Lakberendezési trükk: Fényvisszaverő festékek

0 darab hozzászólás

Előfordult már veled, hogy miután kifestetted a lakást, az sokkal világosabbnak vagy éppen ellenkezőleg sötétebbnek tűnt, mint amilyenre számítottál? Ez az LRV érték miatt történt, amiről ha még nem hallottál, és éppen festés előtt állsz, akkor ezt a videót okvetlenül látnod kell.

Minden festéknek van úgynevezett LRV száma, ami egy nullától százig terjedő skálán található. Ez mutatja meg, hogy egy festék mennyire világos vagy sötét a tiszta feketéhez vagy a tiszta fehérhez képest. Bár a skála technikailag 100-ig mér, a legfehérebb szín, ami festékből kikeverhető, a 94-es, a hármasnál pedig nincs feketébb. Más szóval ez adja meg a mélységet, illetve azt, hogy egy festéknek mekkora a fényvisszaverő képessége. És hogy ez miért fontos? Kezdjük ott, hogy például a legtöbb fehér árnyalatot szabad szemmel nem, vagy csak alig lehet egymástól megkülönböztetni, mint ahogy azt itt is látod. Ha azonban fény éri őket, akkor függően az LRV értéküktől másképp viselkednek. Itt az alsó, 20 ponttal magasabb értékű fehér jóval több fényt ver vissza, és ettől világosabbnak is hat. De mielőtt még arra gondolnál, hogy de szuper, mert akkor most a sötét szobámat elég lesz csak egy magas LRV értékű fehér festékkel kifesteni, amitől sokkal nagyobbnak fog tűnni, és világosabb is lesz, hát lehet, hogy tévedsz. Azon túl ugyanis, hogy a fehér érdekesen viselkedik, más tényezőket is figyelembe kell venni. Itt egy olyan festéket látsz, ami sok fényt ver vissza, ahogy azt a kép bal oldalán is láthatod. Azonban nézd meg, hogy mennyivel élettelenebb a jobb oldalon, ahol csak közvetett fényt kap. A színeknek ugyanis fény kell, hogy életre keljenek. Ha a szoba sok természetes fényt kap, mert nagy ablakai vannak, de van előtte egy hatalmas zöld pázsit, egy magas, mondjuk 74-es értékű falfesték mellett a szoba belső, zöldessé válhat, egy medence mellett pedig kékké. Az is számít, hogy mi van benne. Így ha egy lila szőnyeget helyezel el egy magas LRV értékű fehérre festett szobában, az lilára varázsolhatja a falakat. Így oda jobb egy 60-70 közötti értékűt választani. És hogy hol találod meg a festékek LRV számát? A színkártyákon például itt, vagy itt.

További hasznos lakberendezési tanácsokért kattints a bionkban lévő linkre és nézz szét az inspirációk között. Vagy ha túl vagy a festésen, és már csak be kéne rendezni az otthonodat, akkor ma még hatalmas kedvezményekkel csípheted meg náluk új bútorodat.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered