DERINKUYU- A föld alatti város

0 darab hozzászólás

Előfordult már veled, hogy szanálás során előkerültek rólad olyan régi fotók, mint mondjuk amilyen egy tablókép, amit jobb lett volna inkább meg se találni? Hidd el ez semmi ahhoz a meglepetéshez képest, ami egy fickót ért Törökországban a lakásfelújítása során.

Emberünk ugyanis gyanútlanul lebontott egy falat a pincéjében, ami mögött először egy titkos szobát, majd egy abból nyíló átjárót fedezett fel, ami tudod, hova vezetett? Egy 85 méter mélyen fekvő, 17 szintes földalatti városba, melyről kiderült, hogy még csak nem is egyedüli, hanem kapcsolatban áll további földalatti városokkal. Ezen kívül van saját vallási központja, éléskamrája, borospincéje, a jószágok számára kialakított istállója, és kész röhej, hogy ma találkozhatunk olyan teraszokkal is, ahol a kivitelezőnek még a lejtését sem sikerül megoldani, hogy ne folyjon be a nappaliba az esővíz, addig ebben a Krisztus előtt 800-ban épült komplexumban a tervezőnek még arra is volt gondja, hogy a légaknához kisebb szellőzőnyílások is csatlakozzanak, így még a legalsó szinten is totál friss a levegő. És hogy vajon ki és mi célból alapította ezeket a földalatti városokat? Ehhez az Óperzsa Birodalomig kell visszanyúlni, ahol Ahura Mazdá a kor főistene, Noéhoz kísértetiesen hasonló módon mentette meg az emberiséget egy világméretű katasztrófától. Ez azonban nem egy özönvíz volt, hanem egy 18 ezer évvel ezelőtt tetőzött jégkorszak, amit akkor csak gonosz télnek hívtak. Derinkuyu megépítése még ma is komoly vállalkozás lenne, de abban a korban egész egyszerűen döbbenetes teljesítmény volt, amit csak a piramisokhoz lehet hasonlítani.

És bár tudom, talán te is örülnél néhány plusz négyzetméternek az otthonodban, azért egy ekkora volumenű lakásbővítés nemcsak neked, de nekünk is feladná leckét, dacára annak, hogy áruházunkban annyi bútort találsz, amiből 36 lakást gond nélkül és azonnal be lehetne rendezni, s melyek között tuti, hogy ott várakozik valahol a te álombútorod is, hogy felfedezd.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered