Vesd be a 80/20 szabályt, és változtasd meg az otthonodat

0 darab hozzászólás

Csatlakozz online kurzusunkhoz: Luxus otthon 40 év felett

Vesd be a 80/20 szabályt, és változtasd meg az otthonodat

Mi is az a 80/20 szabály? Vilfred Pareto, közgazdász által megfogalmazott tézis (ami ma egyszerűbben csak Pareto-elvként ismert), mely szerint eredményeink 80%-a cselekedeteink 20%-ából származik. Pareto kezdetben ezt a szabályt csak néhány speciális helyzetre alkalmazta, de azóta már bebizonyosodott, hogy ez az elv életünk szinte bármely területére vonatkozik.

Íme néhány példa:

Üzlet: Az ügyfelek 20% -a hozza a nyereség 80%-át.
Szoftver: A legtöbb bejelentett hiba 20%-ának kijavításával kiküszöbölhető a problémák 80%-a.
Sport: A játékosok 15%-a termeli ki a győzelmek 85%-át.
Egészségügy: A betegek 20%-a veszi igénybe az egészségügyi ellátások 80%-át.

Ugyanez a szabály érvényesül akkor is, amikor otthontervezésbe fogunk.

Íme a 80/20 szabály az otthonunkra alkalmazva


... mely változtatásokkal anélkül korszerűsíthetjük látványosan az otthonunkat, hogy mélyen bele kellene nyúlnunk a zsebünkbe. Ráadásul az ötletek többsége házilag és gyorsan kivitelezhető.
Ám mielőtt mindebbe belekezdenénk, 0. lépésként tegyük fel magunknak az alábbi két kérdést:

1. Attól, amit most meg akarunk változtatni, boldogabbak leszünk?

2. Rendszeresen használni fogjuk azt a bútort, berendezési tárgyat, aminek az átalakítására most időt és energiát fordítunk?

Valószínű, hogy mindkét kérdésre a megcélzott tárgyak csupán
20% -ában lesz igen a válaszunk. Ezek figyelembevétele mindenképpen útmutatásul szolgálhat otthonunk átalakítását illetően. Célszerű azokra a tárgyakra és változtatásokra koncentrálnunk, melyek boldogsággal és haszonnal is járnak.

Az otthon egy érzelmi állapot, egy hely a képzeletünkben, ahol a biztonság, a kötődés, a valahova tartozás, a védettség érzése és személyes emlékeink lakoznak.

Cseréljük le a kapcsolók burkolatait

A kis módosítások nagy változást hozhatnak egy helyiségben, különösen, ha azok a mindennapi használat részei. A kapcsoló burkolatok általában fehérek, ám egy kis színnel, mintával vagy fényes fémmel izgalmassá tehetők.

Tegyünk a bejárati ajtóra díszt vagy kopogtatót

Az otthonunk bejárati ajtaja az első dolog, amit hazaérve látni fogunk, és itt tudunk a vendégekre is elsőként jó benyomást tenni. Bár az ajtó újrafestése is remek lehetőség életterünk felfrissítésére, amennyiben az festhető, mégis könnyebb, és gyorsabb egy ajtódísszel operálni, ami akár egy dekoratív ajtókopogtató is lehet.

Szerezzünk be új kilincseket

Napjában több tucatszor fogjuk meg a kilincseket, legyen szó a bejárati ajtóról, a hálószobáról, a konyháról vagy a fürdőszobáról. Egy váratlan és különleges kilincs a mindennapi használatot is sokkal szórakoztatóbbá teheti. Természetesen a funkció ekkor is a legfontosabb szempont, ezért mindenképpen olyat válasszunk, amit könnyű megfogni.

Dobjuk fel egy új függönnyel, spalettákkal, római redőnnyel az ablakokat

A legegyszerűbb és leglátványosabb módja megváltoztatni egy helyiség hangulatát, ha az ablakok keretezésén módosítunk. Egy magasra szerelt karnisról aláhulló, sejtelmes függönnyel bármilyen helyiség felpezsdíthető. Ugyanilyen drámai hatást érhetünk el egy jól megválasztott függönypanellel, spalettákkal, római redőnnyel.

Dekoráljunk fémes elemekkel

Fényűzővé varázsolhatjuk az otthonunkat csupán azzal, ha pl. arany festékkel, öntapadós matricával vonunk be egy lámpaernyőt, a székek lábait, vagy bármilyen más részletét berendezési tárgyainknak.

Cseréljük le a csaptelepeket

Gyönyörű csaptelepekre sok helyen rálelhetünk, még az sem feltétel, hogy új legyen. Egy patinás darabbal legalább úgy fel lehet dobni a mosogatót vagy a kádat, mint egy modern típussal.

Kárpitozzuk újra a székeket

A kárpitozás összetett folyamat, és egy teljes kanapé vagy fotel kárpitozása hetekig is eltarthat. Amennyiben gyors változásra van szükségünk, az étkezőszékek átalakítása remek kezdő feladat lehet. Ráadásul egy barkácsboltokban beszerezhető tűzőgéppel (ez nem azonos az irodaival) nagyon könnyen újjávarázsolhatod a már meglévő ülőpárnákat anélkül, hogy a szövetet eltávolítanád róluk.

Csináljunk új házszámtáblát

Ha nem mi magunk építtettük a házunkat, valószínűleg már rendelkezik valamilyen előzetes házszámtáblával. Otthonunk stílusának megváltoztatása azonban már itt is elkezdődhet, és markánsan jelezhető a külvilág számára. Válasszunk a stílusunkhoz, a benti enteriőrhöz illeszkedő házszámtáblát a házunkra.

Cseréljük ki az izzókat a lámpatestekben, esetleg magukat a lámpabúrákat

Bármilyen helyiség stílusa megváltoztatható a világítással. Válassz az elérni kívánt hangulathoz illő fényeket, lámpatesteket, és ruházd fel új fényekkel az otthonod.

Béleljük ki a fiókokat vagy a könyvespolcokat tapétával

A tapéta nem csak falakhoz használható, és sokkal kisebb kockázattal jár, ha csak egy bútoron alkalmazzuk a teljes szoba helyett. Egy könyvespolc hátulját, egy komód fiókjainak belső oldalát, vagy egy kis szekrény belsejét kibélelni nagyszerű módja annak, hogy teljesen új külsőt kölcsönözzünk az otthonunknak.

Vessünk be szegecseket

Az olyan apró részletekkel, mint amilyenek a kárpitos szegecsek, teljesen átalakíthatók a bútorok, de még egy ajtó is. Csupán arra ügyeljünk, hogy miután belejöttünk, ne essünk túlzásba.

Használjunk sablonokat

Az egyszerű sablonok (különösen a szabadkézi rajzhoz hasonlatosak) kiválóan alkalmasak arra, hogy felvidítsanak egy kisméretű, hangsúlyos falat a lakásban. Ne gondoljunk semmi bonyolult motívumra. Elég néhány könnyed, geometrikus vagy gondolatébresztő forma. Irodalomkedvelőknek egy szebb versrészlet is falra vethető.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

ELŐZŐ BLOGCIKK

Bakancslista, nem csak 40-eseknek

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

"Ráncfelvarrási" tippek érettebb otthonok számára

Online kurzus: Luxus otthon 40 év felett

Új szakaszhoz érkezett az életed? Végre megvalósíthatod régóta dédelgetett álmaidat? Kicserélheted a megunt bútoraidat, búcsút inthetsz idejét múlt szokásaidnak, csak nem tudod, hogy kezdj hozzá?
"LUXUS OTTHON 40 ÉV FELETT" online kurzusunkban megmutatjuk, hogyan valósíthatod meg ezeket, és bebizonyítjuk, hogy 40 fölött sem kell, hogy a "B" oldal pörögjön a lemezeden. :)

CSATLAKOZZ MÉG MA AZ INGYENES ONLINE KURZUSHOZ!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered