Miért és mire jó a beton a lakberendezésben?

0 darab hozzászólás

A BETONNÁL NINCS UNIVERZÁLISABB ANYAG

Gondoltad volna, hogy az emberiség ősidőktől fogva használja a betont? Már időszámításunk előtt 700-ban beduin kereskedők kifejlesztettek egy betonszerű anyagot, melyet titkos, föld alatti víztartályok építéséhez használtak, hogy ezzel segítsék elő a túlélést a sivatagban. A beton ma is a legnépszerűbb, ember által készített építési termék, melyből évente 7 milliárd (!) köbmétert állítanak elő.
Hihetetlen sokoldalúságának köszönhetően a szupersztrádáktól kezdve a konyhai munkalapokig, bútorokig, használati tárgyakig mindent el lehet belőle készíteni, és soha olyan nagy népszerűségre nem tett még szert a belsőépítészetben, mint napjainkban.

Az a tény, hogy a beton könnyedén ellenáll a víznek, népszerűvé tette a kerti dekorációk és a kerti bútorok körében. De a beton felhasználható a lakásbelső szépítésére is. Hihetetlen sokoldalúsága és tartóssága tökéletes építőanyag az egyedi munkalapok, mosogatók és kandallók számára.
A betonpadlók pedig meglepően gazdaságos módozatai annak, hogy bármilyen beltéri lakótér elegáns, modern megjelenést kapjon, amely kevés karbantartást igényel, és ami egy életen át sem használódik el.

Ebben a cikkben ahhoz adunk tippeket, hogyan tudod felhasználni te a betont az otthonodban.

BETON A KONYHÁBAN

A PADLÓN

Sokan tudják, hogy a betonpadló könnyen karbantartható, tartós és költséghatékony, és sokféleképpen testre szabható.
Amennyiben nem annyira ipari, hanem melegebb hatást szeretnél vele elérni, színezheted, vagy választhatsz mintás darabokat, amik kifejezetten otthonosak, mint amilyen például a magyar designer házaspár FLASTER elnevezésű padlóburkolata. Az igényes betonpadló ma már jóval magasabb színvonalat képvisel a belsőépítészetben, mint a hagyományos padlóburkolatok.

BETONBÓL KÉSZÜLT SZERKÉNYEK

Arra a kérdésre, hogy vajon hány olyan terület van a konyhában, ahol a jelenleg felhasznált anyagokat nem képes helyettesíteni a beton, a válasz az, hogy igen kevés, lévén, a konyhaszekrények frontjai is készülhetnek belőle. Ráadásul a betonfelületek mindig egyediek, és időtálló megoldást jelentenek a konyhában. A beton frontok segítenek a konyhapultok rögzítésében is, és roppant szilárd érzetet keltenek.

BETON LÁMPAERNYŐK

Ha egy lépéssel a trend előtt akarsz járni, akkor gondolkodj beton lámpatestekben a konyhában. Nem is gondolnád, milyen elegáns tud lenni egy minimál stílusú lakásban. Válassz hozzá arany vagy sárgaréz bélést, amitől mézes ragyogással fog a lámpa világítani. Kiváló beton lámpatesteket találsz a GANT Lights kínálatában, de kis kézügyességgel te magad is tudsz beton lámpabúrát önteni.

BETON ASZTALOK ÉS SZÉKEK

Asztalt még csak hagyján, de széket betonból? Furcsa ötletnek tűnhetnek, de közelebbről megvizsgálva nem is olyan vad gondolat ez. Amennyiben ezekhez a masszív darabokhoz vékony fém lábakat adsz, vagy melegebb fa textúrával készülnek, az eredmény igazán megkapó.

BETON ÉTKÉSZLET

Vida Nóri, designer eredetileg építésznek tanult, de hamar rájött, hogy a beton az ő igazi világa. Első munkái között beton székek szerepeltek, melyekkel hírnevet szerzett magának nemzetközi vonalon is, legújabb alkotásai pedig még ennél is tovább merészkedtek. Formabontó beton étkészleteivel a te konyhádat is ékesítheted.

KONYHAPULT FÖLÖTTI LIQUID BETON FALBURKOLAT

Az úgynevezett liquid effektus, folyékony hatás olyan anyagokra és technikára vonatkozik, melyek úgy néznek ki, mintha kavargó festékből készültek volna. Az e stílus mögött álló anyagok a fától, az akriltól, az epoxi gyantától egészen a betonig terjedhetnek. Megfelelő festékkel keverve a beton lenyűgöző, márványos hatású konyhai hátlap lehet, ami egyben a valódi és jóval költségesebb márvány remek alternatívája.

BETON A NAPPALIBAN

IMPOZÁNS BETON FULBUROKLATOK

Nem csak a fal lehet beton, dekorálhatunk bármilyen más falfelületet dekoratív, strukturált beton lapokkal, mint amilyen a magyar IVANKA márka számtalan beton burkolólapja. Mivel ezek bármilyen színben legyárthatóak, kifejezetten meleg atmoszféra is teremthető velük.

BETON DEKORÁCIÓS TÁRGYAK

Az interneten rengeteg betonból készült dekorációs tárgy közül választhatunk. Ezek lehetnek falikarok, órák, polcok, tálak, funkciójuktól függően speciális eljárással készült könnyített betonból.

HA A FAL ANYAGA A BETON

Hatásosat a csupaszon hagyott beton falak, és akkor a legmutatósabbak, ha kiegészülnek valamilyen természetes elemmel. Ez lehet egy beépített zöld fal, vagy fa falburkolat. Amennyiben a falat nem dekorálod, létrehozhatsz fókuszpontot egy különleges tárggyal. A szürke falak előterében jól mutat egy élénk narancssárga képzőművészeti alkotás, egy mutatós állólámpa, vagy egy drámai hatást keltő szobor, mint amilyen az alábbi képen látható, életnagyságú fekete paripa.

BETON BÚTOROK

Ha nem félsz beengedni a betont a nappaliba, a leghűségesebb és legstabilabb anyag lehet a szobádban. Választhatsz magadnak betonból étkezőasztalt, dohányzóasztalt, fotel. Robosztus, drasztikus jellegük miatt elsősorban brutalista, minimalista stílusú otthonokba ajánlottak.  

BETON A FÜRDŐSZOBÁBAN

ZUHANYKABIN

A beton kétség kívül legforróbb trendként a fürdőszobákban uralkodik. Előnyei között stílusos megjelenése mellett a tartósságát és a hézagmentes telepítését is említhetjük, amin nem gyűlik össze a szennyeződés vagy a szappan, így használható zuhanykabin vagy vízfolyókák befejezéséhez is.

SZANITEREK

Készülhet építészeti betonból kád és mosdókagyló. Amellett, hogy ezek sokkal olcsóbbak hagyományos társaiknál, könnyebben és egyedi méretben telepíthetők.

BETONOS ÉRDEKESSÉGEK ÉS INSPIRÁCIÓK

1. A betont építőanyagként már az ókori Rómában is alkalmazták. A római építők meszet, vizet és vulkanikus hamut kevertek össze, utóbbit a Vezúvról beszerezve. Ezt a betont „pozzolanának” nevezték el. A híres római építész, Vitruvius négyféle pozzolanáról írt - feketéről, szürkéről, pirosról és fehérről.

2. Az első betonutat 1909-ben építették az USA-ban, Detroit északnyugati részén. Azt megelőzően földutakat építettek téglából vagy macskakövekből, vagy kátrány és kő keverékéből, amelyet macadamnak hívtak.

3. A brit hadsereg betont használt az ellenséges repülőgépek felderítésére. A második világháborúban a radar kifejlesztése előtt a britek parabolikus akusztikus tükröket állítottak be - amelyeket általában „halló fülnek” hívnak - a beérkező repülőgépek észlelésére. Ezen óriási beton hangvisszaverők hálózatát építették ki Anglia partjai mentén a második világháború elején, melyek ma is láthatóak.

4. A vasbeton az egyetlen építőanyag, amelyet víz alatti építményekhez is használnak. Mivel a cement adalékanyag, különféle keverékeket lehet kifejleszteni meghatározott célokra. A pozzolán-cement - amelyet portlandcementes pozzolán-klinker őrlésével állítottak elő - ideális vízalatti építmények, például mólók, alagutak és csatornarendszer építéséhez. Ez a különleges beton nemcsak sokoldalú, de vízálló, és jobban teljesít az acélnál vagy a fánál a víz alatti építésben.

5. A világ legnagyobb betonszerkezete Kínában található.
A világ legnagyobb betonszerkezete, a Három-szoros gátja a kínai Jangce folyónál 185 méter magas és 2309 méter hosszú. Az 1994 és 2006 között épült gát tározója akkora területet foglal el, hogy 1,3 millió embert kényszerített lakóhelye elhagyására.

Ha már eddig is rajongással tekintettél a betonra, vagy éppen most szeretted meg, íme néhány remek bútorunk, amiket a beton ihletett. Amiatt sem kell aggódnod, hogy túl nehezek, vagy túl ridegek lennének az otthonodba, mivel ezek anyukban nem, csak hatásukban beton bútorok.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered