Meghökkentő tények a NOBEL-DÍJRÓL

0 darab hozzászólás

Hárman börtönben ültek, amikor megkapták. Egyvalakinek pedig oda sem kellett volna ítélni a Nobel-díjat, ami a legrangosabb elismerés, amit ember csak valaha kaphat. De mindennek, ennek az éremnek is két oldala van. Ráadásul szó szerint, mert amit itt látsz, az csak a hátoldala annak a hat éremnek, amit hat különböző kategóriában osztanak ki, s melyből egy, technikailag nem is Nobel-díj, s melyek mindegyike mást ábrázol, kivéve a fizikai és kémiai.

Hatalmas büszkeségünkre idén Karikó Katalin ezt érdemelte ki, és ezzel ő lett a 61. nő, aki megkapta ezt az elismerést. És meglehet, hogy még csak nem is utoljára, mivel Marie Curie kétszer is díjazott lett életében. De akadtak olyanok is, akik mindezt visszautasították, s többek között Borisz Paszternak, aki a díjat nem vehette át, ahogy Hitler parancsára ez a három német kutató sem. Ők hárman pedig azért nem foglalhatták el a széküket, mert éppen töltötték a börtönbüntetésüket. Gandhi pedig, bár ötször is jelölték, egyszer sem nyerte el a Nobel-díjat. Az pedig, hogy kit jelöltek valaha, csak akkor derül ki, ha az illető el is nyeri azt, mert a nomináltak listája 50 évre titkosítva van. Bár nem hivatalosan azért tudjuk, hogy 2021-ben Donald Trumpot is jelölték a Nobel-békedíjra. De történtek ennél érdekesebb esetek is. 1926-ban például ez a dán orvos megkapta a díjat, amiért bebizonyította, hogy a gömbféreg rákot okoz patkányokban és egerekben, pedig nem. De szerencsére a díj a legekkel is büszkélkedhet. A legfiatalabb jelölt ő mindössze 17 évesen kapta meg az elismerést. A legidősebb pedig 97 évesen. A legmeglepőbb Nobel-díj birtokosa pedig Churchill, aki a közhiedelemmel ellentétben nem békedíjat kapott, hanem irodalmit. Akárcsak 2002-ben Kertész Imre, és idén már nemcsak Karikó Katalinnak gratulálhatunk, hanem egy napja már Krausz Ferencnek is, akivel 16-ra bővült a magyar vagy magyar származású Nobel-díjasok klubja.

És ha létezne a bútoriparnak Nobel-díja, akkor azt valószínűleg megkapná az áruházunkban is megtalálható Himolla, mely a kárpitozott bútorok egyik legjobbja. Gyere el hozzánk Veszprémbe és nézd meg a saját szemeddel, hogy milyen kivételes garnitúra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered