Nagy konyhaszekrényfestési bakivadászat

0 darab hozzászólás

Bútorfestési mizéria a láthatáron

A Pinterestet elnézve szuper könnyűnek tűnik a konyhabútorok átfestése. Csupán egy új szín, néhány ecsetvonás a "szuperlúzer- biztos" festékünkből, és máris kész az új konyha - gondolhatnánk. A valóság azonban ennél kijózanítóbb, mert a konyhabútorfestés tipikusan olyan projekt, aminek számtalan buktatója van. Annak érdekében, hogy ne akard a második ecsetvonás után a kukába hajítani a komplett szekrénysorodat, megosztjuk veled a leggyakrabban elkövetett festési hibákat, és kiküszöbölésük módját, hogy magabiztosan állhass neki a munkának.

1. # Irreális elvárásaid vannak

A festett szekrények igen mutatósak, de nem lesznek feltétlenül olyanok, mint a magazinok hasábjain, vagy egy bútorfestős csoportba feltöltött fotón. Számolj azzal, hogy mivel természetes alapanyaggal van dolgod, az apró szemcsék, barázdák látszódni fognak rajta a festést követően is. Amennyiben javítod a szekrényt, szintén érhetnek nem várt meglepetések, mert a festékrétegektől függően átüthet az alatta található javító paszta.

2.# Nem adsz magadnak elegendő időt

A konyhaszekrény festés nem egy lusta vasárnapi projekt. Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy képzelik, egy hétvége alatt meglesznek vele, pedig legalább 4-5 napba telik, beleértve az előkészítési időt, és a jól megérdemelt snack-szüneteket is.

3.# Festés előtt nem tisztítod meg a fát

Még ha patyolattiszta is a konyhád, amennyiben nem készíted elő a szekrényt, a festék nem fog rajta tartósan megmaradni. Portalanítás és zsírtalanítás. E kettőre van szüksége a bútorodnak, ezt pedig leginkább a csiszolással érheted el. A ma divatos krétafestékekben alapból van tapadást fokozó anyag, ezért is szokták csiszolásmentesként reklámozni őket, de óvatos duhajként én mégis azt javaslom, ha sikerélményre vágysz, ne ezen spórolj. Ez ugyanis a tuti biztos "zsírtalanítási" módszer, főleg, ha a konyhaszekrényed már nem kiskorú. A sok nehézséget megélt bútorok festékrétegeibe képes beszívódni az olaj, amit egy egyszerű súrolással aligha tüntethetsz el. Az sem mindegy, milyen festékkel akarsz festeni. Zománcfesték esetében ugyanis a csiszolás elhagyása nem opció.

4. # Nem szereled le az ajtókat, fiókokat  

Pedig ez egy kulcsfontosságú momentum. A szekrény vázán kívül mindent atomjaira kell szedned, azaz el kell távolítanod a zsanérokat, fogantyúkat, gombokat. A lustábbak nem szőröznek ezzel, és olykor még a csuklópántokat is lefestik, miközben az ajtók a helyükön vannak, ám ez nagyon nem javasolt megoldás. Egy hónap nem telik el, és az így lefestett szekrényekről, pántokról apránként lehullik a festék, vagy repedezni kezd. Arról már nem is beszélve, hogy a szép eredmény érdekében, amit lehet, vízszintesen kell festeni, hogy a festék szépen terüljön, ne pedig folyjon a gravitációnak engedelmeskedve. Hidd el, sokkal nagyobb meló utólag korrigálni az így elkövetett hibát.

5. # Nem címkézed fel az alkatrészeket

Jó esetben ugyanazt a helyzetű szekrényt szeretnéd viszontlátni a konyhádban a festés után is, mint amit annak előtte használtál. Ennek érdekében minden leszerelt ajtólapot, alkatrészt érdemes felcímkézi, beleértve a fogantyúkat, pántokat is, hogy a felszereléskor ne okozzon fejtörést, hogy az adott darab hova is kell, hogy visszakerüljön. Elég, ha rájuk ragasztasz egy kis maszkolószalagot, és arra ráírod, hogy pl. "a mosogató fölé jobbra. " A csavarokat tedd egy kisebb edénybe, hogy minden darab meglegyen, amikor szükség van rá.

6. # Rossz sorrendben fested az frontokat

Először az ajtók belső felét fesd le. Hogy miért? Mert ha megfolyna a festék amiatt, hogy túl hamar fordítod meg a szekrényajtót, legalább a szekrény belseje felé induljon meg, ne a külső felén éktelenkedjen a hiba.

7. # Rossz színt választasz

Természetesen nincs olyan, hogy nem megfelelő színű festék, csak olyan, ami végül nem illik a konyhádba. Ennek elkerülése érdekében fess be próbaképpen egy nagyobb darab farostlemezt, vagy bármilyen nagyobb méretű táblát, és azt "próbáld" oda a szekrényedhez, a konyhapultodhoz, a konyhai berendezéseidhez, és merengj el rajta nagyobb távolságból. Így is tetszik? Lámpafánynél és anélkül is pont olyan árnyalatú, úgy "viselkedik", mint gondoltad? Csak ekkor vásárolj be a szükséges mennyiségű festékből. (Tehát nem elég egy kisméretű színkártya a szín kiválasztására, mert egészen más kicsiben és nagyban ugyanaz a szín a konyhában.)

8 # Rohansz visszatenni a helyükre a darabokat

Érthető, hogy már tűkön ülsz, és alig várod, hogy a művedben teljes valójában gyönyörködhess, de ha a türelmetlenséged miatt elkenődik a festék az ajtókon, amit újra kell emiatt csiszolnod, majd festened, az sokkal fájdalmasabb lesz. Ezt a kemény igazságot minden manikűrszalonból idő előtt távozó, körömlakkos hölgy át tudja érezni. 😉

TÜNETEK, HOGY VALAMIT ESETLEG ELVÉTETTÉL

1. Barnás, sárgás foltok jelennek meg a szekrényen

Ezt a csúnya jelenséget nevezik a fa "átvérzésének", amit az okoz, hogy a festék, amit felhordasz, kiold bizonyos vegyületeket a fából, vagy a korábbi festékrétegekből. Ez a probléma akkor fordulhat elő, ha nem alapoztad le a felületet. Íme néhány csodaszer, amivel ezt megelőzheted:

Pentart dekor soft paint alapozó
Tikkurila Otex alapozó

2. Sötétebb foltok éktelenkednek a felületen

Lebuktál! Ezek a vízcseppekre, vagy a még meg nem száradt festékre hasonlító foltok jellemzően akkor jelennek meg a szekrényen, ha festés előtt hanyagul zsírtalanítottál, vagy egyenesen kihagytad ezt a lépést. Vizsgáld meg, hogy a festék mennyire stabil a felületen, és ha kell, kapard le, majd hideg zsíroldóval zsírtalanítsd, és alapozd, majd fesd le újra az adott szakaszt.

3. Gumiszerű cafatokban mállik le a festék

Türelmetlen voltál, és idő előtt festetted fel a következő festékréteget, emiatt nem volt ideje megszáradni a felületnek. Tanulság: mindig várd ki a szükséges időt a festék felvitele előtt, különösen, ha alapoztál is. Ha már az alapozónak - ami a festék kötését szolgálja - sincs ideje megszáradni, ugyan mi tartaná a festéket a szekrényen? Számolj az időjárással, az évszakkal, a páratartalommal is, mert ezek is befolyásolják a száradási időt. A legjobb, ha két réteg felvitele között 24 óra száradási időt hagysz.

4. Hiába lakoztad le, nem lett vízálló a felület

Konyhabútorok esetében pedig a vízállóság, a párának való ellenállás fontos szempont, ám jó, ha tudod, hogy a közhiedelemmel ellentétben a lakktól még nem feltétlenül válik vízállóvá egy felület. Gyártója és típusa válogatja, melyik vízálló és melyik nem. Ezt mindig ellenőrizned kell. Ha a lakkban nem bízol, a pácolt, kezeletlen, vagy tejfestékkel kezelt festék esetén használhatsz tungaolajat, ami a felületzáró anyagok univerzumának Ironman-je.

Ha a fenti feladatok elvégzése mégsem férne bele az idődbe, nézd meg konyhakínálatunkat, melyek között biztosan megtalálod a neked tetsző darabot. 🙂

126.990 Ft

Perla konyhakombináció

154.990 Ft

131.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered