Lebontják az Eiffel-tornyot?

0 darab hozzászólás

Hallottad, hogy lebontják az Eiffel-tornyot? Mert függetlenül attól, hogy mekkora attrakciója Párizsnak, olyan költséges a fenntartása, amiből számos más látványosságot tudnának finanszírozni. Ha még nem jutott el hozzád a híre, az nem véletlen, hiszen tartva a közvélemény felháborodásától egyelőre nem verték nagy dobra.

És ha még ennek ellenére is kételkedsz ennek a hírnek a valóságtartalmában, akkor sokkal jobb helyzetben vagy, mint André Poisson, aki egy zseniális szélhámostól a tornyot ezzel a mesével 1925-ben valóban megvette. És ha most azt kérdezed magadban, hogy hogy lehet valaki ennyire hülye, akkor nem a jó kérdést tetted fel. A jó kérdés inkább az, hogy hogy tudta hihetővé tenni ezt a sztorit Victor Lustig, aki a tornyot eladta. És akinek még csak nem is ez az átverés volt az első esete. Korábban a Tower Bridge-ért kért 2500 fontot egy gazdag ausztráltól. De kiadta magát egy hesseni grófnak is azt állítva, hogy túlélte a Titanic elsüllyedését. És még Al Capone-t is átverte. Egy FBI ügynök szerint hipnotikus varázsa volt. És egy rendőrségi aktában az szerepel, hogy a keze gyorsabb volt, mint a nyugati szél. Egyszóval simán el tudta hitetni áldozatával a torony lebontásának szándékát, amihez az ötletet egy ártalmatlan újságcikk szolgáltatta. Azzal kezdte, hogy iratokat és egy komplett személyazonosságot hamisított magának. Majd versenytárgyalásra hívott több üzletembert, és nem is akárhova, hanem egy elegáns szállodába. Majd a végén még egy pezsgőzéssel egybekötött VIP túrát is tartott a meghívottaknak a kiürített toronyban. És itt jön a zsenialitása, ugyanis Lustig kiváló pszichológus volt. Így a kereskedők közül ki tudta választani azt az egyet, akivel nem csak azt sikerült elhitetnie, hogy ő nyert, de még azt is, hogy ennek ára van. Így tőle a torony árán felül még kenőpénzt is elfogadott. Ez pedig így együtt, miután kiderült a csalás, annyira kellemetlen volt a vevő számára, hogy nem is mert feljelentést tenni, attól félve, hogy kiröhögik. Ezt a ziccert kihasználva Lustig egy hónappal később ismét megpróbálta eladni a tornyot, ám ekkor már az áldozatok egyike gyanút fogott, így az üzlet meghiúsult.

Szerencsére nekünk ma már nem kell csupán egy gyanúra hagyatkozni, amikor vásárolni szeretnénk. Itt van nekünk a Google, ami tűpontosan megmutatja, hogy mit gondolnak a vevők az eladóról. Köztük rólunk. Közel 600-an pedig ekkorát innen tévedhetnek.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered