Erre szinte senki sem gondol szobafestéskor! (LRV)

0 darab hozzászólás

Előfordult már veled, hogy miután kifestetted a lakást, az sokkal sötétebbnek vagy éppen ellenkezőleg, világosabbnak tűnt, mint ahogy azt a festéktől vártad? Nem a képzelőerőddel volt a gond, hanem a festéked LRV értékével, amiről ha még nem hallottál és éppen festés előtt állsz, akkor ezt a videót okvetlenül látnod kell.

Minden festéknek van egy úgynevezett LRV száma, egy nullától százig terjedő skálán. Ez mutatja meg, hogy egy festék mennyire világos vagy sötét a tiszta feketéhez vagy a tiszta fehérhez képest. Bár a skála technikailag 100-ig mér, a legfehérebb szín, amit kikevertek, a 94-es, a 3-asnál pedig nincsen feketébb. Ez a szám adja meg a mélységet, illetve hogy mekkora a fényvisszaverő képessége egy festéknek. És, hogy ez miért lesz neked fontos? Mert itt a látszat ellenére nem egy, hanem öt különböző fehér színt látsz, melynek árnyalatait szabad szemmel nem, vagy csak alig lehet megkülönböztetni. Ha azonban fény éri őket, akkor függően az LRV értéküktől másképp viselkednek. Itt az alsó 20 ponttal magasabb LRV értékű festék jóval több fényt ver vissza és ezért sokkal világosabbnak is tűnik. De mielőtt még arra gondolsz, hogy de szuper, mert akkor a sötét szobámat elég csak egy magas LRV értékű festékkel kifesteni, amitől az nem csak nagyobb, de világosabb is lesz, hát lehet, hogy tévedsz. Mert azon túl, hogy a fehér érdekesen viselkedik, más tényezőket is figyelembe kell venni. Itt egy olyan festéket látsz, ami sok fényt ver vissza, ahogy azt a kép bal oldalán, az ajtóknál látod. Azonban nézd meg, hogy mennyivel élettelenebb a jobb oldalon, ahol csak közvetett fényt kap a fal. A színeknek ugyanis fény kell, hogy életre keljenek. Ha a szoba sok természetes fényt kap, mert nagy ablakai vannak, ugyanakkor van előtte egy hatalmas nagy zöld pázsit, egy magas, mondjuk 74-es LRV értékű fehér festék mellett a szoba belső kissé zöldes lehet. Az is számít, hogy mi van a helyiségben. Ha például egy lila szőnyeget helyezel el egy magas LRV értékű fehérre festett szobában, akkor a falak lilásak lehetnek. Így oda jobb egy 60-70 közötti értékűt választani. És hogy hol találod meg a festékek LRV számát? A szín kártyákon például itt, vagy itt.

Ezt az akár 67%-os kedvezményt június 10. és 17. között pedig itt. Így ha már megvagy a festéssel, és már csak a bútorok hiányoznak az otthonodból, akkor gyere el a Marco Mobilibe és csapj le erre a kihagyhatatlan lehetőségre.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered