9 meghökkentő építészeti praktika a nagyvilágból

0 darab hozzászólás

9 meghökkentő építészeti praktika a nagyvilágból

Kitalálod, miért vörösek a svéd házak? És azt tudod, milyen megfontolásból hagynak lyukat a kínai felhőkarcolók közepén? Egyáltalán hallottál arról, hogy van ott lyuk? Az okok egy része meglehetősen prózai, ám akad köztük néhány elgondolkodtató is.
Tarts velünk virtuális detektív túránkon!

1. A kínai toronyházak rejtélye

A kínaiak számára a Sárkány nem csupán egy tűzokádó mesebeli lény, mint az európai kultúrkörben. A szerencse jelképe, így az éttermek, és a különböző üzleti vállalkozások gyakran használják a Sárkány alakját szimbólumként úgy, hogy képmását, vagy szobrát az üzlethelyiségek különböző részeiben helyezik el. És a Sárkány-misztérium itt nem áll meg.
Amennyiben a szerencsehozó sárkány "útjába" építenek
egy gigantikus toronyházat, arra is gondolnak, hogy nehogy magukra haragítsák a sárkányt, amiért annak meg kell kerülnie az épületet, ezért inkább előzékenyen egy átjárót, azaz lyukat terveznek az épület közepére, hogy a sárkány ott zavartalanul áthaladhasson. Nem minden toronyház büszkélkedhet ezzel a megoldással. Kína legnagyobb bankjának épületéből hiányzik, és sokak szerint ez az oka annak, hogy a bank környezetében lévő vállalkozások közül sokan tönkre is mentek. Nem jó ötlet a sárkánnyal cicázni...

Az építészet megfagyott zene

Friedrich Schlegel

2. Falu rödfarg

Ez a neve annak a festéknek, mely "svéd vörös" néven vonult be a köztudatba, akárcsak a svéd vidék, ahol a házak jellegzetes vörös színben pompáznak. A festékben található vörös pigment egy Falun nevű település rézbányájából származik, mely már az 1500-as években is működött. Érdekesség, hogy az 1600-as években a gazdagság jele volt, ha valaki vörösre festette a házát, ugyanakkor később éppen a szegényebb rétegek vásárolták fel, mert ez volt a kor legolcsóbb festéke, mely jól konzerválta fából készült épületeiket. Míg a szegények vörös, a tehetősebbek a drágább sárga festékkel festették le a házaikat. A Falu ("n" nélkül) rödfarg festékből csak igen keveset exportálnak, mivel a festék lényegét adó pigment készletek az előrejelzések szerint 2090-re teljesen kimerülnek.

3. Függöny nélküli házak

Nem csak Svédországban, de Hollandiában, Norvégiában, Franciaországban és Németországban járva is gyakran szembesülhetünk azzal, hogy az ablakokat nem fedi függöny. Egyáltalán semmilyen. Még este sem. Ami nekünk talán zavaró lehet, az tőlünk nyugatabbra a magas életszínvonal jelképe, mert ahol nincs függöny az ablakon, oda több fény jut be a lakásba, ami ettől nagyobbnak tűnik. Ráadásul ez megkönnyíti a szomszédok közötti interakciókat is. Te jól éreznéd magad egy olyan otthonban, ahova adott esetben mindenki belát?

4. Ahol nemcsak a függöny, de az ablaküveg is hiányzik

A kubai fülledt éjszakák a pezsgő zenei élet mellett a klímára is igazak, mégsem ez az oka annak, hogy az ottani házak többségén nincs üvegezett ablak, csak ablakkeret. Míg a világ más pontjain egy ablak nélküli ház az enyészet szimbóluma, Kubában a házak hűvösen tartásának kíméletes, klíma nélküli megoldása. Legalábbis a hivatalos kommunikáció szerint. Nem hivatalosan egyszerűen csak arról van szó, hogy nincs üveg. Ebből következően tükör sincs, csak a tehetősebbeknél (mint amilyen egy szappanopera sztár), illetve a közintézményekben, szállodákban. A magánházak ablakaira fa redőnyöket szerelnek és védőrácsot, amik már-már műalkotásnak is tekinthetők, olyan egyediek és sokszínűek.

5. Emelt alapra épült amerikai házak

Te szeretnél lócitromba lépni? A 19. századi Cunnecticut, Massachusetts vagy éppen New York lakói mindenesetre nem, ezért is építették magasabb alapra a házaikat, melyek olyan utcákban épültek, ahol nagy volt a városi lovas forgalom. Mivel az emberek ebben az időben javarészt lóval közlekedtek, nem volt ritka látvány a lovak ürülékében úszó utcakép. Ezt a szennyet természetesen nem szerették volna az ott élők az otthonaikba behordani, éppen ezért választották az építészetnek ezt a higiénikusabb változatát. Az más kérdés, hogy a konyha gyakran került az alagsorba, mely a fenti eszmefuttatást tekintve aligha menekülhetett így meg a fekáliától, de az kétségtelen, hogy ez az építészeti megoldás, és az építéshez használt barna homokkő tette ikonikussá ezeket az épületeket.

6. Fürdőszoba, ahol se kád, se zuhanyzó nincs

India bámulatosan szélsőséges ország. A tudás és tudatlanság, a szegénység és gazdagság országa, ahol még a fürdőszoba, vagy a tisztálkodás sem azt jelenti, mint egy európai ember számára.
Ne lepődj meg, ha egy indiai otthon fürdőszobájába belépve csak egy vízcsapot és egy vödröt találsz. Igen, se kád, se zuhanytálca nem lesz, csak a szállodákban, vagy a tehetősebb otthonokban, mert az indiaiak ezek kiépítését felesleges pénzkidobásnak találják.

7. A befejezetlen görög házak titka

Amennyiben jártál már Görögországban, Törökországban, talán te is észrevetted, hogy ezen a vidéken igen sok az olyan épület, melynek egyik-másik emeletének építése egyszerűen félbemaradt. Az emberek az alsó vagy felső szinten élnek, a fejük felett pedig vasbeton elemek nyújtózkodnak az égig, a tető meg egyszerűen hiányzik.

A jelenségnek több magyarázata is van. A kézenfekvőbb az, hogy a gazdasági válság miatt az embereknek nem maradt pénzük az építkezés befejezésére. A mélyebb ok azonban ennél is agyafúrtabb.

Törökországban a családok állami hozzájárulásból építenek kétszintes házakat. A földszint elkészülte után megkapják az egész összeget, aminek töredékéből épült fel az alapszint, az emelettel pedig már nem foglalkoznak. Elhagyják vagy eladják az így készült épületeket.  

Ezzel szemben Görögországban éppen a földszintek nincsenek befejezve, mert a lakhatási engedélyt a földszint befejezésekor adják ki, és attól a perctől válik adókötelessé a ház.

Cipruson megint más az ok. Az ott lévő, befejezetlennek tűnő házak földrengésekkel gyakran sújtott övezetekben épültek. A befejezetlenség látszatát keltő kiálló elemek a földmozgások levezetését hivatottak szolgálni.

8. Cipőkefe a házak bejárati ajtaja mellett

A finnek jó fejek. És főleg roppant praktikusan gondolkodnak. Számtalan helyen találhatunk beépített keféket a bejárati ajtajaik mellett, hogy a cipőikkel és csizmáikkal ne vigyék be a havat és a sarat a házaikba.

9. Házszámtáblák labirintusában

A szomszédos Csehországban postásnak lenni legalább akkor kihívás, mint New Yorkban taxisofőrnek állni.
A cseheknél egy házszám ismerete még közel sem záloga annak, hogy meg is találjuk a keresett épületet, mivel házaikon annyi a tábla, mint megboldogult Leonyid Iljics Brezsnyev mellkasán a kitüntetés.

A piros táblákon a kerületek neve, és a házak kerületen belüli elhelyezkedése olvasható, a kék táblák az utca és az épület számát jelölik, és az sem ritka, hogy a biztonság kedvéért külön táblán feltüntetik még az utcák eleje-vége jelzését, valamint a közeli kereszteződések neveit is. Ember legyen a talpán, aki ebben az utcatábla-arzenálban könnyedén kiigazodik.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered