Ilyenek valójában a FÖLDHÁZAK!

0 darab hozzászólás

Ha meghallod azt a kifejezést, hogy domb vagy földház, akkor neked mi ugrik be elsőként? Netán egy ilyen hobbitház? Akkor vess egy pillantást Post Malone otthonára, ami szintén földház, és kialakításánál fogva egy apokalipszist is túlél. Felejtsd el, hogy a földházak kicsik, sötétek és nyirkosak. Ilyen az étkezője. Ez meg itt a konyhája, és ilyen látvány tárulna elénk a nappalijába betérve. Egyszóval a mai földházak így is kinézhetnek. Ebben a videóban most az előnyeiket és a hátrányaikat mondom el.

A földházaknak három típusa létezik, földalatti, földréteggel fedett vagy domb/hegy oldalában kialakított. Utóbbiaknak legalább egy faluk a külvilág felé nyitott. Ezek a házak minimális befolyással vannak az ökoszisztémára. A tetejükön akár még élelmiszert is termeszthetsz. A Föld mint anyag hőmérséklete nem változik annyira, mint a külső levegő hőmérséklete. Ezért a föld alatti házak belsejében többé-kevésbé stabilak maradnak a körülmények. Csak a megfelelő szellőzésre és szigetelésre kell odafigyelni. Védelmet nyújtanak a jégeső, a pusztító szélviharok, még a földrengések ellen is. Bár a kezdeti beruházás 20-30 százalékkal drágább lehet, mint egy hagyományos ház esetében, az állandó hőmérséklet miatt szinte alig kell valamit hűtésre vagy fűtésre költeni. Elég sok pénz takarítható meg azáltal is, hogy a ház külalakjának fenntartására nem igazán kell költeni. Mivel ellenállóbbak sok természeti és ember okozta katasztrófával szemben, a lakás biztosítása is alacsonyabb lehet. A  fő takarás akár teljes, akár részleges, természetes hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Az kétségtelen, hogy egy ilyen ház felhúzása drágább. Ez lényegében abból adódik, hogy a telepítéséhez szükséges földet először ki kell termelni. Ami egy hagyományos ház esetében az alapnál vagy a pincénél meg is áll. Fokozottan ügyelni kell a víz és hőszigetelésre, a magas minőségű anyagok beépítésére. Az engedélyeztetésük kicsit körülményesebb lehet. Ezen felül nem mindenkit vonz a földházak világa. Amennyire kuriózumnak számít a piacon, annyira problémás is lehet az eladása. Pontosabban van, csak nem éri meg ezt kockáztatni. Utólag bővíteni egy ilyen házat, hát majdnem lehetetlen. Fogadjunk, hogy ez eszedbe sem jutott, de fontos utánajárni, hogy mekkora a radon koncentrációja az építési területen.

A földház többek között tökéletes olyan telekre, ahol a beépíthetőségi százalék alacsony, amit aztán berendezhetsz modern, organikus bútorokkal. Ezeket is megtalálod nálunk.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered