Így frissítsd fel a függönyeidet anélkül, hogy újat vásárolnál

0 darab hozzászólás

A függöny a szobád hangulatmérője

Az ablakaink legalább olyan fontos elemei egy helyiségnek, mint maguk a bútorok. Áramlást hoznak létre, befolyásolják a berendezési tárgyak elrendezését, és lehetővé teszik, hogy természetes fény és levegő jusson a lakásba, ám gyakran figyelmen kívül hagyjuk, hogy az ablak nem csupán erre szolgál. Összeköti az egyes helyiségeket, és ő a hangulatfelelőse a térnek. Ha nincs rajta függöny, vagy ami rajta van kopott, rosszul illeszkedik, vagy egyszerűen unalmas, itt az ideje, hogy átalakítsd őket. Ehhez adunk most olyan tippeket, melyekhez nem, vagy csak alig kell a pénztárcádba nyúlnod.

1. # Készíts szórakoztató koncepció rolót

Unod már az unalmas sötétítő függönyöket? A HoleRole nevű ukrán vállalkozás dobta elsőként piacra elképesztően ötletes rolóit, függönyeit, melyek bonyolult kivágásaikkal híres városok, felhőkarcolók sziluettjét megjelenítve engedik át a fényt. Te is megtervezheted saját sziluettedet egy lyukasztó segítségével. Kezdők számára persze kissé időigényes lehet ez a feladat, így célszerű egyszerűbb formákkal kísérletezni, de a végeredményt látva a ráfordított időt mindenképpen megéri.

2.# Telepíts gyógynövénykertet az ablakba

Felfrissítheted úgy is a függönyeidet, hogy teljesen megszabadulsz tőlük. ) Szerelj fel két függönykarnist a konyhai ablakod elé, közvetlenül a beugróba, majd erre akassz fel virágtartókat, karnisonként pl. 4 db-ot, majd ültess a cserepekbe olyan gyógynövényeket, melyek könnyen termeszthetőek, és szeretik a napfényt. Meg fogod látni, hogy ezzel a megoldással soha többé nem fog hiányozni az ablakodból a függöny. Arra persze ügyelj, hogy a karnisokat úgy szereld fel, hogy az ablakodat is ki tudd nyitni.

3.# Aplikálj egyedi függönycsatot

Egy unalmas fehér függönyt nagyszerűen felbodhatsz egy saját készítésű függönycsipesszel. Ez készülhet achátból, vagy bármilyen kristályból, de akár egy szarvasagancsból is fabrikálhatsz elkötőt, vagy egy stílusos férfi nyakkendővel is megoldhatod a dolgot, amit ügyesen megcsomózol. Ezzel a módszerrel elkötheted azokat a függönyöket, melyek nappal túlságosan lesötétítenék a lakásod.

4. # Változtasd meg a függönyök irányát

Fűzz fel duplán két függönyt egymásra rétegezve, majd húzd őket az ellenkező irányba és úgy rögzítsd őket két oldalt elkötve, így több textúrát vihetsz a szobába. Ez a módszer legjobban azokkal a függönyökkel működik, melyek viszonylag átlátszóak, és semlegesek. A mintás darabok túlságosan rendetlennek tűnhetnek ettől a kivitelezéstől.

5. # Dobd fel pom-pom-okkal

Ez a variáció még azt sem igényli, hogy lyukat fúrj a falba. Készíts színes fonalakból pom-pom-okat, és azokkal kösd el a függönyöket. A színek összeállításakor vedd figyelembe a függönyöd alapszínét és a bútorokét, és olyan pom-pom-mal is díszíts, ami ezek színét tartalmazza. Akad valahol a padláson, vagy a szekrény mélyén néhány kiszuperált gyereksapkád? Azokról is levághatod a bojtot:)

6. # Krumplinyomdázz

Emlékszel még az óvodai krumpli nyomdázásra? Erre a célra megteszi bármilyen más zöldség is, vagy buborékfólia, amit belemártasz textilfestékbe (háztartási boltban, de még a nagyobb hipermarketekben is kapható), majd azzal végignyomdázod a függönyödet. Jó játék lesz, igazán ütős végeredménnyel.

7. # Próbáld ki a shibori, vagy mártásos festést

A shibori festés egy ősi japán technika, amely lényegében nem más, mint a köznyelvben elterjedt batikolás, amikor a függönyanyagot megcsavarjuk, meg is csomózzuk, és így merítjük bele a festékbe (indigóba), ami azt csak részlegesen szívja magába. Egy ilyen módon befestett fehér függöny remekül mutat a hálószobában, vagy otthoni irodában. A mártásos festés még a shiborinál is könnyebb, mivel itt csak annyi a trükk, hogy a függönyt az aljától indulva, sávosan mártod bele a festékbe. Csak az órádat kell figyelned, hogy teljen el néhány perc az egyes fokozatok között. Az első merítés után várj pár percet, majd csak azt követően engedd bele a festékbe a következő sávot. Ennek eredményeképpen a függöny alja - amelyik a legtovább fürdőzött a festékben - lesz a legsötétebb, a teteje pedig a legvilágosabb.

8. # Rétegezz

Nagyszerű módja az ablak izgalmassá tételének, ha két típusú árnyékolóval keretezed. Tegyél fel egy semleges bambusz árnyékoló rolót az ablakra, majd minimum 10-15 cm-rel feljebb helyezd el a függönyöket, ezzel a magasabb mennyezet illúzióját keltve.

9. # Cseréld le makraméra

Hihetetlen népszerűségnek örvend a 70-es évek fali dekorációja, a makramé, mely ma már a japandi vagy boho stílusban berendezett otthonok alapvető kelléke. Ez a remek kézimunka nem csak a falakon, de egy ablak vagy ajtónyílásban is csodásan mutat. Ráadásul ezt a csomózó technikát nem nehéz elsajátítani, a hímzésekkel ellentétben a kész munka elkészítése sem tart egy örökkévalóságig.

10. # Adj hozzá fodrot

Meglévő függönyödbe új életet lehelhetsz csupán azzal, ha az aljára rávarrsz néhány fodrozott sort. A cottagecore stílusú otthonoknak ez is alapkelléke.

11. # Használd térelválasztónak

A függönyök nem csak az ablakok keretezésére szolgálnak, kiválóan alkalmasak az egyes funkciók, terek szétválasztására, stúdiótér szegmentálására. Fűzz fel apró hungarocell golyókat egyszerű kötelekre, és ezt a "gyöngyfüggönyt" szereld fel egy ajtónyílásba, és idézd fel a 70-es évek hippi korszakát.

12.# Vess be ipari függönyrudat

Ha kedveled az ipari stílust, látogass el egy szerelvény szaküzletbe, vagy nézz szét otthon a kamrában, és ha meglátsz egy közönséges horganyzott csövet, lásd meg benne a lehetőséget, mert újjászülethet, mint függönyrúd. Miután felszerelted, dekoráld egy semleges függönnyel.

13. # Varázsolj műanyagból rezet

Ez a függönyrúd frissítés olyan egyszerű, hogy még egy gyereken sem fog ki. Egy festék spray kell hozzá, és 2 db ping-pong labda. Fesd le mindkettőt réz színűre, majd a ping-pong labdákat ragaszd rá a rúd két végére. A végeredmény elegáns és látványos lesz.

14. # Varrj rá virágos díszítősort

Egy délután alatt létrehozhatod Tündérországot azzal, ha a függönyeid aljára ragasztasz művirágokat. A látvány merész lesz, és roppant sok energiát juttat a térbe, ami kapásból mosolygóssá teszi a napodat.

Mint látod, egy függönnyel számtalan módon megszépítheted a környezetedet. Nem csak ablakot, ajtót, de egy ágyat is keretezhetsz vele, létrehozva ezáltal egy elszeparált, külön bejáratú életteret.

Figyelem! Az itt feltüntetett termékek a cikk megírásának időpontjában érvényes árukínálatunkat tükrözik, változása esetén ezen a felületen nem frissülnek. A termékek elérhetőségét és aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered