Fényes vagy matt legyen a felület?

0 darab hozzászólás

Hatalmas viták tárgya, amikor felületekről beszélünk, legyen az konyhabútor, padlóburkolat vagy csempe, hogy fényesebb vagy mattot vegyünk. Pedig ez nem csak a látvány, hanem a funkció szempontjából sem mindegy. Hát öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Tény és való, hogy nagyon impozáns tud lenni egy magas fényű konyhabútor. És az is tévhit, hogy ezeket nehezebb lenne takarítani. Éppen ellenkezőleg. Nagyon könnyű. Csak sokkal gyakrabban kell. Szintén tévhit, hogy a magasfényű ajtók sérülékenyebbek. Ugyanis egy durvább ütés éppen úgy meglátszik rajta, mint egy matt felületen. Az viszont igaz, hogy optikailag tágítani tudják a teret, és ettől modernebb lehet egy enteriőr. Ám ha a fényviszonyokat figyelmen kívül hagyjuk, és túl sok a csillogó felület, az nem csak giccses lesz, de zavarni is fogja a szemet. Mostanában sokan kacérkodnak a fényes felületű parkettával vagy laminált padlóval is. Akárcsak a fényképek esetében sokkal élénkebb, telítettebb lesz a színe. De csak ejts le valamit a padlóra, és ki fog hagyni egy ütemet a szíved. Mert ennek nem a por a legnagyobb ellensége, hanem a karcolások. Arról már nem is beszélve, hogy mi történhet veled, ha nedves. És ha ezt még lehet fokozni, akkor sokan ezt még szürke színben is keresik. Pedig ha valamit nem ajánlok, az ez. Rövidre zárom a problémámat vele. A fa, barna.

Szintén a matt felület mellett szól, hogy sokkal letisztultabb lesz általa a környezet. És a mintázat is jobban tud érvényesülni, hiszen nem törik meg rajta a fény. Ha pedig falfestékről beszélünk, oda jobb a matt vagy selyemfényű változatokat választani, mert azok jobban elrejtik az esetleges hibákat vagy egyenetlenségeket. Míg a fényes felületek ideálisak, ajtókeretek, ablakok vagy spaletták lefestésére, illetve, ha nagyobb térérzetet szeretnénk, akkor a fürdőszobában. Ami ugyancsak a fényes felületek hátránya, az az árfekvése, akár 40 százalékkal is többe kerülhet. Szemben azokkal a matt felületű Marco Mobili bútorokkal, amit nemcsak a szemek, de a pénztárcád is imádni fog.

További hasznos lakberendezési tippekért kövess minket, illetve kattints a biomban lévő linkre. És nézd meg, mik azok a szolgáltatások, amiket nem találsz meg másutt, csak nálunk. 

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered