PROVENCE-I STÍLUS: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

0 darab hozzászólás

Hivatalosan is megkezdődött a levendula szezon, és ezzel arra is megérett az idő, hogy ledöntsünk egy gigantikus méretű mítoszt a lakberendezésben. Kriszta vagyok, a Marco Mobili Bútoráruház Lakberendezője, és most játszunk egy kicsit.

Ha azt mondom, Provence, milyen kép ugrik elsőként a fejedbe? Talán valami ilyen? Nem vagy vele egyedül, hiszen mindenhol ezt tolják a képünkbe. Van itt kérem a Nike-tól ilyen néven cipő, a Meskán ruha, csajok, egy provence-i körömlakk, de akad sampon, öntöttvas edény, és vegán grilltermék, biztos, ami biztos, lila csomagolással. Megértem, hogy a levendulától elszakadni képtelenek. Legalább egy Lazúr festékben szeretnék viszontlátni, amihez a Dulux partner is, de ezt a rangot hagyjuk meg inkább a Milka békésen kérődző alpesi tehenének, aki szintén nem tudni, hogy miért lila. Persze a Dél-Francia levendulamezők messze földön híresek, de a valóságban a provence közeli házakat sokkal gyakrabban díszíti hortenzia, sem mint levendula. Neked sem szükséges a faliórától a teáscsészéig mindent levendula motívumokkal díszíteni, mert ettől provence-i ihletettségű, aligha lesz az otthonod. De megmutatom, hogy mitől igen. A fehér az egyik kedvenc színe, de közel sem egyeduralkodója. Nem ritkán meghökkentő élénk árnyalatokkal dobják fel az épületeket és a bútorokat. Mint amilyen ez a népszerű krétafesték, ami tessék megkapaszkodni, nem lila, hanem ilyen jellegzetes, türkiz árnyalatú. Ez a szín valóban gyakori vendége a vidéki francia otthonoknak. Ahogy erre, úgy a falakra és a textíliákra is igaz, hogy mindent melegebb, füstösebb árnyalatban alkalmaznak. Ez a stílus imádja a fagerendás mennyezetet, az idős, kopottas bútorokat, a friss virágokat vagy virágnyomatokat a falakon, a kék-fehér mintás ágyneműket és függönyöket, melyek motívuma még a lámpaernyőkön is visszaköszön, és legalább annyira elválaszthatatlan része a stílusnak, mint a croissant a francia reggeliknek.

Ha neked is tetszik ez a stílus, akkor most mutatok néhány olyan bútort, amit kitalálod, hogy milyen néven találsz meg nálunk az áruházban? No, ná, hogy Provence!

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered