Színterápia: Az otthonod jógája

0 darab hozzászólás

Holisztikus lakberendezés színterápiával

Holisztikus lakberendezés / belsőépítészet alatt a térrendezés energiaalapú gyakorlatát értjük, mely azt vizsgálja, hogyan lehet javítani az elme, a test és a lélek egészségét, melynek végső célja a harmónia és a wellness érzés megteremtése és fenntartása az otthonokban.

Amikor jól érezzük magunkat egy térben, nagy valószínűséggel kiegyensúlyozottak az ott lévő energiák, mely számos más tényező mellett a helyesen megválasztott színpalettának is köszönhető. Úgy is mondhatnánk, hogy a helyesen alkalmazott színterápia az otthonod jógája.

A színek nem csak a hangulatunkra lesznek hatással, hanem hosszútávon az egészségünkre is. Éppen ezért fontos azt tudni, hogy a színek a lakás mely helyiségeiben szolgálják leginkább a testi és lelki egészségünket.
Ebből a cikkből ezt tudhatod meg.

KÉK

A kék messze a legnépszerűbb szín, amit a bizalommal, hűséggel, bölcsességgel, intelligenciával, hittel, igazsággal és a mennyországgal társítanak tudat alatt az emberek. Nem véletlen, hogy a nagy divatmárkák, giga cégek (Pl. Tomi Hilfiger, Pepsi, VISA, NASA, Facebook stb.), de azok a politikusok is, akik azt szeretnék, hogy komolyan vegyék őket, a kék (és mellé a piros) szín kombinációját alkalmazzák nem csak egy logó, de az öltözékük megválasztásakor is.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: Nyugtató, csökkenti a vérnyomást, lassítja a pulzust, gyulladáscsökkentő hatással bír.

HOL JÓ ALKALMAZNI A KÉK SZÍNT A LAKÁSBAN?
Elsősorban a hálószobában ajánlott a használata. A mély kék luxus érzetet kelt, így aki szereti a selyem ágynemű garnitúrákat, bátran öltöztesse ilyen színű textilbe az ágyát. Nem ajánlott olyan szobában kékre festeni a falakat, mely nagyon kevés természetes fényt kap, mert "hűvösnek" fog hatni.

PIROS

Neked mi jut eszedbe elsőként a piros színről? Nekem az energia, az erő, az elszántság, a szenvedély, de ide soroljuk a szeretetet is, a vágyat, a veszélyt is.
A piros árnyalatától függően mást hív elő. A világos verzió örömöt, szeretet, a rózsába hajló romantikát, a vörösesbarna, sötétvörös az akarat(erőt) szimbolizálja.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: A vörös hatására gyorsabban ver a szívünk, felgyorsul a vérkeringésünk, és némi adrenalin löketet is kapunk. Stimuláló hatású, keringést serkentő tulajdonsága miatt nagyon jó a különböző testfunkciók élénkítésére.

HOL JÓ ALKALMAZNI A PIROS SZÍNT A LAKÁSBAN?
Nagyon jó a piros színt valamilyen formában megeleveníteni a konyhában, étkezőben, vagy a nappaliban, egy vörös kanapé, vagy vörös díszpárnák formájában, mivel ilyen színű környezetben jobban esik a beszélgetés. Ha tehát társaságkedvelő vagy, ezt a színt bátran alkalmazd, de csak módjával. Ez a szín soha ne domináljon, mert elnyomó és klausztrofóbiára hajlamosít.

ZÖLD

A zöld a természet színe. A szemet ez nyugtatja meg leginkább. A belsőépítészetben a nyugalom és a biztonság érzésének megteremtéséhez használják. A növekedést, frissességet, termékenységet szimbolizálja.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: Nyugtató, fertőtlenítő hatása (Persze nyilván nem lesz csupán a zöld színtől steril egy környezet.) ismert, a műtők, a műtétet végző orvosok ruhái is ezért szép zöldek.

HOL JÓ ALKALMAZNI A ZÖLD SZÍNT A LAKÁSBAN?
A zöld jól illeszkedik a ház minden szobájához, és nyugtatólag hat, ha a dekoráció fő színének használjuk. A világoszöld és a szürke párosítása modern hangulatot teremthet, az aqua önmagában már gyógyítólag hat, az olíva zölddel pedig békés környezetet teremthetünk. Amire ügyelj: a zöld sötét árnyalata nyomasztó lehet, míg túl élénk változata komolytalan, esetleg gyerekes. Egy rikító zöld falú nappaliról meg inkább nem is mondok semmit. :)

FEKETE

A fekete a kifinomultság és az elegancia színe. Ha okosan kombinálod más színekkel, vagy saját árnyalataival, igen kifinomult környezetet teremthetsz vele. Európai kultúrkörben a gyász színe is, éppen ezért körültekintően adagold az otthonodban. Ha túl hangsúlyos, az nyomasztó lehet, vagy túlságosan maszkulin, viszont remekül hangsúlyozhatsz vele más színeket, kiemelhetsz vele bútorokat a szoba adott pontjait.
Egy dedikált falfelület feketére festésével, vagy egy fekete képkerettel igazán divatos lehet az adott szoba.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: önmagában nincs hatása az egészségre, de szorongást válthat ki, ha rendszeresen ilyen ruhában, közegben tartózkodunk.

HOL JÓ ALKALMAZNI A FEKETE SZÍNT A LAKÁSBAN? Industrial stílusú otthonokban jól mutat a konyhában, fürdőszobában, nappaliban, különösen bontott tégla társaságában.

SÁRGA


A sárga meleg színként lelkesedést hoz az életünkbe. Stimuláló hatású, élénkíti az idegrendszert, serkenti az agyi -és mentális tevékenységet.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: Hasznos a tanuláshoz, mivel segít éberek maradni. A sárga hatásos lehet továbbá gyomor-, máj-, vagy epeproblémák kezelésében, gondolj csak az "eszi a sárga irigység" szólásunk találó megfogalmazására, és az ebből következő epeömlésre. :) Idegrendszeri betegségek, szorongás esetén nagyon jól alkalmazható.

HOL JÓ ALKALMAZNI A SÁRGA SZÍNT A LAKÁSBAN?
Remek kültéri vakolatnak is, és kiváló olyan helyiségekbe, ahol valamilyen tevékenység folyik. Ez lehet az előszoba, a konyha, a nappali. Egyedül a hálószobában kerülendő, mivel zavarhatja a nyugodt alvást. A sárga ugyanis a felélénkülés "bekapcsoló gombja".
Tanulmányok arra is rámutatnak, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel veszítik el önuralmukat egy teljesen sárga belső térben, ezért még a preferált helyeken is takarékosan kell a festékes vödörrel bánni, és gondosan kell a sárga árnyalatát megválasztani.

NARANCS


A narancs színt a trópusokkal azonosítjuk. Lelkesedést, kreativitást, sikert, bátorítást és örömöt jelent. Az arany a narancs távoli változata, éppen ezért a presztízs érzését is kelti, a megvilágosodás és bölcsesség (lásd Krisna tudatú hívők, tibeti szerzetesek ruházata), a (lelki) gazdagság szimbóluma. Leatrice Eiseman, színszakértő és a Pantone Színintézet ügyvezető igazgatója szerint a narancssárga folyamatosan haladt felfelé a fogyasztói preferenciák ranglétráján, így nagyobb a színértéke a többi színhez viszonyítva.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: A piroshoz hasonlóan a narancssárga is stimulálja az étvágyat (kivéve, ha a tányér piros, mert akkor éppen ellenkezőleg hat).

HOL JÓ ALKALMAZNI A NARANCS SZÍNT A LAKÁSBAN?
Kiváló konyhai és edzőtermi szín. A terrakottát kifejezetten szereti a mediterrán, olasz, spanyol építészet. Hosszú előszobák falának dekorálására is jó, mert csökkenti a két végpont közötti távolság érzetét.

FEHÉR

A fehér a modern, skandináv, rusztikus, country stílus kedvelt alapszíne. Frissességet, tisztaságot sugároz, és mivel semleges szín, semmit sem nyom el, minden kiválóan tud mellette érvényesülni. Ugyanakkor érdemes vele csínján bánni, mert ahol túl sok a fehér, az nagyon steril érzést kelthet, hovatovább egysíkúságról árulkodhat. Míg a fehér falak otthonosságról mesélnek, ahol a padló is fehér, ott az ember szinte nem mer rálépni, nehogy bepiszkolja. Akinek nagyon fehér az otthona, az csak másolja a trendeket, ahelyett, hogy kitalálná magának.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: Más színekkel kombinálva a legjótékonyabb. Ha valaki nehezen nyílik meg, jót tesz neki, ha olyan szobája lehet, ahol a fehér szín a bútorokban megjelenhet.

HOL JÓ ALKALMAZNI A FEHÉR SZÍNT A LAKÁSBAN?
Bárhol jól mutat, de a gyerekszobát semmiképpen se tiszta fehérre rendezd be. Szerencsés, ha a fehér falakat, bútorokat kiegészíted természetes fával.

LILA

A lila igen drámai, ugyanakkor gazdag és kifinomultan elegáns is. Mélységet adhat a tervezési sémának, a luxushoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Talán meglepő, de a kamaszok körülbelül 75 százaléka a lilát választja bármely más szín helyett a szobájába. A belsőépítészek pedig a lilát alkalmazzák a drámai hatáskeltéshez.

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA: Elsősorban a gyulladásos megbetegedéseken segít, de nyugtató, emlékezetjavító hatása sem elhanyagolható.

HOL JÓ ALKALMAZNI A LILA SZÍNT A LAKÁSBAN?
Akárcsak a levendula, a lila szín is nyugtatólag hat, így finom változata remek lehet a hálószobába. Pasztell színnel keverve modern enteriőrt hozhatunk létre. Például az egészen világos lila és a világos szürke kombinációjával egy modern, fiatalos nappalit kapunk. Amennyiben titokzatosat akarsz alkotni, a neon lila, vagy a sötét lila az igazán ütős választás.


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered