Hogyan tervezd meg a konyhádat, hogy ő legyen érted, és ne fordítva?

0 darab hozzászólás

Csatlakozz online kurzusunkhoz: Kis lakás, hatalmas lehetőségek

Hogyan tervezd meg a konyhádat, hogy ő legyen érted, és ne fordítva?

Észrevetted már te is, hogy a parkokban, a forgalmasabb csomópontok, buszmegállók, boltok környezetében a burkolt gyalogutak mellett mindig vannak amolyan “illegális”, a közlekedők által kitaposott, egészen más irányba mutató ösvények a fűben? Ezek célszerűen levágják az utat, azaz mindig egy rövidebb, praktikusabb alternatívát kínálnak fel A és B pont között, mint a járdák.

Pedig a megoldás, hogy a fű e csapásoktól mentes legyen, kézenfekvő. Ahogy azt tőlünk nyugatabbra is teszik, a munkát megelőzően csak parlagon kellene hagyni egy kis időre a területet, majd megfigyelni, hogy az ott közlekedő emberek hol tapossák ki a füvet, és ha egyéb akadálya nincs, azt az útvonalat lekövezni.

Ezt a példát felhasználva a saját konyhád berendezésekor a még üres helyiséget ugyancsak “parlagon hagyva”, elsőként vedd számba a szokásaidat. Mit, hány főre, milyen gyakorisággal, és hogy főzöl ÁLTALÁBAN, milyen mozdulatok esnének jól eközben, hogy öröm legyen a főzés, majd ehhez igazítsd a konyhádat.
Ha van kedved, tarts velünk, és gondoljuk végig együtt, hogy hozhatnánk ki a legtöbbet a te konyhádból is.

Kezdjük az alapokkal

Az első és legfontosabb, hogy azt tisztázzuk, te melyik tábort erősíted?

Az a fajta nő vagy, akinek a konyha ajtajára akár egy
Michelin- csillagot is ki lehetne rakni, annyira lételeme a főzés, vagy javarészt a munkahelyeden ebédelsz, és a hétvégéid sem a sütés-főzésről szólnak? Előbbi esetben a konyhádba talán még arra is kell gondolnunk, hogy helyet szorítsunk egy Sous Vide Supreme készüléknek, míg utóbbi esetben az sem feltétel, hogy a tűzhelyed 4 főzőlapos legyen.

Akár gyakran, akár ritkán éled ki magad a konyhában, fontos, hogy a konyhatechnológia logikája szerint rendezd azt be. Ha nem így teszel, elmegy majd a kedved a főzéstől, illetve soha meg sem jön hozzá.
Most kifejezetten tanácsos elkövetned azt a hibát, amit a nők többsége akkor tesz, amikor a férjét egy bevásárló listával elküldi a szupermarketbe. A gyanútlan férjek példás szorgalommal tolják a bevásárlókocsit mindaddig, amíg azzal a riasztó helyzettel nem szembesülnek, hogy az általunk felírt virsli és mustár csak a tányérunkon, és a kezébe nyomott listán található ebben a sorrendben, de nem a nagyáruházak polcain! Így fordulhat az elő, hogy életünk párja egy kisebb maratont lefutva rohangál oda-vissza az áruházban, mire mindent összeszed, amit felírtunk neki.

A főzés stresszoldás, a kreativitás kiélése, szexi tevékenység, ezek így mind együtt.

- Fördős Zé

A konyhánk nem egy nagyáruház

Itt a cél nem az, hogy minél nagyobb területet bejárva, végül egy “ezt nem lehetett ott hagyni” télikabáttal térjünk haza akkor is, ha eredetileg csak egy liter tejért szaladtunk be a boltba.
Akkor jó a konyhánk elrendezése, ha a lehető legrövidebb idő alatt, oda-vissza ugrálástól mentesen tudunk ott tevékenykedni. Függően attól, hogy milyen alakú a helyiség, a legjobb az, ha egy háromszöget írunk le a mozgásunkkal a mosogató, tűzhely, hűtőszekrény vonalában. Nagyon fontos szabály, hogy a mosogató és a tűzhely között még a legkisebb konyhában is tartsunk minimum 80 cm távolságot, de inkább többet. Gondoljuk végig, miként készítjük el a kedvenc ételünket, mire lesz közben szükségünk, és hogyan esnének leginkább kézre ezek a dolgok.

Berendezések

Ha szükségünk van egy serpenyőre, egy kis konyhában miért foglalná a helyet egy szekrényben, ha a fejünk felett is lóghat egy edénytartón, ahova csak fel kell érte nyúlnunk? Az olaj, a fűszerek, a konyhai kések jó, ha az előkészítő pultunk közelében vannak. A pult alatt célszerű fiókos szekrényben tartani ezeket az alapvető eszközöket és alapanyagokat, így sokkal könnyebben hozzájuk fogunk férni, mintha egy ajtósban tartanánk őket.

A mosogatógép értelemszerűen a mosogató mellett helyezkedjen el, hogy az edényeket könnyedén tudjuk oda bepakolni. A már elmosott tányéroknak, poharaknak a mosogató, vagy a mosogatógép fölött tervezzünk be - egy akár nyitott - tárolóhelyet.
Ne aggódj a por miatt, gyakrabban fogsz enni, semmint a pornak lenne ideje ott letáborozni.

Testhezálló megoldások

A testmagasságunk függvényében érdemes megfontolni, hogy a pultot az ablakpárkánnyal egy szintbe hozzuk, amennyiben a párkány magassága 90 cm-nél nem nagyobb. Ezzel a módszerrel a pultunkat extra hellyel bővíthetjük.

Az étkezőasztal megválasztásánál, ha tehetjük, válasszunk olyan példányt, amelyik rendelkezik fiókkal, ahol az evőeszközöket, szalvétákat tárolhatjuk, így azokat akkor, és onnan vehetjük elő, ahol egyébként is szükség van rájuk.

A konyhákba a könnyű tisztán tarthatóság miatt általában hidegburkolat ajánlott, de a pultnál az előkészítő munka pihentetőbb lesz a lábunk számára, ha közben egy szőnyegen állunk. Gondoljunk a kifröccsenő olajra, és egyéb konyhai szennyeződésekre, válasszunk olyan konyhai futót, melyet akár egy nedves szivaccsal is letörölhetünk.

A fény a barátunk

A világítás megválasztásakor jó szolgálatot tehet egy olyan lámpa az étkezőasztal felett, melynek nem csak a fényerejét, de a búra magasságát is állíthatjuk, így mindig az alkalomhoz illő fényviszonyokat és hangulatot teremthetünk, ahol az asztalnál ülve a vacsorát simán követheti egy sejtelmesebb kártyaparti.

Neked milyen tapasztalataid vannak a saját konyháddal kapcsolatban? Van, amit ma már másképp csinálnál? Írd meg nekünk!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Bútorok, amin nem érdemes spórolnunk

Online kurzus: Kis lakás, hatalmas lehetőségek

Annyi ruhát halmoztál fel a komódodban, hogy már kipúposodik a fiók alja? Olyan picurka lakásban élsz, ahol szerinted egy étkezőt csak akkor lehetne kialakítani, ha áttörnéd a szomszéd és közted feszülő falat?

KIS LAKÁS, HATALMAS LEHETŐSÉGEK online kurzusunkban megdöntünk pár hiedelmet, és mutatunk számos ütős lehetőséget, amivel úgy hozhatod csúcsformába első közös otthonotokat, hogy talán ki sem akarsz onnan többé költözni.

CSATLAKOZZ MÉG MA AZ INGYENES ONLINE KURZUSHOZ!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered