva, és nagyon bölcsen NEM meglovagolva a Covid által szinte tálcán kínált "szájmaszk-kék" szín lehetőségét, idén inkább a jövőbe tekintve, a REMÉNY (Illuminating) és az ERŐ (Ultimate Gray) színeivel üzentek nekünk.

Míg a meleg sárga a derű, és az önmagunkba vetett hit, az előremutató gondolatok fontosságát szimbolizálja, addig a szürke a stabilitást, a kitartást, egymás támogatását szolgálja. Ha ezeket a színeket együtt alkalmazzuk, nagyon sok építő, megerősítő energiát vihetünk általuk a hétköznapjainkba, az otthonunkba, és lássuk be, erre most mindannyian ki vagyunk éhezve.

És hogy miért érdemes magánemberként is e trendeket követned?
Gondolj csak a fákra. Egy fa élete addig tart, amíg növekszik, amíg képes a változásra. Egy emberben is addig munkál az életerő, amíg igénye van a megújulásra, az ebből fakadó önmegvalósításra. Aki ezt feladja, és már nem mutat érdeklődést az újdonságok iránt (melynek egyik megnyilvánulási formája a divat), gyakran tudat alatt az életét is feladja. Ekkor történik meg az, hogy a test tiltakozásképpen átveszi tőlünk az irányítást, és a szellemünk helyett maga kezdi el önmagát újrateremteni, a sejtjeit abnormális módon megsokszorozva. Furcsa fintora ez az életnek, hogy ilyenkor éppen az pusztít, ami máskülönben életben tartana.

Így tehát aki a divatot, a trendeket szereti követni, az e "tüneteket" önmagán felismerve elkezdhet örülni, mert ez annak a csalhatatlan jele, hogy még nem szűntünk meg önmagunkat és az életünket építeni. Bőven van még muníció a tarsolyunkban az álmainkat megélni, azt a célt, amiért erre a Földre születtünk, beteljesíteni.

Tippek, hogy hol tudod kamatoztatni az ÉV SZÍNE összeállítást

Ha SÁRGA színű fény éri a testedet (akár a napból érkező, akár egy fényterápiás készülékből), vagy ilyen ruhákba öltözteted magadat, ilyen színű bútorok, falak között töltesz huzamosabb időt, az jótékonyan hat az idegrendszeredre. Serkenti az agyi és mentális tevékenységedet, elősegíti a kalcium feldolgozást, ezért csontritkulásos betegek gyógyításában is hasznos lehet. Hatásos továbbá epeproblémák kezelésében (nem véletlen az epeömlés és a sárga irigység közti összefüggés szellemes megfogalmazása), és szorongás esetén is eredményesen alkalmazható.

1. Tervezz magadnak Ultimate Gray és Illuminating színben pompázó ruhákat, szetteket. Dobd fel például a blúzodat egy élénksárga sállal.
2. Használd e palettát sminkeléskor szemeid vagy körmeid hangsúlyozására. Egy füstös tekintettel, amit felpörgetsz egy kanári sárga árnyalattal, felvillanyozó lesz a pillantásod!
3. A konyhában is összedobhatsz egy napkorongra emlékeztető sütemény-csodát a család legnagyobb boldogságára.
4. Készíts üdvözlő kártyákat, nyomatokat, sablonokat e két szín felhasználásával. Húsvétkor erre egyébként sem mondhat senki nemet.
5. Dobd fel az otthonod e színekben pompázó bútorokkal, dekorációkkal. Egy meleg sárga étkezőszék egy diófa asztal társaságában, vagy egy vidám, sárga ülőgarnitúra egy puha, szürke színű szőnyeg párosításával mesésen tud mutatni.

Mi ehhez a Marco Mobilinél ezernyi remek ötletet és lehetőséget tudunk számodra kínálni. 💛🤍

39.990 Ft

148.990 Ft

13.990 Ft

27.990 Ft

36.990 Ft

54.990 Ft

140.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered