Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű szőnyeget?

0 darab hozzászólás

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű szőnyeget?

Hát ez pofonegyszerű! Kicsi szobába kicsit, nagy szobába meg nagyot. Nem igaz?
Nem bizony! Bár nem rakétatudomány egy szőnyeg kiválasztása, mégis számtalan példával találkozhatunk, amikor egy szerencsétlenül elhelyezett szőnyeggel agyonvágnak egy alapvetően kellemesen berendezett szobát.

A legalapvetőbb hibák:

1. Ha egyáltalán nincs szőnyeg.
2. Ha van, de igazából olyan kicsi, hogy csak nagyítóval lehet megtalálni.
3. Ha olyan nagy, hogy tulajdonképpen útban van mindennek.

Lássuk a szőnyegválasztás aranyszabályait, amikkel elejét veheted egy esetleges esztétikai környezetszennyezésnek.

1. A jó szőnyeg olyan, akár egy muzsika

A legfontosabb, hogy a jó szőnyeg szinte észrevétlen. Olyan, mint a mozifilmek betétdalai: ha jól vannak megkomponálva, tulajdonképpen észre sem vesszük, mert jótékonyan simulnak bele a történetbe. Ellenben, ha rosszul vannak hangszerelve, azonnal felütjük rá a fejünket. A jó szőnyeg nem uralja a környezetét, ugyanakkor kiemeli bútoraink szépségét, és nem utolsó sorban ellátja a funkcióját, azaz meleget ad a talpunknak.

A szerelem szőnyeg, amelyet a képzelet szőtt.

Vavyan Fable

Kabáthoz kabátgombot, és nem fordítva

1. Fontos azt tisztázni, hogy egy otthon berendezésekor elsőként a lakás bútorait szerezd be, és ahhoz válassz szőnyeget, ne fordítva. Ellenkező esetben még a legmutatósabb szőnyeg is otrombán mutathat új környezetében.

2. Nem hagyható figyelmen kívül a szoba mérete, ahova a szőnyeget szánod. Egy túl kicsi szőnyeg semmire sem lesz jó, egy túl nagy pedig ott is láb alatt lesz, ahol nem kéne.

3. Gondold végig, hogyan fognak elhelyezkedni a bútorok.
Egyáltalán hány darab és mekkora szekrény, fotel, kanapé, ágy, asztal társaságában fogod elhelyezni. A helyiség akkor hat tágasnak és elegánsnak, ha a bútorokat nem "tolod rá" ütközésig a falra, hanem hagysz némi távolságot közöttük. Ideális esetben a kanapé, fotelok, székek esetében ez 10-20 cm. Ezeket a távolságokat kell majd figyelembe venned a választáskor.

Láb etikett

Elérkeztünk a szőnyegméretezés és elhelyezés legkifinomultabb pontjához, amikor abban kell dűlőre jutnod, hogy a szőnyegedből mennyit takarjanak ki a bútorok. A döntésed nem csak centiméterekben, de ezrekben is mérhető lesz, mert választásod függvényében drágább szőnyegre lehet szükséged ugyanabba a szobába.
Íme a lehetőségek:

1. Amikor a fotel / kanapé, "mellső" lába a szőnyegen, hátsó lába a padlón van.
Ez a megközelítés a legtöbb esetben működik. A szőnyeg megfelelően összeköti a különböző bútordarabokat, miközben szabadon hagy egy részt a padlóból, így egy kisebb méretű szoba is tágasabbnak hat.

2. A bútorok összes lába a szőnyegen van.
Ettől az elhelyezéstől nem csak otthonosabb külsőt kap a szoba, de hőszigetelési szempontból is ez a legkedvezőbb variáció.

3. Nincs láb a szőnyegen. Ha csak egy kisebb szőnyeget szeretnél elhelyezni a szobában annak érdekében, hogy azzal feldob a környezetet, az a legjobb, ha a bútorok nem érintkeznek a szőnyeggel. Ez a megoldás is működhet, de a legnehezebb ebből kihozni a wow-hatást.

Hol és mekkora távolságot tartsunk?

1. Általánosan elfogadott, hogy egy nagyobb méretű szobában a fal és a szőnyeg körül hagyj 45 cm távolságot. Kisebb szobáknál 20 cm-t.

2. A szőnyeged 40-50 centiméterrel nagyobb legyen, mint az ágyad. Egy hálószoba megjelenése akkor harmonikus, ha legalább ennyivel túlnyúlik a szőnyeg az ágy körül. Amire mindenképpen ügyelj, hogy az ágy soha ne takarja ki a szőnyeget. Akkor ugyanis minek van?

3. Amennyiben étkezőbe kerül a szőnyeg, legalább 60 centiméterrel nyúljon túl a szőnyeg az asztalnál, máskülönben a székekkel igen nehéz lesz manőverezni, talán még kacsázni is fognak rajta, fél lábukkal lelógva róla.  

Hova kerüljön és hova ne

Ne feledd, a szőnyeged elsősorban funkcionáljon, és csak másodsorban gyönyörködtessen. Oda tegyél szőnyeget, ahol jársz. Ilyenek a közlekedők, a lépcsők, bejáratok, és a legtöbb szoba.

Kerüld a zsebkendő méretű szőnyegecskéket. Azon túl, hogy csak ritkán lehet velük ütős végeredményt elérni, egy nagyobb bútor társaságában meglehetősen bután néznek ki, mintha csak más megoldás nem lévén tetted volna oda.

Több szőnyeg egy szobába? Amennyiben nagy a helyiséged, akár egymás tetejére is tehetőek. Ha több, egymástól független csoportban helyezkednek el a bútoraid, úgy több, különálló, és különféle színű szőnyeget is elhelyezhetsz ugyanabban a szobában. Íme néhány remek darab, amivel feldobhatod az otthonodat.

16.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered