Macskatréning - így menekítheted meg a bútoraidat a cicád karmaitól

0 darab hozzászólás

Ezt csak a macskások érthetik meg

Akinek van macskája, az tudja, hogy tulajdonképpen bennünket ért a megtiszteltetés, hogy a gazdái lehetünk ennek a négy lábon járó relaxációs csodának. Akinek a dorombolása azonnal normalizálja a szívverésünket, és akinél senki sem képes jobban kiváltani bennünk a vicsorgásig fajuló - agyon kell gyömöszölni, olyan szexi - cukiság agressziót.

A macska vitathatatlanul különleges lény. Álmatlanság miatt még az életben nem vittek cicát állatorvoshoz, hiszen maratoni hosszúságú szundikálásra képes, amit az empatikusabb példányok kizárólag hajnali 4 és 6 óra között szakítanak meg, csak a mi kedvünkért. Ilyenkor többnyire arra ébredünk, hogy a jószág szeretete jeleként szőrös kis fenekét az arcunkba tolja, vagy intenzív körömélezésbe kezd a vadonatúj kanapén.

Annak érdekében, hogy a bútoraid, és imádott állatod is tisztes kort élhessen meg (#nemcsapomagyonkihívás), íme egy rövid oktatóprogram, amivel ránevelheted, hogy a bútoraidat megkímélje a körömkoptatástól.

Egyáltalán miért kapar a macska?

Ami bizonyos, nem azért, hogy téged kikergessen a világból. Esze ágában nincs felbontani a köztetek lévő, Fenség (ő) és alattvaló (te) viszonyt, éppen ellenkezőleg. A kaparászásnak számos oka van. Ezek közül az egyik pusztán technikai jellegű: így szabadul meg az elhalt körömrétegeitől. Pont azért teszi, mint amiért te is levágod a körmöd. Nem kíván bekerülni a Guinness rekordok könyvébe a világ leghosszabb körmű macskájaként. A másik ok lelki eredetű. Tulajdonképpen az a macska ereszti ki a lakásban a körmeit, amelyik otthon érzi magát. A macska lábujjai között illatmirigyek találhatók, amelyek „aláírást” hagynak, amikor karmolászik. Így jelöli ki a területét, és a hozzád fűződő bensőséges viszonyát. Figyeld csak meg, hogy előszeretettel kezdi ki azt a fotelt vagy kanapét, ahol te is sokszor pihensz. Ezeken a bútorokon te is otthagyod a saját illatodat, és ő, akár egy zseniális alkimista, igyekszik ezt a saját illatanyagával elegyíteni, létrehozva egy olyan illatkompozíciót, aminek macskakörökben aligha lehet ellenállni. Lássuk, mi a módja annak, hogy erről sikerüljön őkelmét / őnagyságát záros határidőn belül leszoktatni.

Tréning 0. lépés - Műtét

Azért ezzel a ponttal kezdem a le, vagyis inkább átszoktató program ismertetését, hogy rögvest leszögezzem, ezzel inkább ne próbálkozz. A te kezedet sem vágta le édesanyád, amikor kiskorodban leejtetted a méregdrága porcelánt. Ráadásul a macska körmeinek eltávolítása felér egy komplett "macskátlanítással". Megfosztanád alapvető védekezőképességétől, ami miatt soha az életben nem engedhetnéd ki a szabadba, és mentálisan is nagy károkat okozhatnál neki egy efféle drasztikus beavatkozással. Egyszóval nincs műtét!

Tréning 1. - Körömvágás

Vannak remek körömcsiptetők, amikkel szakszerűen levághatod a cicád karmait, de ennek nem lesz egyenes következménye a karmolászás beszüntetése, hiszen ahogy fentebb olvashattad, ezzel csak a technikai problémát oldottad meg, a mentális tevékenység nem függvénye a körmök hosszúságának. Cirmi ettől még ugyanúgy ki fogja kezdi kedvenc fekhelyedet, legfeljebb ritkábban. A kaparászást tehát a körömvágással megritkíthatod. Ebben az esetben a körmét a cicádnak 2- 3 hetente esedékes szakszerűen levágnod. A legjobb, ha már egészen fiatal korában hozzászoktatod a manikűrhöz, mert egy felnőtt macskát átképezni nem lesz egy fáklyás menet. Ellenálló állatok esetében az alvás közben végzett körömápolás a célravezető, akkor kevésbé védekeznek.

Tréning 2. - Tedd számára érdektelenné a bútoraidat

Ezt úgy érheted el legkönnyebben, hogy olyan illattal permetezed be a kiszemelt bútort, amit a cica ki nem állhat. Ilyenek a citrusfélék, melyek neked kellemesek, a macskád azonban nem osztaná a véleményedet. Hasonlóképpen kerüli az éles hangot adó felületeket. Egy kis alufólia a karfára téve bár nem szép látvány, csodákra képes. Vígasztaljon a tudat, hogy csak átmenetileg van szükség erre a műveletre, mert most fogjuk a macskádat átszoktatni az új helyére.

Tréning 3. - Szerezz be egy jó kaparófát, de ne magadnak, hanem a cicádnak.

Biztosan láttál már ezerféle, elképesztően menő macskaházat, meg toronymagas, többszintes macskapihenőket, amik körömkoptatókkal is rendelkeznek. Ezeket akár el is felejtheted. A legtöbbet nem macskák tervezték vagy gyártották, pedig érdemes lett volna őket a sorozatgyártás megkezdése előtt meginterjúvolni. Többségükkel az a baj, hogy rendkívül instabilak, a macskád meg nem hülye, nem fog felmenni egy imbolygó, nehezen megközelíthető, számára értelmezhetetlen valamire.

Az ergonómián túl a másik gond az eltérő igényekben rejlik. A net tele van olyan videókkal, ahol a szülők rögzítették, amint gyermekük kicsomagolja a karácsonyra kapott csillogó, villogó, mindenféle hangot kiadni képes bébi játékot, majd - ügyet sem vetve magára a játékra - örömmel veti bele magát abba a kartondobozba (!), amibe csomagolták.
Hasonlóképpen imádják a picit az üres üdítős flakonokat, dobozokat, csak mert szép élénk a színük, és leköti őket a legegyszerűbb PET palack kupakja is, vagy egy közönséges W.C papír guriga. A cicád sem működik másképp. Könnyen lehet, hogy egy mezei kartondoboz lesz az ő Mekkája, ahova rendszeresen eljár majd körmöt élezni. Nálad jobban senki sem ismeri a cicádat, így igyekezz elsősorban az ő igényeit figyelembe venni, ahelyett, hogy egy neked tetsző, de a cicád számára teljesen érdektelen körömkoptatót szereznél be.

Tréning 4. - A megfelelő anyag kiválasztása

A körömkoptató ne olyan anyagból készüljön, mint amilyennel az a bútorod rendelkezik, aminek a használatáról le szeretnéd szoktatni. Amennyiben a jógamatracodat pécézte ki magának, akkor a kaparófájára ne ilyen anyagot erősíts rá, mert az életben nem fogja megérteni, hogy miért szabad az egyik, és miért nem szabad a másik helyen ugyanazt koptatnia. Tesztelheted a kartont, a fát, a parafát, durvább szövetet, szizált, sodrott köteleket, valamelyikre tutira rá fog kattanni, és akkor már fél úton vagy a sikerhez.

Tréning 5. - A hely kiválasztása

Ismételten a cél lebegjen a szemed előtt, ami nem a te esztétikai élményed kielégítése. Meglehet, baromi jól mutatna a kaparófa a sarokban, de talán téged is csak büntetésből állítottak oda gyerekkorodban, így ne kárhoztasd erre a sorsra a macskádat. A kaparófáját olyan helyre tedd, ahol eleve többet tartózkodik, ahonnan kedvére nézelődhet, beláthatja a terepet, esetleg oda, ahol eddig a bútoraidat tartotta karban.

Tréning 6. - A megfelelő dőlésszög megválasztása

Alvás közben te az alacsony vagy a magas párnákat kedveled? És hogyan szereted beállítani az autódban az üléstámládat? Ez mindenkinél egyéni, akárcsak a cicák nyújtózkodási szokásai. Ennek megfelelően van olyan négylábú, aki a vízszintes, megint más állatkák a 30 fokos, vagy a függőleges körömkoptatókat részesítik előnyben. Ennek megfelelőt készíts neki vagy szerezz be. Arra is ügyelj, hogy könnyen hozzáférjen, stabil legyen, és elegendő felülettel rendelkezzen egy tisztességes karmolászáshoz.

Tréning 7. - Tedd ellenállhatatlanná számára az új kaparófát

Hadd kezdjem ennek taglalását egy személyes történettel. Évekkel ezelőtt történt meg velem az eset, amikor egyik este, hogy másnap kipihentebben ébredjek, elkészítettem magamnak egy csésze, 100%-ban gyógynövények felhasználásával készült nyugtatóteát. A csészét, benne a filterrel teljesen gyanútlanul a konyhapulton hagytam, hogy a teafű a forró vízben kiázzon. Nem sokkal később arra lettem figyelmes, amint a macskám a gondolat tört része alatta a konyhapulton termett, a csészéből kihalászta a filtert, majd azt cafatokra tépve, örömittas ábrázattal felfalta az egészet. Csak később tudtam meg, hogy a nyugtató hatásáról ismert macskagyökér volt ennek a cselekménynek az oka, amit a filter tartalmazott. A macskák számára ez a gyógynövény egyfajta afrodiziákum, a cica viagra. Teljesen bekattannak tőle. Amennyibe ilyen tealevéllel bedörzsölöd a kaparófáját, garantáltan meghozod a kedvét az odalátogatáshoz.  

Tréning 7. - A szavak és hangok ereje

Még akkor is előfordulhatnak kezdetben visszaesések, ha minden fent említett dologra odafigyeltél, hiszen a rutin nagy úr. Amennyiben meglátod kedvencedet, amint célba veszi egy korábban már megtépázott bútorodat, szisszenj rá, vagy használj bármilyen más figyelemfelkeltő hangot, de úgy, hogy azt ne érezze büntetésnek, csupán figyelmeztetésnek. Nagyon fontos, hogy ne a nevét kiáltsd ilyenkor fennhangon, ugyanis nem akarjuk, hogy a neve összekapcsolódjon számára a tiltás élményével. A nevét csak akkor mondd ki hangosan, ha megdicséred vagy megjutalmazod.

Tréning 8. - Megerősítések

Ez elsősorban jutalmazást jelent. Soha nem büntetünk! Mostantól minden alkalommal, amikor azt látod, hogy a kaparófát használja a kanapéd helyett, jutalmazd meg. A szavakon túl jöhetnek a jutalomfalatok, simogatás, játékok, amiket a kaparófára függesztesz fel. Amire ügyelj, hogy míg a kutyáknál a 10 másodperces szabály az irányadó, a macskák egy nanoszekudummal később már nem tudják a jó cselekedethez kötni a jutalmazást, csak ha az éppen a cselekménnyel egy időben érkezett.

Ne feledd, az egész tréningsorozat célja a nem kívánatos magatartáson dolgozva kialakítani egy mélyebb kapcsolatot a cicáddal, miközben a negatív szokásokat pozitív asszociációkkal váltod fel. Ez nem csak a cicád önbizalmát fogja növelni, de a bútoraid élettartamát is.

Íme néhány babzsákunk és selymesen puha szőnyegünk, ahol a cicák egy örömteli körömkoptatás után imádnak elheveredni.

26.991 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered