Sötét verem a lakásod? Megmutatjuk, hogyan öltöztetheted fényárba

0 darab hozzászólás

Tervezői tippek, amivel a sötétség kiűzhető

Nem mindenkinek adatik meg, hogy egy fényárban úszó lakásban élhessen. Olykor a tájolás kedvezőtlen, vagy egy közelben lévő épület árnyékolja le az ablakainkat, máskor a ház előtt magasodó fák okoznak fejtörést. Bár egy nagyobb felújítás orvosolhatja ezeket a problémákat néhány fal kiiktatásával, vagy extra ablakok beépítésével (már ha ez lehetséges), de szerencsére nem csak ilyen drasztikus beavatkozásokkal tudunk javítani fénytelen otthonunk adottságain. Íme néhány holtbiztos trükk a mennyezet festésétől a kiegészítők rétegezéséig, amivel a profik operálnak a tervezés során hasonló helyzetben.

Minél fényesebb, annál jobb

Bár egy félhomályba öltöztetett szoba hangulatosabb lehet, mint egy lámpafényben úszó, egy élénk műalkotással a falon emelheted a helyiség hangulatát és megjelenését. Egy merész sárga és türkiz színt alkalmazó festmény még egy alapvetően hűvösebb, travertin burkolatú fürdőszobában is remekül mutat.  

Elő a kristálycsillárokkal

A kristálycsillár más fényforrásokkal ellentétben, beleértve a Napot is, egészen másképp ragyog, és a megfelelő helyiségbe kerülve nagyon sokat tud javítani a fényviszonyokon.

Költöztesd be a Nap színét a szobába

Egy sötét helyiség világosabbá tételének egyik bevált trükkje, ha a Nap színével azonos, pl. vöröses, sárga, narancs színekkel kísérletezel. Fesd le a falakat világos okkerre vagy aranysárgára, és megtapasztalhatod a varázslatot!

A mennyezet mennyei színe

Személyes kedvencem az optikai térnövelésnek az a roppant látványos és egyszerű módja, amikor kékre (!) festjük a mennyezetet. Persze ehhez a kék egy nagyon speciális árnyalatát kell alkalmaznunk. Amennyiben a tavaszi égbolt halvány kékjével operálunk (a bárányfelhők elhagyhatók 🌤 ), bámulatosan üde, világos, tágas teret hozhatunk létre. Érdemes kipróbálnod!

Mire képes egy színes szőnyeg?

Egy nagyméretű, élénk színű szőnyeg nem csak arra jelent megoldást, hogy azzal határoljunk el egy adott teret. Egy homogén környezetben a személyiségünket is megmutathatjuk általa, és azt az illúziót kelthetjük, hogy a helyiségünk világosabb, mint amilyen valójában.

Egy festmény is világosíthat, csak ne legyen belőle sok

Amennyiben rajongsz a képzőművészetekért, ügyelj arra, hogy ne pakold tele ilyen alkotásokkal a faladat, mert ezek tömegesen előfordulva még azt a maradék napfényt is "magukba szívják", ami bejut valahogy a lakásodba. Ha csak egy, élénk színű festményt állítasz ki egy fehérre festett falon, az visszatükrözi a napfényt, mely által a szobád világosabbnak hat.

A tükörrel sokat trükközhetsz

Helyezz el egy nagyméretű tükröt a szobád legnagyobb ablakával szemközti falon, vagy akassz fel több aprót egy fényszegény előszobában, lépcsőházban, és észre fogod venni, hogy dupla annyi fény jut az adott helyiségbe, mint korábban.

Viszlát nehéz függönyök!

Számtalan jó megoldás létezik az ablakok keretezésére, melyek anélkül biztosítják a magánélet zavartalanságát, hogy közben a lakásunk vámpírok sötét tanyájává válna. Ehhez csak meg kell szabadulnod a sötét, fényelnyelő függönyeidtől, hogy a helyükre szellős, fényáteresztő darabokat helyezhess. A hálószobán kívül akár el is hagyhatod a függönyök alkalmazását a lakásban.

Semleges színpaletta

Valószínűleg nem a te lakásodba kell sötét parkettából bevásárolni. Emlékezz vissza kisiskolás tanulmányaidra: minél világosabb a fal, annál több fényt fog visszatükrözni. Ezért kell a falakat, a mennyezetet is halvány árnyalatúra festeni. Gondolkodj semleges színpalettában.

Mattíts!

Talán ellentmondásosnak tűnhet, de míg a bútoraid esetében szerencsés a csillogás, a fényes falak inkább tükröződést váltanak ki, semmint visszaverjék a fényt, éppen ezért matt falfestékkel dekoráld a falakat. A bútoraid esetében ennek ellenkezője javallott. Jöhetnek a csillogó tárgyak, az akril díszítés, az áttetsző bútorok, tükrös felületek.

Fák, bokrok, ajtók, ablakok

Ha a fény el sem érheti az ablakodat, biztosan nem lesz képes felderíteni a szobádat. Ügyeljen arra, hogy az ablakaid közelében lévő bokrokat vagy fákat rendszeresen megnyírd, és kerüld a fák telepítését az otthonod déli oldalán. Ebben az esetben ugyanis a nap túl magasan áll majd ahhoz, hogy a fa árnyékot nyújtson, ősszel viszont a lombja elzárja az ablakodat a nap melegétől.

Igen, tudom, ez elég kézenfekvőnek tűnik, de az ablaküvegek megtisztítása is csodákra képes. Minél kevesebb a szennyeződés, por rajtuk, annál több fény jut be a szobába. A beltéri ajtókat, ha teheted, cseréld üvegesre, ezeken át nagyságrendekkel több fény juthat be az egyes helyiségekbe, mint korábban.

Könyvespolcok merőlegesen az ablakra

Egy sötét lakásban a könyvespolcok vagy válaszfalak soha nem lehetnek párhuzamosak az ablakkal, különben elzárják a fény útját. Gondosan mérlegeld, mit hova helyezel el a lakásban, és hogy az miként segíti elő a fény beáramlását a nappalidba.
Ennek megvalósításához fenti tanácsainkon túl ajánlunk még néhány mutatós függőlámpát, hiszen lámpából a sok sohasem elég.😉

114.990 Ft

48.990 Ft

31.990 Ft

65.990 Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered