Az élet egyszerű, ha nem komplikálod túl

0 darab hozzászólás

Csatlakozz online kurzusunkhoz: Luxus otthon 40 év felett

Az élet egyszerű, ha nem komplikálod túl

Állandóan el vagy foglalva? Annyi a dolgod, mint a húsvéti nyúlnak, és versenyt futsz az idővel, ugyanakkor néha úgy érzed, hogy mindez valódi értéket alig ad hozzá az életedhez?
Nem vitás, az élet néha tényleg bonyolult, kár is lenne ezt elbagatellizálni, de olykor csak mi tesszük azzá, totál feleslegesen.

Íme 4 módszer az életed egyszerűsítésére. Kezdj bele még ma!

Mi az egyszerűsítés? Mikrosorozatok döntése arról, hogy mi éri meg, hogy az idődet, a gondolataidat, az energiádat add értük, ami aztán abban segít, hogy több időd jusson valóban fontos dolgokra és emberekre.

Számoljunk le azzal a kényszerrel, hogy minden másodpercünket hasznosan akarjunk eltölteni

Nem vitás, ez kemény dió, amikor már a kicsiket is arra kondicionálja egy mesefilm, hogy Thomas, a gőzmozdony is akkor boldog mozdony, ha hasznos. A felnőtteknek sugárzott főzőműsorokban pedig dramaturgia épül arra, hogy a versenyzők minden másodpercüket kihasználják a főzésre, mielőtt lejár a rendelkezésre álló idejük, és még meg is büntetik őket, hogy az utolsó 5 másodpercet tétlenséggel töltik, mondván, többet is tehettek volna.
Ez egy TV műsor koreográfiája, de sajnos sokan az életüket is így működtetik. Mindig megpróbálnak egy kicsit többet tenni, javítani a dolgokon.

Produktívnak lenni persze nagy dolog, de a szabadidő minden pillanatát potenciálisan elvesztegetett percként kezelni egyrészt kényszeres, másrészt negatív stresszel jár. (Van pozitív stressz is, ez azonban nem az).

Aki így él, az ha végzett a napi teendőjével, és van egy kis ideje, a kikapcsolódás helyett körülnéz, hátha akad valami más teendője, máskülönben “bűnösnek” érzi magát. Ezek után pedig azon csodálkozik, miért annyira fáradt, miért olyan nyomorultul nehéz összpontosítania.

Légy együtt magaddal, ahogy vagy, de sietség és türelmetlenség nélkül!

- Shunmyo Masuno

A semmit sem csinálás művészete

Olyan korban élünk, amikor a technológia okán kis túlzással már beszélgethetünk is okos házunkkal. Mikrohullámú sütőnk, mosogatógépünk, robotporszívónk, okos telefonunk van. Egy kattintással megrendelhetünk és kifizethetünk bármit a kanapéról, de mi végre ezek a kényelmi funkciók és időmegtakarítás, ha minden másodpercet, amit így nyerünk, kitöltünk?

Az önvezető autók lassan már begördülnek a felhajtónkra, de az emberek ettől sem fognak jobban felszabadulni, még több munkát fognak maguknak generálni, HACSAK tudatosan nem kezdenek el törekedni arra, hogy ezt a folyamatot megállítsák, mégpedig MOST!

Hagyjunk fel a gondolattal, hogy folyton csináljunk valamit. Bátran álljunk meg, hogy megcsodáljunk egy szál virágot, egy mókás felhőt, vagy csak ejtőzzünk a fotelben egy bögre kávéval a kezünkben.

Ne adjunk magunknak túl sok választási lehetőséget

Barátunk, az internet ebben is feladja a leckét, hiszen ma már egy vásárlást megelőzően számtalan lehetőséget mérlegelve választunk. Áttekintünk millió ajánlatot, feltételt. Ez ésszerű magatartás, amíg olyan nagyértékű, vagy komoly következményekkel járó dolgokról van szó, mint egy házvásárlás, vagy hogy milyen iskolába menjen a gyerek, de a jelentéktelen vásárlások esetén is hajlamosak vagyunk egy disszertációhoz is elegendő adatot begyűjteni.

Hallották már a “döntési fáradtságról”?
Egy tanulmány szerint minél több döntést kell meghoznunk egy nap alatt, annál jobban romlik a döntési képességünk. Tehát, ha odáig megyünk el ebben az állóháborúban, hogy azon gondolkodunk, vajon “X” vagy “Y” fogkrém fehéríti-e jobban a fogunkat, nagyon hamar kifáradhatunk.

Jobban járunk, ha a “fogd és menj” megközelítést alkalmazzuk ahelyett, hogy agyon elemeznénk a dolgokat. Ráadásul könnyebben fogunk tudni nemet mondani a haszontalan dolgokra, jobban fogunk tudni összpontosítani a valóban fontosakra, és jó döntést fogunk hozni az “abszolút jó” döntés helyett ott, ahol annak egyébként sincs tétje.

Ne változtassunk állandóan a dolgokon

Amennyiben külföldi nyaralásaid alkalmával visszajáró vendég vagy egy-egy nagyvárosba, talán már te is tapasztaltad, hogy az éttermek, reggelizőhelyek többségében a kínálat az évek alatt mit sem változott.
A tradicionális, turisták által alig látogatott helyeken nincs kínálat dömping. Ugyanazt a 2-3 croissant sütik, mellé egyfajta kávét kínálva, és ebédnek is ugyanazt a halleveset szolgálják fel már évek óta. Mert bevált, és az emberek szeretik.

Ezzel szemben mi van a mi háztartásainkban, és mihez szoktatjuk hozzá a gyerekeinket? Hogy kétszer egymás után már meg sem lehet enni ugyanazt!
Persze nincs semmi baj a változatossággal, sem azzal, ha a konyhában éled ki magad az újításaiddal, de ez sokszor nem csak az ételről szól, hanem szépen begyűrűzik egyéb szokásaink közé is. Ezért aztán észre sem vesszük, de azzal a gondolattal ébredünk, hogy minden alkalomra új ruhát kell vennünk, másnap új frizurát kell viselnünk stb.
Pedig ez is csak döntés kérdése. Mi van abba, ha 5 egymást követő reggel is ugyanazt eszi a család? Hidd el, valamennyien túl fogják élni!
Ha találsz egy univerzális ajándékot a férjed számára, amiért odavan, szemrebbenés nélkül vásárolj belőle több darabot, és rejtsd el a szekrényben. A férfiak imádni valóan egyszerűek. Tuti biztos, hogy észre sem veszi, ha legközelebb is ugyanazt adod neki.

Ne mindig aszerint válasszunk, hogy melyik kütyü “pittyeg” többet

Bizonyára te is ismered a jégkockakészítős hűtőszekrényeket, ha máshogy nem, hírből. Nagyszerű találmány. Az ember csak odalép, és máris csörögnek bele a jégkockák a poharába. Már ha épp el nem romlanak. Nem törvényszerű, hogy minden jégkockakészítős hűtőszekrény erre a sorsra jusson, de kétségtelenül több bennük a hibalehetőség, mint egy hagyományos hűtőszekrényben. Ugyanez érvényes a robotporszívókra is. Egy kis szakmai titkot elárulva, az a robotporszívó, ami külön gondot fordít arra, hogy időt “megtakarítva” ott, ahol már elhaladt, ne tegye meg újra, egyben azt is elköveti, hogy ha egyszer valahol otthagyott egy kis szemetet, akkor bármilyen könyörgés árán sem megy oda vissza feltakarítani, így végül mi fogunk őutána. Ez esetben a buta robot a jó robot, aki nincs efféle extra memóriával felszerelve. Bár nem fog rekord idő alatt végezni a takarítással, de garantáltan átsuvikszolja mindenütt többször is a szőnyeget, aminek mindig tisztaság a vége.
Ez persze nem azt jelenti, hogy ne legyünk nyitottak a legfrissebb újításokra, de mindig érdemes mérlegelni, hogy beszerzésük mennyi felesleges bonyodalommal járhat. Ezek az okos kütyük előfordul, hogy bonyolultabbá teszik az életünket ahelyett, hogy megkönnyítenék azt.
Pedig az élet egyszerű is lehet, ha nem komplikáljuk túl.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Bakancslista, nem csak 40-eseknek

Online kurzus: Luxus otthon 40 év felett

Új szakaszhoz érkezett az életed? Végre megvalósíthatod régóta dédelgetett álmaidat? Kicserélheted a megunt bútoraidat, búcsút inthetsz idejét múlt szokásaidnak, csak nem tudod, hogy kezdj hozzá?
"LUXUS OTTHON 40 ÉV FELETT" online kurzusunkban megmutatjuk, hogyan valósíthatod meg ezeket, és bebizonyítjuk, hogy 40 fölött sem kell, hogy a "B" oldal pörögjön a lemezeden. :)

CSATLAKOZZ MÉG MA AZ INGYENES ONLINE KURZUSHOZ!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered