Hogyan valósítsd meg egy 2 éves álombirodalmát?

0 darab hozzászólás

Csatlakozz online kurzusunkhoz: Otthonrendszerezés kisgyermek mellett

Hogyan valósítsd meg egy 2 éves álombirodalmát?

Általában hatalmas tervekkel vágunk bele a gyermekvállalásba, pontos haditervet készítünk a babakocsi, a babaruhák és a babaszoba összeállításával kapcsolatban is. Először csak gondolatban, később már a gyakorlatban is gyönyörűen berendezett babaszoba várja a picit, ahol a szőnyeg összhangban áll az ágyneművel, a falon ott díszelegnek az első, ultrahangon készült fotók, egyszóval az enteriőr kifogástalan.

...Aztán megszületik a pici, és mi szépen rájövünk, hogy a picurnak az első időszakban nem kifejezetten a babaszoba külleme a mérvadó, sokkal inkább a mi közelségünk, és sokkal kevesebbet fog ő az álom szobájában tartózkodni, mint azt mi elképzeltük.

A babaágy talán még a hálószobánkba is átvándorol észrevétlenül, az ő kis birodalma pedig fokozatosan, és diszkréten átminősül lomtárrá, ahova az összes felesleges dolgot, vasalni valót bezsuppolhatjuk. És ez így megy nagyjából a gyerek 1-2 éves koráig, ami egy újabb vízválasztó. Ekkor költözik át véglegesen a legtöbb csemete a saját szobájába, és ezzel megkezdődhet a babaszobák korszakváltása, a nagy rehabilitáció, amikor a szobák ismét, vagy inkább életükben először kelnek igazán életre.

Így rendezzük be a tökéletes birodalmat

Tartsuk szem előtt, hogy a szobát már nem egy újszülött, de nem is egy 10 éves kiskamasz, hanem egy 2 éves forma emberpalánta fogja birtokba venni, így a színek és anyagok, formák megválasztásakor különösen figyeljünk arra, hogy az számára kényelmes és megnyugtató legyen. Ma már igen nagy a választék a dekorok terén, de ezeket érdemes csínján bánni.
Az aranyszabály, miszerint a kevesebb több, itt is érvényes. Ne halmozzuk a látványos elemeket, mert azok együttesen inkább zsúfoltságot eredményeznek, ahol épp csak a hatás vész el. Egy ütős darab - mint amilyen egy sátor, egy házikó formájú ágy, egy rajzfal, egy klassz léghajó, ami éppen leereszkedni készül a szobában - önmagába is képes kiváltani a wow hatást.

"Az otthoni munka egyik legszebb pillanata, amikor egy konferenciabeszélgetés közben berohan a 4 éves, és azt kiabálja, hogy „Véletlenül rossz helyre pisiltem!”

Világítás

A szobában ne használjunk se túl sötét, se túl világos lámpatesteket.
A fények megválasztásakor tartsuk szem előtt a helyiségben használt egyéb színeket is, hiszen ezek hatással lesznek egymásra. A világítótestek bátran álcázhatják magukat egy dekor (pl. egy hold, egy lufi) testébe bújva is.

Textilek

Ha egy szobácska csak a legszükségesebb elemekkel bútorozott, a textilekkel, drapériákkal nagyot dobhatunk a látványon. Egy bájos függöny, egy hívogató ágytakaró, mókás párnácskák, vagy egy furfangos szőnyeg, ami esetleg még egy rejtett társasjátékot is takar, egy állatos puff, amire felpattanhat, minden kétévest levesz a lábáról.

Játszótér

Míg korábban nem volt jelentősége, most, hogy már komoly felfedezésekre is képes a csemete, fontos hogy a szobájában elkülönítsünk alvó, és tevékenységek végzésére alkalmas játszó övezetet.
Ezt, ha ügyesen alakítjuk ki, akár 5 éves koráig is használhatja különösebb átalakítás nélkül a gyermek, bár ez ne akadályozzon meg minket abban, hogy időnként felfrissítsük a terepet.
A játéktér kialakításakor ne annyira a magazinokra, sokkal inkább a saját gyermekünk habitusára építsünk. Ő mivel szeret leginkább játszani? Ahhoz igazítsuk az ötleteket.

Rejtett babaszobák

Aki több szintes házban él, azoknak a szemében a lépcső alatti hely általában csak egy extra tárolóhely, ahova száműzhetik a “nem tudom hova tenni” holmikat, de nem egy kétéves számára! A gyermekek mágikus módon vonzódnak ezekhez a számunkra megközelíthetetlen belmagasságú helyekhez, ahova csak ők férnek be. Ha tehetjük, a szobájuk mellett ezt a kis zugot is rendezzük be nekik. Ki sem fogjuk tudni őket innen robbantani, hiszen itt a fantáziájukat felhasználva kedvükre rendetlenkedhetnek.

Az igazán nagypályás anyukák egészen extrém kuckót is kialakíthatnak a picinek, ahogy azt egy tengerentúlon élő anyuka is megvalósította a gyermeke számára.
Az ott nagy népszerűségnek örvendő One Room Challenge nevű programban indulva nem kevesebbre vállalkozott, minthogy 6 hét leforgása alatt elkészíti 2 éves lánya számára a Narnia krónikáiból ismert szekrény-szobát. Ez akár egy beépített szekrényben, vagy egy kisebb tároló helyén is kialakítható. A fő dekor elem itt egy megkopott ruhásszekrény ajtó, amiből bejárati ajtót készíthetünk. Ami utána következik, annak már csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határt.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

ELŐZŐ BLOGCIKK

Gyerekrajzok, mint a lakberendezés csúcstermékei

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Akkor most velünk aludjon a gyerek vagy ne?

Online kurzus: Otthonrendszerezés kisgyermek mellett

Tele vagytok családi fényképekkel, gyerekrajzokkal, amiket jobb híján a hűtőajtóra száműztetek? Nálatok is kitört odahaza a "hova tettem a szájmaszkom" forradalom? Kinőtte a pici a babaszobát, netán soha nem is aludt benne, és most tanácstalan vagy a gyerekszoba további sorsát illetően?

"OTTHONRENDSZERZÉS KISGYERMEK MELLETT" online kurzusunkban megdöntünk pár hiedelmet, és mutatunk számos pompás megoldást, amivel új szintre emelheted családi otthonotokat.

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered