Készíts magadnak meditációs teret

0 darab hozzászólás

MIÉRT CÉLSZERŰ KIALAKÍTANI?

A legtöbb embert a nap nagy részében zajos környezet veszi körül. Értem ez alatt a valóban létező zajterhelést, és azt a mentális-lelki "zajt" is, ami abból fakad, hogy a munkánk során nem feltétlenül olyan emberekkel vagyunk körülvéve, akiket mi magunk választottunk "játszópajtásul". Ám még ha abban a szerencsében is van részünk, hogy ők mind számunkra szeretett, kedves emberek, akkor is szükségünk van egy kis szusszanásra, hogy visszavonuljunk privát csigaházunkba. Ezt nevezem én meditációs térnek, ám, hogy ki mit él meg meditálásnak, már nagyon széles skálán mozog.

Meditációs terünkbe visszavonulhatunk olvasgatni, zenét hallgatni, horgolni, hangtálazni, jógázni, festeni, különféle szellemi és lelki gyakorlatokat elvégezni.

És ami fontos! Ehhez nem szükséges egy külön helyiséget kibérelni, sem spéci, méregdrága kellékeket beszerezni. Ne komplikáld túl a dolgot. A meditáció lényege az, hogy eltávolítsd a negatív stresszt az életedből, ezért ne teremts extra stresszt azáltal, hogy megpróbálod tökélyre fejleszteni az erre szolgáló teredet.:)
A legtöbb hozzávaló már eleve ott hever a lábaid előtt, ezeket fogjuk most számba venni.

A HELY KIVÁLASZTÁSA

Ha az otthonod adottságai lehetővé teszik, mert például van egy mellőzött "rumli" szobád, ahol csak a lomokat tartod, azt persze nyugodtan átalakíthatod energetikailag is hasznosabb meditációs szobává, de mint fentebb említettem, egyáltalán nem feltétel egy önálló helyiség megléte. Bőven megteszi egy olyan sarok, ahova befészkelheted magadat békésen, de azért ez a sarok ne a toalett, vagy a partvisszekrény legyen. :)

A lényeg csupán az, hogy az mentes legyen azoktól az energiáktól, amikben egész nap tartózkodsz. Az ideális meditációs tér közelében a friss levegő és napfény miatt van ABLAK, és a közelben egy FAL, amire rálátsz. Hogy utóbbira miért van szükség? Mert ez korlátozni fogja a látómeződet, aminek köszönhetően kevésbé fog az elméd elkalandozni, vagy azokon a dolgokon tovább pörögni, amiket épp magad mögött kéne hagynod. Ezen kívül lehetnek még itt élő, zöld növények is, amik nagyon jó hatással vannak az energiákra.

MEDITÁCIÓ MINIMALISTA MÓDRA

Már-már közhelynek számító kijelentés, hogy a kevesebb több, mégis igaz. Ha pedig egy meditációs tér kialakításáról beszélünk, ahol az elme elcsendesítése a cél, kiváltképp hasznos, ha ingerszegény, békés, és végtelenül letisztult a környezet.
A fenti képen Jason Grant, belsőépítész saját maga számára kialakított meditációs tere látható, ahol néhány egyszerű párna, egy szőnyeg, egy zsámoly, egy térnövelő tükör kellett csak a "zen" hely kialakításához. Ebből is látszik, hogy egyszerűen is lehet elegáns, és nem utolsó sorban pénztárca kímélő egy meditációs sarok.

VÁLASSZ LÁGY SZÍNEKET

Bár az élénk, merész színek szórakoztatóak lehetnek, van valami a suttogó, pasztell árnyalatokban, ami rendkívül megnyugtató. Annak ellenére, hogy a szemed talán csukva lesz meditáció közben, fontos, hogy amint leülsz, belemerülj ebbe a megnyugtató térbe. A tanácsom tehát az, hogy alapvetően visszafogott, lágy színű kiegészítőket alkalmazz egy ilyen környezetben.
Amennyiben a fal színének részleges megváltoztatásán gondolkodsz (ezzel is kijelölve a teret, ahol "más szelek fújnak"), alapvetően 3 árnyalat ajánlott.

A fehér mellett a zöld halvány árnyalata minden meditációs sarokhoz ajánlott, mivel általában kikapcsolódást idéz elő, továbbá a kék, mivel hagyományosan a nyugalommal társított. Ha ezt az érzést szeretnéd átélni meditáció közben, a kék falak segíthetnek leginkább ennek elérésében. Csupán arra vigyázz, hogy ne ess túlzásba. A túl sötét árnyalat éppen ellenkező hatást elérve lehangolhat. Ragaszkodj világos és melegebb árnyalathoz.

VIDD KI A SZABADBA

Nem mondunk vele újdonságot, hogy aki szabad térben végez meditációs gyakorlatokat, az magába szívhatja a madarak csicsergésének hangját, a fák lombjainak zizzenését, érezheti, amint a szél lágyan belekap a hajába, megcsiklandozva az arcát. Ezeket az előnyöket kár lenne jó időben nélkülözni, ha van legalább egy fedett balkonod, teraszod. Helyezz el itt néhány szőnyeget, (ki mondta, hogy azt csak egy szobában lehet?) szőrméket, takarókat, kültérre tervezett kiegészítőket, gyertyákat, vingate kisbútorokat, és máris kész a boho stílusú meditációs tered.

KÉNYELEM MINDENEK FELETT

Oké, oké, keresztbe tett lábakkal is el lehet üldögélni egy darabig, de egy idő után biztos elzsibbadnának így a tagjaid, éppen ezért a kuckó, amit kialakítasz magadnak olyan legyen, ahol minden porcikádat kellemesen ki tudod nyújtóztatni, és variálhatod a "lusta" pózaidat. Legyenek körülötted vaskos plüss párnák, takarók, amikre rávetődhetsz, ha kedved tartja, vagy egy függőfotel, amiben elhimbálózhatsz, vagy húzz be egy kanapét a szentélyedbe, mert ez is lehet meditációd központi eleme.

KERÜLD A RENDETLENSÉGET

Nincs zavaróbb az elméd számára, mint egy zsúfolt tér. Ezért fontos lépés, hogy a kiválasztott sarkot használatba vétel előtt ki kell alaposan takarítanod. Rendetlen környezetben az elmédet sem tudod megtisztítani az oda nem illő gondolatoktól, arról már nem is beszélve, hogy elég kiábrándító lenne egy falnak támasztott porszívócső, vagy egy vasalódeszka társaságában "Om mani padme hum"-ot mantráznod.:)

AROMATERÁPIA

Az illóolajok azok az elemek, amiket semmiképpen sem szabad kihagyni a meditációs térből, mivel nagy hatással vannak a testre és elmére. Remek választás, ha a kuckódat a levendula, a szantálfa, vagy a jázmin nyugtató illata tölti be. Ehhez elegendő beszerezned egy minőségi aromaterápiás diffúzort, ami lehet egy bambusz modell, mely nem csak nagyszerűen funkcionál, de még stílusosan is néz ki! Nagyszerű választás még az illatpálca, vagy egy csinos kerámia gyertya.

Ezt követően nincs más dolgod, mint jóleső érzéssel a birodalmadba bekuckóznod. :)

AKA3353 - Northern Soul illatgyertya - HK

AKA3349 - April illatpálca - HK

AKA3335 - Japán virágok - HK

AKA3336 - Green blossom - HK

ACE6909 Bubble teáskanna - HK

ACE6908 Hubble teásbögre - HK

36767-B & W-08 - Zita padlópárna - Pomax

Nittu 37949-B & W-10 -Pomax

Toudou 35511  - Pomax


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered