8 hasznos tipp a tökéletes bababútor választáshoz

0 darab hozzászólás

Csatlakozz online kurzusunkhoz: Bababiztos otthon

8 hasznos tipp a tökéletes bababútor választáshoz

Amikor egy újdonsült anyukára rápillantasz, aligha kell megkérdezned tőle, hogy átalussza-e a pici az éjszakát: az arcára van írva.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy ott nyerj időt a feltöltődéshez, ahol csak tudsz, ennek pedig egyik sarokpontja lehet a megfelelő bababútor megválasztása, ami áldásos tulajdonságai révén időt spórol neked, ezáltal kisimítva az idegeidet.

Eláruljuk, mik azok a legfontosabb szempontok, amikre néhány bútor kapcsán figyelj, és azt követően nem választhatsz rosszul!

Pelenkázó

Többféle modell is kapható a piacon, ezek közül érdemes olyat választanunk, ami a pelenkázó matracon kívül még hagy némi helyet a vattának, törlőkendőnek. Kifejezetten szerencsés, ha a pelenkázó rész idővel leválasztható a bútorról, aminek köszönhetően vagy egy komód, vagy egy könyespolc kerekedhet ki belőle, amit még évekig használhat a gyerkőc.

A kisgyermekek mindig problémásabbak, mint gondolnád – ugyanakkor sokkal csodálatosabbak.

Rácsos ágy

A szoba méretétől függően választhatunk 70x140 cm-es, vagy kisebb, 60x120 cm-es változatot. Kézenfekvő lenne azt tanácsolni, hogy ha a hely nem akadály, válasszuk a nagyobb ágyat, mi mégis a kisebbre adjuk le a voksunkat. Törekedjünk a szobában a bútorok szellős, kis helyet foglaló elhelyezésére, hogy a kicsi ne tudjon azok közelsége miatt egyikről a másikra átcsimpaszkodni, és bőven legyen helye a szobában mozogni.
Válasszunk olyan ágyat, melynek kivehető a rácsa, és ha már megérett rá a gyermek, inkább az így biztosított résen másszon ki, semmint az ágyon át próbálkozzon. A védőnők elmondása szerint az ilyen átmászási kísérletek eredményezik a legtöbb balesetet.

A gurítható kiságyaknál, bölcsőknél, pelenkázó-asztaloknál ügyeljünk arra, hogy azok tökéletesen rögzíthetőek legyenek: amikor stabilan, és egy helyben kell állniuk, még véletlenül sem távozhatnak angolosan.

Szekrények

Ha csak egy szekrényt választhatunk, akkor az egy gyermekzárral és fékezővel ellátott fiókos, jól záródó, nem túl magas komód legyen. A fékező nagy előnye, hogy egy lendületesebb becsukást követően sem hullik atomjaira a bútor, egy komód pedig mindenkor, és bárhol jó szolgálatot tehet még később is a lakásban.

Etetőszék

Egy 6 hónapos gyermeknek már szüksége lehet rá, rólunk nem is beszélve, hiszen ekkor már aligha ül meg fegyelmezetten az ölünkben, miközben a sütőtökpürét próbáljuk belediktálni. Kezdetben megteszi egy autós ülés is, ami kellőképpen megtámasztja a kis hátát, érdemes abból is olyat választani, aminek a huzata könnyen tisztítható.

A későbbi etetőszékek közül választhatunk asztalra akasztható, vagy saját lábakon álló példányok közül. Az asztalra akaszthatók nagy előnye, hogy rendkívül helytakarékos, így kis lakásba abszolút favorit lehet. Utazásra is könnyedén magunkkal vihetjük, ami a pici állandóság igényét, és a megszokotthoz való ragaszkodását nagyban támogatja. Ezen felül akár 15 kg-ig is bírja a terhelést, ami több mint elegendő, hiszen az ennél nagyobb gyerkőc már egyébként is normál széken ülve enne.
Legyen álló vagy asztalra szerelhető a szék, ami lényeges, hogy a sarkainál lekerekített, ha lehet, 5 ponton záródó biztonsági övvel, hevederrel szerelt darabot válasszunk.

Nappali bútorok

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha olyan szövetű kanapét vásárolunk, mely Aqua Clean technológiával kezelt. Ez a forradalmian új eljárás lehetővé teszi, hogy a kellemetlen foltokat (szinte bármit, ami ma egy bolygónkon lévő háztartásban előfordulhat) csupán egy kis víz segítségével, minimális erőkifejtés, vagy idő alatt távolíthatsd el a szövetről.

Kerüljük az üvegasztalokat, nem csak a nappaliban, de minden más helyiségben is, akárcsak a tükröket. Erre a célra sokkal biztonságosabb, ha olyan gardróbot választunk, melynek a frontja tükörrel szerelt.

Konyhabútor

Míg a lakás többi helyiségében elegendő a pici megérkezésekor elpakolni, a konyha bababiztossá tétele már a tervezéskor meg kell, hogy fogalmazódjon. A legfontosabb, hogy a sütő a konyhabútor középső, sütő-mikró elemébe kerüljön beépítésre, elejét véve annak a balesetnek, hogy a pici, miközben járni tanul, a forró felületen megkapaszkodjon.

Festékek

Divatosak a pasztell színű babaszobák. Kisfiúknak a halvány kék, kislányoknak a pasztell rózsaszín az elengedhetetlen színpaletta, ám jó, ha tudjuk, hogy ez leginkább a mi ízlésünket fogja csak kielégíteni. A picik elsőként az élénk színeket fogják tudni azonosítani. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szobáját olyanra fessük, akár egy paradicsommadár, de néhány kedves és élénk színű állatfigura, matrica itt-ott mindenképpen támogatni fogja gyermeked testi - és szellemi fejlődését. A festékek kiválasztásánál nagyon fontos, hogy teljesen vegyszermentes, kifejezetten bababarát festékkel fessünk, ezekből már rendkívül széles a kínálat.

Ne feledkezzünk meg önmagunkról

Bár cikkünkben a bababútorokat vettük górcső alá, van még egy jó tanácsunk.
A picivel egy jó darabig még lelki köldökzsinórral is össze leszünk kötve, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen anyával kénytelen ő maga is együttműködni. Ha mi nyűgösek vagyunk, ő is nyugtalan lesz, így nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a lopott időben is fel tudjunk töltődni. A bababútorok mellett válasszunk magunknak egy minden tekintetben elsőosztályú fekhelyet. Egy kényelmes ágyon rövidebb idő alatt is ki tudjuk magunkat pihenni, amiből nem csak mi, de a környezetünk is jobban jön ki.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

ELŐZŐ BLOGCIKK

Az álombabaszoba kelléktára

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

-

Online kurzus: Bababiztos otthon

Amióta gyermeket vársz, a lakásotok átváltozott egy veszedelmes dzsungellé, ahol lesből támadnak a vérszomjas bútorok és háztartási eszközök? Fogalmad sincs, hogyan és hol tudnál helyet szorítani a pici holmijainak?
BABABIZTOS OTTHON online kurzusunkban megdöntünk pár hiedelmet, és mutatunk számos pompás megoldást, amivel biztonságossá teheted otthonotokat.

CSATLAKOZZ MÉG MA AZ INGYENES ONLINE KURZUSHOZ!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered