A TV MACI TITOKZATOS MÚLTJA

0 darab hozzászólás

Kitalálod, hogy Mátyás király után ki az az emblematikus magyar figura, akit szinte az egész ország ismer, és akit világnézettől függetlenül mindenki kedvel? Ő Tévémaci, aki a nemrég ünnepelte a 63. születésnapját. Így most elárulok róla néhány olyan érdekességet, amiről szerintem még te sem tudtál.

Például, hogy eredetileg egy rokonszenves, de szigorú orvossal akarták felhívni a gyerekek figyelmét a korai lefekvés és a fogmosás fontosságára. Majd miután ezt elvetették, öt kihívója is akadt e mesék személyében, melyek közül a nézőkre bízták a választást, hogy végül ki nyerjen. Nem árulok el vele nagy titkot, hogy bár még csak fekete-fehérben volt látható, és kezdetben így nézett ki, a tévémaci tarolt. Ami után záporoztak a kérdések a televízióhoz, hogy mi a maci neve, lány vagy fiú-e, hol van az anyukája, hol lakik és valójában mekkora? Ez utóbbi kérdésre itt a válasz. És hogy hol lakott? Ebben a babaházban, a forgatás pedig egy lakásban berendezett stúdióban zajlott, ahol a testébe épített drótváznak köszönhetően tudták a mozdulatait lefényképezni, majd életre kelteni. Nem túlzás, hogy fogmosásának jellegzetes hangjára kiürültek a játszóterek, hiszen minden nap ugyanabban az időben hajtotta végre az esti rutinját, amit gyerekek ezrei követtek. Hihetetlen népszerűségét az is jól mutatja, hogy Farkas Bertalan még az űrbe is felvitte magával, méghozzá ebben a menő űrhajós ruhában, és Marcival a kezében mondott mesét a gyerekeknek. Ezt követően született meg a döntés, hogy tévémacit megújítsák. De az új kiadás csak két évig volt látható, mert a gyerekeknek nem jött be. A soron következő annál inkább ő vált a leghíresebbé, akinek zöld pizsamáját és sárga sálját a tervező unokája ihlette. A maci bundája világosabb lett, kezei újakat is kaptak, és Paprika Jancsi személyében új barátra is lelt. 1988-ban azonban az MTV elavultnak minősítette és levette a műsorról. Ami akkora felháborodást váltott ki, hogy fél év múlva ismét képernyőre került, és 2000-ben utolsóként kapott hivatalos papíralapú személyi igazolványt, melyből kiderül, hogy az anyja neve már hivatalosan is az a Bálint Ágnes, aki a forgatókönyvét 63 évvel ezelőtt megírta. Dacára szép karrierjének 11 évvel ezelőtt végleg nyugdíjazták, és helyette megjelentek a mackótestvérek, ahol a figurák már nem mostak fogat, helyette számítógépeztek, mese után pedig nem mentek aludni, hanem elkezdtek a szőnyegen rajzolni. Sejtheted, hogy ez a koncepció is megbukott, hiszen éppen az hiányzott belőle, amiért a tévémacit úgy szerettük. Így az MTV ismét engedve a hatalmas nyomásnak, néhány hónap múlva rehabilitálta a zöld pizsamás macit. Aki visszakerült újra a képernyőre és nem csak oda. Hatvanadik születésnapjára a Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot is kibocsátott. A kárpátaljai Ungváron pedig miniszobrot is kapott. Két nappal ezelőtt pedig a születésnapján átvehette a belépő kártyáját. Ezzel elismerve, hogy ő a műsorszolgáltató legrégebbi dolgozója.

Mint látod, voltak páran, akik megpróbálták a TV Maci mítoszát megdönteni, de végül beigazolódott, hogy a következő generációnak is szüksége van olyan örökérvényű ikonokra, akik úgy kiállják az idő próbáját, akárcsak az általunk forgalmazott eljöhetetlen bútorok. Ha te pont egy ilyen elpusztíthatatlan darabra vágysz, akkor kattints a bionban lévő linkre, hogy ott a kedvencedet megtaláld.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered