Észak-Korea, ahogy még sosem láttad!

0 darab hozzászólás

Füvet enni, a padlón aludni, és este kilenckor lámpaoltás. És ezek még a legenyhébb dolgok, amik Észak-Koreában várnának rád.

Ha ugyanis lánynak születtél és még csinosnak is, akkor simán előfordulhatna veled, hogy az állam igényt tartva a szolgáltatásaidra az iskolához megy érted, ahonnan legközelebb 25 éves korodban mész majd csak haza. Ami jobb esetben egyike ezeknek a cukorkaszínű toronyházaknak, ami Észak-Korea jellegzetes építészeti megoldása. Akárcsak a színpadi díszletnek is beillő színek és formák a belsőépítészetben, ahol így fest egy állami propaganda által bemutatott stadion öltözője, így pedig egy rekreációs központ fodrászata, ahol a kép a falon nem a dekoráció. Női frizura ugyanis csak az itt látható fazonokból választható. És az sem a véletlen műve, hogy Észak-Koreában vannak a legtisztább és a legkevésbé légszennyezett városok, hiszen még ma sem ritka a több száz kerékpár látványa az utakon, miközben autóból csak mutatóban van. Bár Észak-Koreának két arca van. Erre jó példa a főváros, ahol az utóbbi években már megjelentek az európai luxusautók, amit csak kiváltságos polgárok vezethetnek, de még ők sem birtokolhatják, ahol az internetkapcsolat is csak a magas rangú tisztségviselőknek, illetve a külföldieket fogadó szállodáknak jár. Mindenki másnak ott van Észak-Korea saját hálózata, a Kwangmyong, ami tulajdonképpen nem is inter, hanem intranet. Hasonló a helyzet a mobiltelefonokkal is. A külföldiek használhatják a sajátjukat, de nem hívhatják a helyieket, akiknek a telefonjaik szintén külön hálózaton működnek. Ugyanígy akadnak üzletek és éttermek is, amiket külföldiek nem látogathatnak. Amit azonban igen, ott meglepő a kulturális sokszínűség, ahol nem ritka, hogy medvehúst szolgálnak fel, vagy csokoládés pizzát. Itt pedig egy gyorsétterem kínálata fest, ami valamire emlékeztet. Akárcsak ez az Észak-Koreában népszerű márka, ami meg az Adidast reprodukálja. De léteznek ennek a koppintós verziónak az üdítős változatai is. Ha pedig szuvenírra vágysz, akkor jobbat nem is találhatnál, mint ez a tank, aminek a felirattal szolidan csak ennyi. Ezek után szerinted milyen lehet egy észak-koreai lakásban élni? A disszidensek forrásanyagaiból tudjuk, hogy az erkélyek általában tele vannak virágokkal és napelemekkel. Hogy utóbbira miért van szükség, az ez a műholdkép jól érzékelteti. Ez a készülék pedig egyetlen lakás faláról sem hiányozhat.

És hogy miért meghökkentő egy észak-koreai lakás lakberendező szemmel, azt majd a következő részben mondom el. Tarts velem akkor is!

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered