Álomlakás eladó

0 darab hozzászólás

Álomlakás eladó

Megszületett bennetek az elhatározás, hogy nagyobb lakásba / házba költöztök?
Hacsak nem rendelkeztek jelentős tartalékokkal, meglehet, ehhez pénzzé kell tennetek azt a lakást, amit most otthonotoknak neveztek.

Itt jön képbe a HOME STAGING, aminek alapelveit érdemes az eladás előtt alkalmazni!

Ha valaki még nem tudná, mit is takar ez jól csengő kifejezés: Ingatlanod eladásra való felkészítését, méghozzá úgy, hogy az rekordidő alatt keljen el, az ingatlan értékéhez képest elenyésző befektetés árán. Ha jól csinálod, csekély ráfordítással a végén milliókat nyerhetsz, és ebben az esetben már nem az lesz a kérdés, hogy megveszik-e tőled az ingatlant, hanem, hogy az árban, vagy azon felül mi lesz még a csomag része.

Előkészület az eladáshoz

Mielőtt bármit is tennél, elsőként érzelmileg el kell engedned a lakást. Ha túlságosan ragaszkodsz hozzá, mint kiskutya a tányérjához a számtalan kedves emlék miatt, akkor tudat alatt ezernyi miniatűr taposóaknát helyezel el az eladáshoz vezető úton, és így az nem lesz egy fáklyás menet.

Elengedted? Nagyszerű! Vagy alig várod, hogy végre megszabadulj tőle? Ez már nem annyira nagyszerű, mert ahogy te határolódsz el tőle, úgy fog más is, ha megszimatolják az ellenérzéseidet. A célod azonban az, hogy ellenállhatatlan vágyat gerjessz potenciális vevőidben az otthonod iránt.

Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, még az is előfordulhat, hogy a végére úgy megszereted, hogy el sem akarod majd adni. Volt már rá példa a világtörténelemben.

Az ember nem is tudja, mennyire kötődik egy helyhez, amíg el nem költözik onnan, és meg nem tapasztalja, mit jelent elszakadni, és parafadugóként lebegni egy másik világ óceánján.

- Michelle Obama

Ez nem lakberendezés

Míg a lakberendezés arról szól, hogy minél inkább személyre szabjunk egy otthont, annak minden apró kis mütyürkéjével, a home staging esetében ennek ellentettje a cél. Személyteleníts! Ha a dekorációval, a színválasztásokkal túllősz a célon, a vásárlód úgy érezheti magát a lakás-mustra során, mintha az otthonodba hívatlan vendégként lépett volna be. A cél az, hogy amikor először meglátja, ne a sajátodnak - aki eddig lakta - hanem a magáénak érezze. Lelki szemeivel szinte lássa a sarokban az egyik kedvenc bútorát.

Az erősségekre koncentráljunk

Tökéletes lakás nincs, azaz minden lakásnak van valami gyengéje. Van, amit el tudunk tüntetni, van, amit nem. A vevőt sosem szabad becsapni, tehát a hiányosságokat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, de a fókusz mindenképpen az előnyökön legyen. Azt mutasd meg, mik az erősségei, micsoda további lehetősek rejlenek a lakásodban, amitől párja nincs az ingatlanpiacon, ehhez pedig...

Fel kell keltened az érdeklődést

A lakásodnak nyilván vannak olyan adottságai, amiken nem tudsz változtatni. Ilyenek a szomszédok, a környék, hogy milyen fűtéssel rendelkezik, miből épült és mikor, és átbútorozni sem fogod az egészet csak azért, hogy eladhasd, de (!) gondold végig, hogy te miért éppen ide költöztél anno? Neked akkor mi volt fontos, milyen szempont miatt választottad ezt a helyet? Ha ez megvan, akkor a célcsoportod is megvan, akiket megszólíthatsz az eladás kapcsán, így nem kell vaktában lövöldöznöd sem a felkészítés, sem a meghirdetés során.
Most, hogy már tudod, kiknek is lehet Álomlakás (mert a cél az, hogy annak érezze, aki megveszi) az otthonodat, kezdj neki a kipofozásának.

Felújítás

Nulladik lépés: Legyen költségvetésed és tartsd is magad hozzá! Itt most nem játszik az, hogy “Ezt a kiegészítőt még okvetlenül meg kell oda vennem!” Ne feledd: ez nem lakberendezés! A dekorációk megválasztásakor tartsd szem előtt a semlegességet. Egy példával élve: lehet, hogy te odáig vagy a macskákért, de elképzelhető, hogy a vevőd elkötelezett kutyarajongó, így a nagyon személyre szóló ( pl.cicás), vagy megosztó dekorokkal ne hozd zavarba!

Ha kifested a lakást, válassz abszolút semleges színeket, mint amilyen a fehér, a halvány drapp, a világos szürke, mert ezekhez kiválóan passzíthatóak majd a leendő kiegészítők, és tiszta, steril, friss érzetet keltenek.

Egy lakást általában a konyha és a fürdőszoba ad el, hiszen abban a bútorok és szerelvények a költözés után is megmaradnak, és amit nyilvánvalóan nem fogsz atomjaira bontani. Elég, ha csak átfestesz, vagy kicserélsz néhány frontot a szekrényeken, vagy új fogantyúkkal látod el őket, esetleg a munkapultot cseréled újra.

Bútorvásárlás

A szobákba jutányos áron is vehetsz néhány bútort, amit akár magaddal is vihetsz a költözés után.
Fontos!
Ne hétköznapi bútorokat vásárolj. Ide nem egy heverő kell, hanem egy impozáns fotel, vagy egy mutatós kanapé kis asztalkával. Nem egy éjszakai szálláshelyet hirdettél meg, ahol átmenetileg meghúzhatja magát valaki, mielőtt tovább állna, hanem egy ÁLMOT, ami történetesen az övé.

Ha már minden berendezés a helyén van, kezdetét veszi az előadás, amit most három felvonásra bontunk:

1. Árazás

Ahhoz, hogy tudd, milyen összeget kérhetsz el az ingatlanodért, tájékozódj, hogy a környéken az otthonodhoz hasonló méretű lakások milyen áron kelnek el. Ehhez számítsd hozzá a felújítás bekerülési költségét, és egészítsd ki annyival, hogy a vételt követően is nyereséggel zárd az üzletet. Pontosan határozd meg, hogy az ár mit tartalmaz, és mit nem, vagy mi képezheti alku tárgyát a későbbiekben.
Fontos! Felejtsd el az “irányár” kifejezést. Nem alkudozni akarsz. Pontosan tudod, hogy mennyit ér az ingatlanod. Az árát úgy határozd meg, hogy ha arra kerülne a sor, még akkor is elégedett legyél, ha az elképzelésedből esetleg engedned kell.

2. Fotózás

Kétséged ne legyen, ezen vérzik el a legtöbb ingatlan. Nézzük a legalapvetőbb hibákat, amivel még egy viszonylag jó állapotú lakás is hátránnyal indul a lakáspiacon.

1. Nem ügyelnek a hátérre. Háztartási vagy műszaki cikkek dobozait látjuk a szekrények tetején, vagy egy felmosó szettet a mellékhelyiséget bemutató képek egyikén.

2. Annyira meg akarják mutatni a lakást, hogy halszemoptikával fotózzák le, ettől aztán arány veszett, és meglehetősen zavarba ejtő lesz az összhatás.

3. Rosszul megvilágított a kép, ettől a szoba olyan hatást kelt, akár egy barlang. A medvék biztos örülnének neki, de rajtuk kívül senki sem szeretne egy sötét lakásba költözni.

4. Annyira művészi akar lenni, hogy több a hangulatkép, mint a lakás egészét bemutató, továbbá nem látszanak a helyiségkapcsolatok. Az persze igaz, hogy egy jól elkapott részletfotóval kiiratkozhatunk az unalmas lakáshirdetések csoportjából, de nem jutunk közelebb ahhoz, hogy a lakásunk valódi értékeit megmutathassuk.

3. A hirdetés szövege

Az ingatlanosok nagyon rátermettek. Velünk ellentétben - hiszen megbeszéltük, hogy te nem egyszerűen túladni akarsz az otthonotokon, hanem azt a vevőt keresed, aki alig várja, hogy oda beköltözhessen - ők a hiányosságokat igyekeznek elfedni olyan beharangozókkal, mint:

“Ezt az ingatlant ön teljesen a saját képére alakíthatja”. Jelentése: Irgalmatlan sokat kell rá költened, hogy beköltözhető legyen.
“A konyhában eredeti mozaik padló”... = 40 éve nem nyúlt hozzá senki, milyenek lehetnek a csövek a falakban...”.

A fenti hibákat te természetesen nem követed el, hiszen a lakásod kifogástalan állapotban várja a jelentkezőket, a hirdetésed célirányosan, frappánsan, kiváló fotók társaságában került fel az internetre, így elérkezett a nagy nap, amikor a vevőnk személyesen is tiszteletét teszik nálad.

Személyes megtekintés

A bemutató nagy napján - tudom, ez többeket érzékenyen érinthet - a kutya meg a gyerek ne legyen veled. Míg a TV reklámokban a fejfájás csillapító is jobban fogy, ha azt egy szőke fürtös 4 éves, vagy maga a kutya nyújtja át anyunak, ugyanez nem igaz a lakásbizniszre. Hidd el, csak láb alatt lennének.

Hass az érzékekre és az érzelmekre. Gondolj arra, mikor érezted igazán azt, hogy valahol otthon vagy. A frissen főzött kávé, vagy a nagyi süteményének az illata mindenkiben beindítja a fészekrakó-hormon termelését. Ugyanezt érheted el azzal, ha az étkezőasztalon elhelyezel egy gyümölcsöstálat, vagy egy kis frissítőt, a konyhában egy mutatósabb turmixgépet, vagy nappaliban virágot. Amit kerülj, azok itt is a hétköznapokhoz tartozó kellékek. Csak semmi mosogatószivacs, meg effélék.

Amit azonban nem kell kerülnöd, azok az elismerő pillantások, amiket garantáltan bezsebelhetsz a célba érve, ha a fenti intelmeket megfogadod.

Kellemes lakásfelkészítést kíván a Marco Mobili!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

ELŐZŐ BLOGCIKK

Kanapé luxus kivitelben, avagy Mi kell a nőnek?

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

10 rutin 10 óráig, ami megváltoztathatja az életed

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered