Home tour: Mamma Mia - Utazz el velünk a Hotel Bella Donna-ba!

0 darab hozzászólás

A film, ami a legborúsabb napon is derűt varázsol a szívedbe

"Sose hagyjuk ABBA" - szól a mára már ikonikussá vált, és megunhatatlan film második részének alcíme, és megjelenése óta mi sem tudunk vele betelni. A mesés környezet, a csodás panoráma, az autentikus berendezési tárgyak láttán ki ne akarna erre a csodás szigetre ellátogatni?

Ha velünk tartasz, ez alkalommal a Mamma Mia 2. forgatási helyszínére repítünk el, azon belül is a minden négyzetcentiméterében imádnivaló Hotel Bella Donna-ba, és beavatunk néhány olyan kulisszatitokba, amit talán te sem tudtál a filmről. Ha pedig szeretnéd az otthonodba csempészni a musical, és vele a görög szigetek, és egy színes vakáció hangulatát, válogass kedvedre Mamma Mia kollekciónk darabjaiból, melyek egyetlen rajongó otthonából sem hiányozhatnak. 😍

2008-at írtunk, amikor a Mamma Mia bombaként robbant a világ szinte valamennyi mozijában, és borítékolható volt, hogy nem maradhat a történet folytatás nélkül. Így is lett, mert rá tíz évre a jegypénztárak ismét csúcsot döntöttek, mi pedig nem csak a szereplők történeteiben, és az ABBA megunhatatlan slágereiben merülhettünk el ismét, hanem abban az esztétikai gazdagságban is, amire a remek helyszínválasztás, és a csodálatosan kivitelezett enteriőrök jelentették a garanciát.
Míg az első részt az Égei-tenger partjánál található görög szigeten, a kitalált nevű Kalokairin (a valóságban Skiathos és Skopelos szigetén) forgatták, addig a második részhez a kevésbé ismert, horvát tengerparton található Vis szigetére utazott a stáb, ahol 6 hétig zajlottak a munkálatok. Ha kedved támadna ide ellátogatni, jó hír, hogy Splitről minden nap indul komp Vis szigetére.

A második rész legfőbb ereje a helyszínek sokféleségében rejlik, hiszen a párhuzamos történetnek köszönhetően a fiatal Donna európai utazásain át a falu tengerpartja melletti kis téren egy piacra is ellátogathattunk, akárcsak a sziget nyugati oldalán, Komizában található Jastozera étterembe, ami egy görög kocsma helyszínéül szolgált. Néhány képkocka erejéig megcsodálhattuk a Vrboska strandon, csak a film kedvéért épített mólót is, mely több jelenet hátterét adta, és mai kalandozásunk tárgyában, a Sophie által felújított görögországi hotelben is "vendégeskedhettünk". Mindezt Malcolm Pearce és csapata jóvoltából, akik a kulcsfontosságú kellékeket és díszleteket megalkották számunkra. Ám jó, ha tudod, hogy e csodásan berendezett épületet Vis szigetére látogatva hasztalan keresned, mert azt az angliai Surrey-ben lévő Sheperton Stúdióban építették csak meg.

A KERTHELYISÉG ÉS AZ ÉPÜLET HOMLOKZATA

A Hotel Bella Donna tehát sajnálatos módon a valóságban nem létező épület, ám ennek ellenére nem csak stúdió körülmények között, hanem virtuálisan is megteremtették egy időre. Weboldalán a szolgáltatásokat is szemügyre vehettük. Ebből tudni, hogy a hotelben található fürdő, snack-bár, és arról is biztosítottak bennünket, hogy mindenütt friss virágokkal várják az oda érkezőket.

Maga az épület hagyományos szín-, bútor- és stíluselemekkel került megépítésre, némi csavarral. A kertben találkozhatunk könnyű, fonott bútorokkal, tengerkék mozaik csempés asztalokkal, pasztell színű mozaik berakásos bárpulttal. Ezek együtt remekül harmonizálnak a mészkő utcakővel, a krémszínű kőházzal, annak türkizbe hajló pasztellkék spalettáival, zsalugátereivel, ajtajával, melyek a mediterrán stílus modernizált változataként kerültek megjelenítésre.

A RECEPCIÓ

A jelenetben szereplő lépcső komoly szerepet kap mindkét epizódban. A nyílászárókkal azonos színűre festették, ezzel is érzékeltetve, hogy már új szelek fújnak a háza táján, egy új generáció fiatalos lendületét és ízlését bemutatva. Mindez jól megfér a mennyezeti kovácsoltvas csillár klasszikus mediterrán hangulatával.

SOPHIE HÁLÓSZOBÁJA

A jelentre, amikor bekukkanthatunk a szobába, egy telefonhívást követően kerül sor, amikor Sophie (Amanda Seyfried) arról értesül, hogy Sky (Dominic Cooper) immáron 6 hetes New York-i tartózkodása talán a végtelenségig meghosszabbításra kerül. Sophie zűrzavarának éles ellentéte a szoba világos, meghitt, nyugodt légköre. A hagyományos görög stílusnak megfelelően sok benne a kék (még Sophie blúza is), a fa (padló és utazóláda), kevés a bútor, a szoba tágas, könnyű, ugyanakkor kissé korszerűsített változata a hagyományos görög dekorációnak. Megjelenik benne ugyanis a pasztell rózsaszín (lámpa, ágytakaró), a sárga, a türkiz, az arany (az ágyrácson, az éjjeliszekrényen), az élénk színű kiegészítők, mint amilyen Sophie hintaszékének textíliája.

A FÜRDŐ

Sophie szobájának ellentettjeként a hotel közösségi helyiségeinek falai sárgás színt kaptak, hozzá passzoló természetes fa bútorokat, és a már ismert pasztell kék beltéri ajtókat. Ez a mediterrán vonal már inkább Spanyolországot idézi.

DIVAT

A Lily James által alakított fiatal Donna táncos jeleneteit részben az oxfordi New College hallban, a szintén Oxfordshire-ben lévő faluban, Wytham-ben forgatták, illetve a képen látható vendéglőben. Donna karaktere egyértelműen a bohém stílust hozza be a filmbe, színes, és a kor divatját hűen tükröző lázadó ruhatárával, melynek legvisszafogottabb darabja közé tartozik a képen látható farmer összeállítás. Figyeld csak meg, hogy ebben a jelenetben is négy fő szín jelenik meg: a kék, a zöld, a fehér és a matt sárga.
És hogy még mit adott nekünk divat terén a Mamma Mia?

1. Újra divatba jött a TÜLLSZOKNYA, amit a filmbéli Tanyának köszönhetünk, lévén abban bulizott a Dancing Queen-re.

2. Megkedveltük a FERMER OVERÁLOKAT, amiket, ha Donna Sheridan-nek (Mery Streep, és Lily James) szabad volt viselnie, miért ne ölthetnénk magunkra mi is?

3. MINTÁS EGÉSZRUHÁK. Nem csak Donna szaladt ebben az első részben, de a másodikban is tömérdek mintás darabbal találkozhattunk, ami a nőiesség és életöröm szimbóluma.

KULISSZATITKOK

1. A 2. részben az ABBA mindkét férfi tagja látható a filmben, cameo szerepbe bújva. Andersson zongorán játszik egy étteremben, miközben Ulvaeus az egyik tanárt alakítja Donna érettségi ünnepségén.

2. Cher visszautasította az első, neki felkínált szerepet. Eredetileg ő alakította volna Donna barátnőjét, Tanyát, ám továbbadta a lehetőséget a Tony-díjas Christine Baranskinak. Később, amikor a Universal Pictures vezetője, és egyben korábbi ügynöke azzal hívta fel, hogy Ruby Sheridant alakítsa, egyszerűen nem hagyott választást az énekesnőnek. Mielőtt az ismét nemet mondhatott volna rá, a telefont egyszerűen letette.

3. Pierce Brosnan családja eleinte nem volt túlságosan kíváncsi a sármos színész énekhangjára.
Elmondása szerint amikor először hallották énekelni, még a házvezetőnője is összerezzent. Később a gyakorlásnak köszönhetően már nem kapott ilyen éles kritikákat, bár az is lehet - ahogy fogalmazott -, hogy csak nem akarták kedvét szegni.

4. Lily James vagy százszor megnézte az első filmet, hogy felkészüljön Donna szerepére, aminek a szövegét emiatt már kívülről tudta.

5. A BAFTA-díjas Julie Waltersnek, aki Rosie-t alakította, a forgatás ideje alatt egy nap szabadságot kellett kivennie, hogy átvehesse II. Erzsébet királynőtől a Buckingham-palotában a Brit Birodalom parancsnokának járó kitüntetést drámai színésznőként végzett szolgálatáért. Visszaérkezésekor a stáb egésze meglepte őt egy csak neki szóló dal eléneklésével.

6. A Mamma Mia kezdetben egy musical volt. Bemutatójára még 1999-ben került sor a londoni West End-ben, majd 2001-ben a Broadway-n. Ezek sikere adta az ötletet a megfilmesítésére.

7. A végére pedig jöjjön minden titkok legnagyobbika.
Zsebkendőket előkészíteni, mert már hivatalos, hogy hamarosan elkészül a Mamma Mia 3. epizódja!

A moziba ugyan még nem válthatod meg a jegyed, de nálunk akár már ma beszerezhetsz néhány Mamma Mia hangulatot idéző használati - és berendezési tárgyat, hogy felkészülten várd a nyarat. Te melyik darabnak nem tudsz ellenállni? 😍

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered