Így válassz fugát a csempéhez!

0 darab hozzászólás

A csempe kiválasztása szórakoztató, de sokan megfeledkeznek egy ugyanilyen fontos tervezési feladatról, a fuga színéről. Kaptam egy ilyen kérdést, így most erről lesz szó.

Kezdjük a legegyszerűbbel, a fehér csempével, amihez a legtöbben automatikusan a fehér fugát választanák. Ez jó ötlet, ha szeretnéd, hogy a burkolt fal összefüggő felületű legyen, illetve, ha a helyiségnek van már egy hangsúlyos pontja. Ez a módszer akkor is kiváló, ha egy nagyon kicsi helyiséget szeretnél csempézni, az ugyanis tágítani fogja a teret. Ha azonban az a célod, hogy a csempézett fal legyen a fókuszpont, akkor igazán drámai hatást érhetsz el egy fekete fugával. Látod, mekkora a különbség? Ez a hatás akkor fog igazán érvényesülni, ha a csempét pikkely formájú, vagy hatszögletes, illetve halszálka mintában kerül fel a falra. Fekete csempénél a hatás hasonlóan működik, ahol a fehér fuga inkább kontrasztot teremt. A feketével pedig összefüggő felületet lehet létrehozni azzal a csavarral, hogy a fekete csempe már alapvetően is drámai. Ezt a hatást nem egy világosabb fugával tudod enyhíteni, hanem ha egy matt szürke csempéhez egy hasonló fugát választasz. A bézs és barna árnyalatú csempékhez a legjobb, ha a színazonos fugákat használod. Akárcsak a színes, de kevésbé élénk fajtákhoz. Ha azonban valami igazán különlegeset szeretnél, akkor kipróbálhatod, hogy a fugát a helyiség uralkodó színéhez igazítod, itt például a falhoz, vagy a mosdókagylóhoz, a hardverekhez és kiegészítőkhöz. A bevállalósabbak a csempe színének legsötétebb, vagy legélénkebb árnyalatát is választhatják fugának. Vagy akár egy ilyen vad verziót. És milyen széles legyen a fuga, ha az a célod, hogy a felületed minél összefüggőbb legyen, vagy a csempe mintáját színét szeretnéd hangsúlyozni, akkor a lehető legkisebb fugaszélességgel dolgozz. Egy érdekesebb formájú, vagy egy ilyen mozaikcsempénél lehet szélesebb.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy idő előtt elszíneződjön vagy kipattogjon, célszerű a fugázó habarcsok új generációját kipróbálnod, mely pont olyan szuper tulajdonságokkal rendelkezik, mint az általunk forgalmazott időtálló bútorok. Ha még nem jártál nálunk, akkor itt az idő, hogy meggyőződj róla a saját szemeddel.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered