Hogyan menjünk a szomszédaink agyára? Leckék kezdőknek és haladóknak

0 darab hozzászólás

Rossz szomszédság, török átok

Hacsak nem egy tanyán vagy a pusztában élsz, szomszédaid minden bizonnyal akadnak. A szerencsésebbeket akár egy terebélyesebb kert is elválaszthatja egymástól, ám jóval többen vannak azok, akik egy papír vékonyságú közfalon kell, hogy osztozzanak. Ne gondold, hogy a távolsággal egyenesen arányosan nő a jó szomszédi viszony, és míg egy rossz szomszédot bárki fel tud az emlékezetében idézni, arra szinte sosem gondolunk, hogy ezek a kibírhatatlan lakótársak talán éppen mi vagyunk.
Íme a legádázabb típusok. Te vajon hozzájuk jársz leckéket venni? 😎

Hogyan legyünk bosszantó szomszédok - Alapfok

A NAGYCSALÁDOS
Nagy a család, sok a gyerek? Sima ügy, különösen, ha olyan égetnivalóan rossz gyerekeid vannak, akár az ördög, és nem fogadnak szót neked. Indián szökelléssel, hangos kiáltások közepette rohangálnak a lakásban, sikongatva ugrálnak az ágyon késő éjjelig, a szobában tartják meg a Bajnokok Ligája döntőjét, és te a füled botját sem mozgatod.

A KIABÁLÓ
Még csak az sem kell, hogy a szomszédodra légy dühös, elég, ha egy családtagod bosszant fel valami piszlicsáré dologgal, és mindketten arra juttok, hogy a dolgok elintézésének leghatékonyabb módja, ha hangosan ordítoztok. Ráadásul olyan hatásosan tudjátok csinálni, hogy ha pl. a rendetlenség miatt a gyerekre ripakodtok, a szomszéd fia is elkezd pakolni.

A KUTYÁS
Szintén akusztikus ingerlésre használható a családi kutya. Elsősorban olyan ebet szerezz be, amelyik kifejezetten rosszul tűri az egyedüllétet, és aztán túlórázz sokat. A magára hagyott állat előbb utóbb sértődötten vonyítani fog, amiről a vékony válaszfalú, régi építésű belvárosi, vagy panellakásban élők fognak elsőként tudomást szerezni, ám ha túlzásba esel, később már az állatvédők is.

A MESÉLŐ
Ha összetalálkozol a lépcsőházban a szomszéddal, nyugodtan állj le vele beszélgetni. Főleg akkor kezdd el az élettörténetedet részletes ecsetelni neki, amikor látod, hogy siet. Ügyet se vess finom jelzéseire, se arra, hogy ezt már vagy ezerszer elmesélted neki.

A PATÁS
Vedd fel bátran a kedvenc klumpádat, vagy a magassarkú cipődet, és abban fuss több órát fel s alá a lakásban. Akkor adja mindkét lábbeli a legautentikusabb hangokat, ha előtte gondosan feltekered a szőnyeget. Még jobb, ha kövön sétálsz, bár őszintén szólva te akárhol, és mezítláb is tudod ugyanezeket a dübörgő hangokat produkálni. Senki sem érti, hogy csinálod.

A MEGFIGYELŐ
Te azért vagy hasznos tagja a lakóközösségnek, mert mindent megfigyelsz. Örökké az ablakban lógsz, jól értesült vagy. A te tudtodon kívül a házban nem történhet semmi. Mindenről megvan a véleményed, és ezt nem is rejted véka alá. Mondd csak el bátran a szomszédodnak, hogy mit tudtál meg a fölötte lakóról, és érts vele egyet vitás kérdésekben, hogy később legyen mit a háta mögött letagadni. Egy idő után persze mindkét oldalon utálni fognak, de azt az érdemedet el nem vitathatják tőled, hogy éberségednek hála egy betörésre a ti házatokban aligha van egy tolvajnak kilátása.

Hogyan legyünk bosszantó szomszédok - Haladó

A KRETÉN PARKOLÓ
Hazaérkezve, az amúgy is zsúfolt parkolóban foglalj el a járműveddel mindjárt két helyet, hogy a később érkezőknek már esélyük se legyen megállni a ház előtt. Külön bónusz pont jár, ha keresztben teszed le a verdát, vagy úgy ráállsz a szomszéd kocsijára, hogy ő már csak az anyósülés felől tud beszállni a sajátjába.

A KUNYERÁLÓ
Kezdetben csak egy tojásért menj át a szomszédba, később liszttért, kenyérért, majd emeld a tétet néhány tízezerről több százezer forintig. Ha késő este kopogtatsz be hozzá valami semmiségért, azt külön fogja díjazni. A lényeg, hogy mindig érezze, nélküle fél ember vagy.

A SÉF
Te igazán szeretsz a konyhában tüsténkedni. A jó magyaros ételeket favorizálod, és ahogy a "Hyppolit, a lakáj" című filmben Kabos Gyula, te is hagymát eszel hagymával. Tulajdonképpen mindegy, hogy mit készítesz, csak jó sok hagyma legyen az alapja, és ilyenkor tárd szélesre az ablakaidat, hogy az egész háztömb érezze, hogy főzöl. Amíg a hagymát dinszteled - vasárnap, hajnali 5-kor - klopfolj ki néhány száz csirkemellet is, így mire a többi lakó a klopfolód ütemes hangjára felriad, te már a komplett ebéddel készen vagy.

A BAGÓS
Ez a legegyszerűbb. Egyszerűen csak pöfékelj bárhol, erkélyen, folyosón, lépcsőházban, liftben, a csikkeket pedig hajigáld szanaszét. Hagyd figyelmen kívül a szóbeli figyelmeztetéseket, hangoztasd, hogy aki a füstödet veled együtt élvezheti, az milyen sokat spórol, hiszen neki a dohányterméket meg sem kellett venni.

Hogyan legyünk bosszantó szomszédok - Felsőfok

A FELÚJÍTÓ
Rendezd át a legújabb divat szerint a lakásodat. Lehetőleg hetente, az éjszaka közepén. Ehhez persze el kell tolnod pár kétajtós szekrényt a parkettán, és tuti, hogy pakolás közben le fog zuhanni a padlóra néhány vaskos lexikon, súlyzó vagy páncélszekrény, ki tudhatja ezt előre. Azt a sok új képedet is fel kell fúrni valahogy a falra, nyilván ütve fúróval, mert a betont csak az viszi. "Á, ott mégsem lesz jó, inkább a másik falra, Gézám".

A 100 DECIBELES
A legbiztosabb, és egyben leggyakoribb, legkreatívabb módja a szomszédaid felbosszantásának a zenehallgatás.
Ehhez szerezz be egy egyszerű CD lejátszót, és jó minőségű hangfalakat. Ha szerencséd van, pont akkor fogják őket házhoz szállítani, amikor a szomszédod is hazaér. Így már a lépcsőházban elújságolhatod neki az örömhírt, hogy abban a bazi nagy dobozban, amit épp most cincálnak fel az emeletre, nem az új hűtőd, hanem a mélynyomóid vannak, te pedig már alig várod, hogy este kipróbálhasd.
Tutira ő is imádni fogja az alacsony frekvenciás, ütemes basszust. Ha ezek után hétvégén még a kocsit is úgy bütykölöd és túráztatod az udvaron, hogy abból dübörög a "tucc-tucc", ember nem lesz a környéken, aki ne zárna téged a szívébe.

A PARTIÁLLAT
Az egész lakónegyed tudja, hogy hétvégenként nálad vannak a legnagyobb bulik, amik hajnali kettőkor hágnak a tetőfokra.
Ha ilyenkor rád szólnának a szomszédok, nyugodtan emlékeztesd őket arra, hogy egyszer ők is voltak fiatalok, és különben is, be vannak savanyodva, jobban tennék, ha keresnének maguknak valami társaságot.

Hogyan legyünk bosszantó szomszédok - Mesterképző

A GYŰJTŐ
A te műfajodat egyszerűen nem lehet felülmúlni. Kezdetben csak a szemetet gyűjtöd, és amikor már nem fér el a lakásban, egyszerűen kiteszed az ajtó elé szagosodni. Erre aztán rájárhatnak a kártevők, csótányok, aminek mindenki örülni fog. A problémád jellegéből kifolyólag a szemét gyűjtésénél többnyire nem állsz meg. A kóbor állatokat szereted befogadni, és ha úgy érzed, még mindig kószálhat pár az utcán, igyekszel az összeset begyűjteni. Ebben az sem gátol meg, hogy már most is több száz tanyázik nálad. Persze az állatok etetése költséges mulatság, de hidd el, még így sem te, hanem leginkább a szomszédaid fogják ennek az áldatlan állapotnak az árát megfizetni.

Hogyan lehet ezeket a helyzeteket mindenki számára megnyugtatóan rendezni?

Sok esetben az a legnagyobb gond, hogy némán tűrünk és bosszankodunk, a másik féltől pedig azt várjuk, hogy olvasson a gondolatainkban, érezzen és gondolkodjon úgy, akárcsak mi. Pedig ahogy a mondás is tartja, néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Ezért a legfontosabb, hogy igyekezzünk a felmerült problémákat felnőtt emberek módjára MEGBESZÉLNI.

Ha a problémás fél tudtára adjuk (és nem az üzenőfalán), hogy mi nehezíti meg az életünket, és kérünk, nem pedig követelünk, illetve kompromisszumos megoldást ajánlunk, sok esetben a jogaink, vagy bármilyen házirend, paragrafus lobogtatása nélkül is célt érünk.

Nem állítjuk, hogy minden helyzetre megoldás a szép szó. Ha mások életét vagy épségét, illetve közegészségügyet is érintő a kérdés, feltétlenül szakemberhez kell fordulni, ám akár mi vagyunk szálka mások szemében, akár az elszenvedői vagyunk egy nehéz helyzetnek, mindenkor igyekezzünk EMBEREK maradni.

Legyünk előzékenyek, olyan példát mutassunk, amilyen eredményben reménykedünk, és igyekezzünk a másik fél szempontjait is megérteni. Törekedjünk arra, hogy egymásnak jó szomszédai legyünk, mert egy nap lehet, hogy épp az nyújt felénk segítő kezet, akiben korábban csak ellenséget láttunk.

Addig is, míg a legtöbb nézeteltérést okozó, zajos helyzetet megnyugtató módon sikerül rendezni, ajánlunk pár masszív gardróbszekrényt, amivel fő funkcióján túl- ha a megfelelő falra kerülnek - zseniálisan lehet hangszigetelni.😎

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered