Legyél te a sztárszomszéd, akit az egész környék imád.

0 darab hozzászólás

AZ ELSŐ BENYOMÁS HATALMA

" Szia, Pocok vagyok. 2021. március 8-án költöztem a 1. emelet 5-ben, amiről valószínűleg már hallottál, ha máshogy nem, hát úgy, hogy azóta időnként ugatok. Kérlek, ne vedd ezt zokon tőlem. Teljesen új nekem még ez a hely, és mivel a gazdám dolgozik napközben, néha a lakás magányában még szorongok. De ígérem, ez nem tart soká. Addig kérem megértő türelmedet. ígérem, ezt követően a lépcsőház legjobb kutyája leszek."

Van szív, mely egy ilyen üzenet láttán, amit a lépcsőházba kiakasztottak, ne lágyulna meg? Pedig, ha belegondolsz, az ugatás az enélkül az üzenet nélkül is ugatás, ami olykor kifejezetten zavaró. Ám az emberek többsége úgy van kalibrálva, hogy ha érzi, számolnak a létezésével, igényeivel, és számítanak a megértésére, ugyanaz a probléma egészen más fogadtatásban részesül. Mindennek alapja a jó kommunikáció, és annak tudomásulvétele, hogy nem mi vagyunk a világegyetem középpontja, akihez mindenki más idomul. Lássuk, mik azok az apróságok, melyekre, ha odafigyelsz, te lehetsz a lakóközösség sztárszomszédja!  

ÜGYELJ A ZAJOKRA

Senki nem várja el, hogy némaságba burkolózva éld az életed, ám vedd figyelembe, hogy milyen típusú házban élsz, kik a szomszédok. Egy olyan társasházban, ahol fiatal családok élnek, egészen más az elfogadható zaj határértéke, mint egy olyan közegben, ahol nyugdíjasok laknak.

1.Valószínűleg indokolatlan egy kép falra történő felfúrása este 8 óra után. Várhat másnapig.

2. Szombaton reggel 7 órakor inkább ne indítsd el a fűkaszát, se a fűnyíródat. Várj vele legalább délelőtt 10 óráig.

3. Tudom, menő a kedvesednek jelezni, hogy hazaértél, de nem szükséges ezt mindennap az autód kürtjével jelezni neki, amit felhajtasz a kocsibeállódra.

4. Nagyon kellemes egy meleg nyári estén kiülni a kertbe, vagy a teraszra a keveseddel vagy a haverokkal, és ott jókat bandázni, ám ha a szomszéd hálószobájának az ablaka a kertedre néz, este 10 óra után inkább vonuljatok be a házba.

5. Ne a csendrendelettel foglalkozz, hanem a környezeted igényeivel, így ha csak teheted, este 9 és reggel 9 óra között már ne folytass zajos tevékenységeket, mert könnyen felébresztheted a gyerekeket. Ne ilyenkor bütyköld vagy túráztasd a motorodat.

6. Amennyiben nagyobb lakásfelújításba fognál, ami zajjal, a lépcsőházban kosszal, kitárt ajtókkal jár, ahol a munkások fel s alá mászkálnak, érdemes erről tájékoztatnod a lakóközösséget. Tegyél ki a lépcsőházba egy üzentet, melyben jelzed, hogy a munkák mettől meddig fognak tartani, és igyekezz a lépcsőházban emiatt keletkezett szennyeződést napjában többször is feltakarítani.

LÉGY FIGYELMES

Ne feledd, a szomszédaidat szinte mindennap látod, nem mindegy, hogy milyen ábrázattal (és lelkiismerettel) kell rájuk nézned, ha találkoztok.

1. Ha új lakó vagy a házban / utcában, kedves gesztus, ha beköltözésed után bemutatkozol. Ezt megteheted a szomszédba átkopogva, nagyobb közösségekben akár a faliújságra kifüggeszthetsz egy kedves üzenetet. Amennyiben kertes házban laksz, jó ötlet, ha tartasz egy olyan kerti partit, ahova meghívod a környező lakókat, ez remek alkalom az ismerkedésre, mely után általában az együttműködés is zökkenőmentesebb. Meglásd, ennek hatalmas emocionális ereje van. A közvetlen szomszédaidnak add meg a telefonszámodat, hogy szükség esetén elérhessenek.

2. Tartsd tiszteletben a szomszédait személyes terét.

3. Amennyiben kölcsön kérsz valamit, igyekezz azt minél hamarabb visszaadni, amennyiben megsérülne, amit elkértél, igyekezz azt mielőbb megjavíttatni, pótolni.

4. Nem mindenki kutya - vagy macskabarát, így, ha egy mód van rá, ügyelj arra, hogy távol tartsd kedvencedet a szomszéd kertjétől. Nem várhatod el tőle, hogy az állatkáid után ő takarítson. Egy kedves felirattal a szomszédaid tudtára adhatod, ha kutyus vagy cica van a háznál, és ugyanitt kérheted őket udvariasan arra, hogy a közlekedés során emiatt jobban figyeljenek. Hidd el, az emberek zöme egy mosollyal az arcán eleget fog tenni a kérésednek.

5. Az ünnepek közeledtével lepd meg egy kis aprósággal a szomszédodat, úgy, hogy viszonzásul nem vársz semmit. Egy különleges esemény, mint amilyen egy csecsemő születése, szintén remek alkalom arra, hogy a figyelmességedet megcsillogtasd. Ezt ők sosem felejtik majd el.

6. Ha tudomásodra jut, hogy a szomszédod beteg, kérdezd meg, a segítségére lehetsz-e valamiben? Ez lehet egy bevásárlás, de egy tányér levessel is meglepheted.

7. Akkor is nyújts segítő kezet, ha a közösség összefog egy közös ügy érdekében, például többen is vállalkoznak arra, hogy összeszedik a környéken eldobált szemetet.

TARTS RENDET MAGAD KÖRÜL

1. Kifejezetten jó benyomást kelthetsz, ha ügyelsz arra, hogy a házad előkertjében - főleg, ha nincs kerítéssel elkerítve - a fű a szomszéd füvéhez hasonlóan legyen karbantartva. Nem szükséges ehhez egy kertészt alkalmaznod, sem körömollóval kiigazítanod a gyepet, de azért arra ügyelj, hogy a házad előtt ne egy dzsungel magasodjon, amit már csak bozótvágó késsel lehet eltávolítani.

2. Az udvarodon ne halmozz fel szemetet, mivel annak látványa nem csak a te életedet keserítené meg. Ne legyen a házad, portád az utca csúfja. Az igényesség a legtöbb esetben nem pénz, csupán odafigyelés és igényesség kérdése. Gondolj arra, hogy a te házad / lakásod mások által is látható külleme nagyban befolyásolja a többi, közvetlen környezetedben lévő ingatlan értékét, és ez viszont is igaz.

3. Figyelj arra is oda, hogy a fák, cserjék ne lógjanak át a szomszéd kertjébe, a fa lombkoronája ne jelentsen veszélyt a szomszéd házának tetejére.

4. A nap végén ne hagyj a ház előtt kerékpárt, gördeszkát, játékokat, melyek útban lehetnek a közlekedőknek.

5. Ha csak teheted, ügyelj arra, hogy a vendégeid ne parkoljanak a szomszédod háza elé, vagy az ő kocsifeljárójára. Ezt csak akkor tegyék meg, ha ezt előzetesen a szomszédoddal megbeszélted.

6. A hulladéktárolóddal bánj körültekintően. A szemetet a megfelelő napon tedd ki a ház elé, hiszen senki sem szeretne napokig gyönyörködni benne, vagy azon ámuldozni, ahogy a kóbor állatok rájárnak csemegézni. A kukádat ne told a szomszédod kapuja elé. Vannak emberek, akik erre kifejezetten érzékenyek.

NYÚJTS SEGÍTŐ KEZET

1. Ha látod, hogy a szomszédod küzd egy problémával, ajánld fel a segítségedet. Ha elromlott a fűnyírója, kínáld fel a sajátodat. Meg fogod látni, hogy szükség esetén neked is sokkal könnyebb lesz így majd tőle segítséget kérni.  

2. Ismerd meg a szomszédod életmódját, persze csak a tőled elvárható mértékig. Amennyiben tudod, hogy éjszakás, és nappal kénytelen aludni, légy rá tekintettel. Ez persze nem azt jelenti, hogy hozzá kéne igazítanod az életedet, de időnként biztosan figyelembe veheted a helyzetét, pláne, ha ezt kéri is tőled. Lehet, hogy a gyerekei szeretnek játszani a kutyáddal, ha senkit sem zavarnak vele, adj erre lehetőséget. Meglátod, te is számíthatsz majd az ő jóakaratára, sőt, mivel a jószándék ragadós, talán olyan lakótársakéra is, akik részéről nem is számítanál efféle cselekedetre.


LÉGY EMPATIKUS

1. A legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy nézeteltérésbe keveredtek a szomszéddal. Nagyon fontos, hogy ilyenkor maradj nyugodt és higgadtan tudj reagálni. Amennyiben úgy érzed, túlságosan frusztráló a számodra az adott téma, kérd, hogy halasszátok a beszélgetést egy későbbi időpontra.

2. Amennyiben neked van problémád a szomszédoddal, fontos, hogy azonnal cselekedj, ne őrlődj hetekig magadban. Fordulj hozzá ahelyett, hogy a helyzetet kibeszélnéd a fél utcával a háta mögött, mert ez csak újabb problémáknak ágyaz meg. Kérd meg, hogy működjön veled együtt, és találjatok ki közösen egy olyan megoldást, mely mindkettőtöknek jó. Ez sokkal jobb, mint kihívni rá a rendőrt. Ez alól kivételt képeznek az olyan esetek, melyekben te vagy a családod, vagy a környék biztonsága forog kockán.
Próbáld a dolgokat a szomszédod nézőpontjából is szemlélni. Mielőtt bármire ragadtatnád magad, gondold végig, hogy amire készülsz, arra ő hogy reagálna, mit érezne. Ez a fejben lejátszott meccs segít annak megakadályozásában, hogy átlépj egy bizonyos határt (pl. aláaknázd a bejáratát, felszántsd és sóval behintsd a kertjét, leöntsd a kocsiját egy utánfutónyi marhatrágyával), amit később esetleg megbánnál. Kövesd a régi mondást: BÁNJ ÚGY MÁSOKKAL, AHOGY SZERETNÉD, HOGY HASONLÓ HELYZETBEN VELED BÁNJANAK.

Amennyiben félreértés van köztetek a szomszédoddal, nem kell, hogy barátok legyetek, de igyekezz azt legalább egy kézfogással rendbe hozni. A legjobb ilyenkor a problémákat egy sör vagy egy kávé mellett a kertben kibeszélni. Ehhez az időjárás már adott, akárcsak a nálunk kapható remek kerti bútorok.

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered