Hogyan alakítsd át a gyerekszobát egy kamasz számára úgy, hogy a végén mindenki elégedett legyen?

0 darab hozzászólás

Az esztétikai egyeduralom végnapjai

Míg régen - abszolút el nem ítélhető módon - az apukák azért vásároltak a gyermeküknek villanymozdonyt, hogy azzal - immár legálisan - ők játszhassanak, manapság a szülők a gyermekszoba dekorálásában élik ki szenvedélyüket. Nekem legutóbb egy Star Wars tematikára épült gyerekszoba berendezését volt szerencsém látni, amint a csecsemőre Baby Yoda mosolygott le a falmatricáról, néhány oda firkantott bölcs gondolattal a mellényzsebében. A kommentelők legfőbb kérdése pedig az volt, hogy vajon a kiságy mellé, vagy a polcra kerül-e majd apuka kedvenc fegyvere, a fénykard. 😎

Ne is tagadjuk, a gyerekszoba témája mindig rólunk szól, és nincs ezzel semmi baj, hiszen erre az esztétikai egyeduralomra a gyerekszoba felett legkésőbb akkor vethetünk keresztet, amikor beköszönt a kamaszkor.
E fordulóponthoz érve meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy már csak részlegesen van beleszólásuk abba, hogyan is nézzen ki a tiniszoba. Ha pedig elérkezik a várva várt átalakítás napja, diplomáciai érzékünk minden grammjára szükségünk lehet, hogy a végeredménnyel ne csak mi, de a gyerkőc is elégedett legyen.

Lássuk, mit tarts szem előtt, mielőtt nekifognál a szoba szétrobbantásának.

Búcsú a dedós cuccoktól

Igen, nagy valószínűséggel nagyon szép a gyerekszoba bútor, kompletten megvan hozzá minden, jópofa fogantyúk a szekrényeken, még meg sem száradt a falon a Barbie-rózsaszín falfesték, amikor vagy már közölte veled, vagy hamarosan közölni fogja a gyermeked, hogy ciki, dedós, és ezért menniük kell. És menni fognak. Akárcsak a mesekönyvek, a saját kézzel készített, korábban kitessékelhetetlen csecsebecsék, rajzocskák a falról, mert ezek már nem illenek egy nagylány / nagyfiú megjelenéséhez.

Ne indulj ki magadból és a feltételezéseidből

A tizenévesek utálják, ha gyámkodnak felettük, akárcsak a felnőttek. Nem feltétlenül hiba, ha egyedül akarsz nekifogni a szobája átalakításának, amennyiben tisztában vagy azzal, hogy őt mi érdekli. Mindaddig, amíg ez vak folt a számodra, ne állj neki semminek, mert nincs annál rosszabb, mint amikor a gyermeked azt vetheti a szemedre, joggal, hogy nem érted őt meg.

Ügyelj arra, hogy bekerüljenek a szükséges bútorok

Meglepődnél, ha tudnád, milyen sok gyermekszobában nincs íróasztal, vagy ruhatároló szekrény, ám idővel ezekre a bútorokra szüksége lesz. Ráadásul egy tininek sokkal több és nagyobb méretű ruhái vannak, mint egy kisgyermeknek, és szeretik a holmijukat a saját, külön bejáratú bunkerjukban tárolni.

Cél a kényelem

A rossz nyelvek szerint Steve Jobs, az Apple géniusza a lánya szobájában a fűtéssel manipulált, mások a kényelmetlen bútorokkal próbálják kirobbantani a tinédzsereket a szobájukból, ám az efféle provokációk sokkal többet ártanak, mint használnak. A tizenéveseknek ugyanis szükségük van egy helyre, ahol pihenhetek, és magukban lehetnek egy stresszes iskolai nap, vagy drámákkal teli hétvége után.

Párosíts a személyiségéhez

Nem minden tizenéves felel meg a sztereotípiáknak, éppen ezért nagyon fontos, hogy rá és a hobbijára koncentrálj. Lehet, hogy a tevékenységeihez sok napfényre van szüksége, vagy tiszta terekre, mindez csak akkor derül ki, ha leülsz vele beszélgetni.

Számolj a rossz tulajdonságaival is

Bár akadnak szülők, akik nem hajlandók maguknak sem beismerni, egyik gyerek sem tökéletes, és mindig el fognak követi olyasvalamit, ami problémát jelenthet. Persze csak neked.
Ha tudod, hogy a gyermeked imád a szobájában enni, vagy telefújni parfümmel a helyiséget, amikor az ajtaja be van csukva, egyszerűbb, ha beszerzel számára egy szobai szemetest, vagy könnyen nyitható ablakokat, mintsem naphosszat perlekedj vele. A szobáját tehát annak szellemében alakítsd át, hogy 1. az nem múzeum, 2. nem egy nem létező mintagyerek lakja, hanem a te életrevaló csemetéd.

Hallgass rá!

Nincs értelme megkérdezni egy tinédzsert arról, hogy mit szeretne az új szobájába, ha nem próbálod megadni neki. Engedd meg, hogy beleszóljon a szobája újratervezésébe. Ha közli veled, hogy parkettát szeretne, arculcsapásként érheti, ha ehelyett te szándékosan szőnyegpadlót rakatsz le a szobájába. Amennyiben a kívánsága valamilyen okból nem kivitelezhető, még idejében magyarázd el neki az okát, és vizsgáld meg, mi egyéb van, amire még vágyna, és amit a kívánsága szerint ki is cserélhetsz. Ezzel hosszútávon nagyon sok stressztől kímélheted meg magad, és a kapcsolatotoknak is hasznára válhat.

Hadd rendezze át

Épp csak berendezted, és máris?! - kérdezheted. A válasz, igen. A tinédzserkor szuper érzékeny időszak, a serdülőkor tele van változásokkal, könnyen elkeseredhetnek, különösen, ha nem érzik jól magukat a saját birodalmukban. Próbálj meg olyan bútorokat és dekorációkat használni, amelyek könnyen mozgathatóak. Minél többet tud ő maga a helyére igazítani, annál elégedettebb lesz a végeredménnyel. A bátrabb szülők akár azt is hagyhatják, hogy a gyermekük maga tervezze meg, hova kerüljön be az összes bútor a kész szobába.

ÍGY RENDEZD BE A KUCKÓJÁT

Vagabond bútorok vs minimalista megoldások

A legtöbb tinédzser maga sem tudja, milyen a stílusa, illetve, ha meg is van győződve róla, hogy milyen, az óránként változhat, hiszen éppen ebben az életkorban alakul ki az ízlése. Emiatt a legtöbben jól érzik magukat a vagabond, hippi szobákban, hiszen ezek színesek, egyediek, érdekesek, egyszóval "cool", és így lehetőséget adnak arra, hogy megmutathassák az egyéniségüket. Az efféle eklektikus hangulathoz jól passzolnak a vegyes minták, a szokatlan textúrák, a szinte találomra összeválogatott bútorok és kiegészítők.
Persze nem minden kamasz vágyik erre a stílusra, a fiúk számára sokkal jobb egy minimalista hangulat kialakítása. Számukra elegendő néhány fontos bútordarabbal kibélelni a szobát, és csak néhány különleges kiegészítővel feldobni a teret. Srácok mellé kevesebb, de jó minőségű bútorról célszerű gondoskodni, amik bírják a kiképzést.

Make-up részleg

A kamaszok számára nagyon fontos a megjelenésük. Gondolj csak arra, micsoda katasztrofális helyzet tud csupán abból kialakulni, ha az öltözékük nem felel meg az osztálytársak és barátok által diktált divatnak. Emellett a fiúk is, de leginkább a lányok órákat képesek a tükör előtt eltölteni, hogy a pattanásaikat vizslassák, vagy belőjék a frizurájukat. Ez teljesen normális, éppen ezért - no meg azért, hogy a fürdőszobát ne bérelje ki a gyermeked egy egész napra - jó, ha ehhez a szeánszhoz helyet tudsz számára biztosítani a saját szobájában. Ennek legfontosabb kelléke egy fésülködőasztal fiókkal, ahol minden fontos kozmetikumot, ékszert elrejthet.

Függönyök vagy paraván

Nem minden kamasznak adatik meg a saját szoba, ahova el tud menekülni. Olykor egy kisebb, ellenkező nemű testvérrel kell a szobán osztozkodnia, ám még ekkor is nagyon fontos, hogy valamilyen módon megteremthető legyen az elszeparált intim zóna. Használhatsz erre a célra térelválasztókat, baldachinokat, függönyöket, vagy egy paravánt, amikkel - lévén nem helyzet kötöttek - a tinik kedvük szerint rendezhetik át a szobát.

Bandázós részleg

A legtöbb kamaszszoba fókuszpontja az ágy vagy az íróasztal, hiszen a tanulás fontos része ennek az időszaknak. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szobában a pihenésre is legyen lehetőség, illetve a barátok fogadására. Erre a célra érdemes az ágy mellett, egy amolyan "bandázós" szekciót kialakítani. Ez lehet egy függőágy, függőhinta, hintaszék, babzsák, puffok, de még egy puha szőnyeg is megteszi sok-sok párnával, takaróval.

Ha mindketten elérkezettnek látjátok az időt a szoba felfrissítésére, íme néhány remek bútor áruházunk kínálatából, amivel a siker garantált.

85.990 Ft

B-151 íróasztal Signal

50.990 Ft

25.990 Ft

64.990 Ft

20.990 Ft

32.990 Ft

20.990 Ft

20.990 Ft

171.990 Ft

237.990 Ft

71.990 Ft

102.990 Ft

199.990 Ft

199.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered