Beltéri édenKERT - így termessz zöldségeket a lakásodban!

0 darab hozzászólás

Friss zöldség és fűszernövény a lakásból egész évben? Lehetséges!

ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK

1. Fény

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a növényeidnek fényre lesz szükségük a túléléshez, máskülönben aligha fognak fotoszintetizálni. Ha túl kevés fény éri őket, megnyúlnak, és orsó alakot vesznek fel. Ha látszólag, de valójában nem elegendő energiát kapnak, szép leveleket hoznak ugyan, de virágot vagy termést nem. A téli hónapokban még az ablak mellett termesztett növények sem kapnak elegendő napfényt, ezért kiegészítő világításra lesz szükségük.
A növények fotoreceptorokkal rendelkeznek, amelyek elnyelik a fény meghatározott hullámhosszait, ezért a fényforrásnak ugyanolyan hullámhosszúságúnak kell lennie, mint a napnak, ezért erre a célra nem lesz elég egy kiszuperált olvasólámpa, vagy egy közönséges izzó.

FÉNYTESZT, HOGY MEGTUDD, ELÉGEDETTEK-E A NÖVÉNYEID:

KEVÉS A FÉNY: aprók a levelei és világosabbak a kelleténél.

SOK A FÉNY: nem virágzik. A „florigén” nevű hormon szabályozza a bimbózást és a virágzást. A hosszúra nyúló növények, mint pl. a paradicsom körülbelül 14–18 órányi fényt igényelnek, hogy a virágzáshoz és a szaporodáshoz éppen megfelelő mennyiségű florigént termeljenek. A kistermetű növények beérik 10-13 órányi fényfürdővel is. Ha az alacsonyabbra növő növényeket túl sok fény éri, a florigén elpusztulhat, megakadályozva a virágzást, amiből következik, hogy termés sem lesz.

Világítási kisokos

Közönséges izzólámpa: szobanövényeknél még alkalmazható, beltéri kerthez nem jó.

Fénycsövek: a gyógynövényekhez már jó, de rügyező vagy virágzó növényekhez ez sem lesz megfelelő.

Kompakt fénycső: minden növény számára felhasználható. Kevesebb hőt termel, mint az izzólámpa, és a HID-lámpák.

A nagy intenzitású kisülési (HID) izzók: a rendelkezésre álló legfényesebb és leghatékonyabb lámpák. Ennek több típusa létezik, neked csak annyit kell megjegyezned, hogy beltéri kertészeknek egyedül a nagynyomású nátrium- és fémhalogenid izzókra lesz szükségük.
A nagynyomású nátrium (HPS) izzók vörös-narancssárga fényt eredményeznek, amely elősegíti a virágzást. Ezzel szemben a fémhalogenid (MH) izzók kék-fehér színt bocsátanak ki, amely elősegíti a levélnövekedést, és tömöríti a növényeket. Neked mindkettőre szükséged lesz, főképp, ha fényszegény helyen akarsz kertészkedni.

2. Hőmérséklet

A legtöbb növény számára a 18-23 °C hőmérséklet a legjobb. Ha ennél melegebb a helyiség, a növények kicsik és gyengék lesznek, ha hidegebb, sárgulni fog a levelük, amiket el is veszíthetnek.

3. Páratartalom

A lakásban az alacsony páratartalom komoly kihívás elé állíthat. A tél ezen felül általában szárazabb is, mint a nyár, és ha a lakás felmelegszik, a probléma tovább súlyosbodik.

PÁRATARTALOM TESZT:

ALACSONY A PÁRATARTALOM, HA: a növény leveleinek hegye barnul, a növények fonnyadtak, összeszedetlennek tűnnek. Ebben az esetben párásíts körülöttük gyakrabban, de a legjobb, ha elhelyezel közvetlen közelükben egy vízzel teli tálcát, amibe lávaköveket helyezel, melyek a párolgáshoz szükséges felületet fogják növelni. Helyezd a növényeket szorosan egymás mellé, hogy magasabb relatív páratartalmú mikrokörnyezetet hozz létre.

4. Ültetőközeg

A kint található talaj nem lesz megfelelő a növényeid számára, mivel túl "nehéz", gyommagokat és rovarkártevőket is tartalmazhat. Ehelyett keress kifejezetten beltéri növények neveléséhez ajánlott, tápanyagban gazdag, és jó nedvességmegtartó képességű táptalajt vagy ültetőközeget. Utóbbi nem föld.

HALADÓ SZINT

5. Hidropónia

Ha nem akarsz a földdel bíbelődni, neked találták ki a hidropóniát . Ez lényegében talaj nélküli kertészkedést jelent. Míg a talaj tápanyagokat ad, és rögzíti a növények gyökereit, a hidroponikusan nevelt növény közvetlenül veszi fel a tápanyagokat, melyek könnyen hozzáférhetőek.

A hazai fejlesztésű Green Drops Hidropónia egy olyan innovatív berendezés, mellyel növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag salátákat, fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetünk. Zseniális megoldás azoknak, akik környezetbarát módon, kevés munkával, és kis helyen szeretnének bőséges termést elérni.

A HIDROPONIKUS TERMESZTÉS ELŐNYEI:

1. Gyorsabb (akár 50% -kal gyorsabb) növénynövekedést eredményez.
2. A gyökerek az egész táptalajban növekednek, így a "cserepek" kisebbek lehetnek.
3. A növények betegségtől mentes közegben indulnak fejlődésnek, és kevésbé valószínű, hogy megfertőződnek.
4. Ha a növény meg is betegedne, a betegség általában csak lokális, nem terjed át a többire.

Növények kiválasztása és párosítása

Szinte bármit termeszthetsz beltérben mindaddig, amíg ki nem növik a lakást, ám érdemes a hasonló páratartalom-és fényigényű, azonos öntözést igénylő példányokat együtt nevelgetned. Íme a "családok":
 
1. Saláta - Kelkáposzta-Paprika

2. Sárgarépa - Hagyma - Paradicsom

3. Bazsalikomos - Petrezselyem - Oregano - Levendula

4. Koriander - Rozmaring - Metélőhagyma - Menta

Növények költöztetése

Ha az időjárás megengedi és van balkonod, erkélyed, a növényeidet a jó idő beálltával kiköltöztetheted. A bent termesztett növényeknek és palántáknak azonban meg kell erősödniük, mielőtt "világot" látnának. Ez alatt vastagabb kutikulát kell fejleszteniük, hogy elkerüljék a vízveszteséget, és jobban bírják az időjárás viszontagságait.

EDZŐTÁBOR NÖVÉNYEIDNEK

1. 7-10 nappal a végleges kikerülésük előtt helyezd őket ki 3-4 órára egy árnyékos helyre.
2. Minden nap növeld a szabadban töltött időt 1-2 órával.
3. Minden este hozd be a növényeket a lakásba.
4. 2-3 nap elteltével tedd ki a növényeket a reggeli napsütésbe, majd délután vidd őket árnyékba.
Ha a hőmérséklet 10 °C feletti, a növényeknek képesnek kell lenniük arra, hogy 7 nap után egész nap és éjszaka az erkélyen maradhassanak. Át is ültetheted, és alaposan locsold meg őket.

A vegetációs időszak végén érdemes a növényeket újra behozni a lakásba. A növényeidnek most is szükségük lesz egy akklimatizálódási folyamatra, hasonlóképpen ahhoz, mint amit a kihelyezésükkor végeztél el.

Öntözés

A konténerekben termesztett növények gyorsabban kiszáradnak, mint talajban termesztett társaik, és gyakori öntözést igényelnek. Öntözéshez mindig szobahőmérsékletű vizet használj, és csak annyit, hogy az edény lefolyólyukain átfusson. Ne hagyd, hogy a víz összegyűljön a csészealjban, mert ez rothadáshoz, vagy betegséghez vezethet.

JELEK, HOGY TÚLÖNTÖZTED SZEGÉNYT:

1. A szártól a levelek felé hervad a növény.
2. Az alsó levelek leesnek.
3. A növény megáll a növekedésben.

JELEK, HOGY VÍZHIÁNYTÓL SZENVED:

1.A levelek külső csúcsa fodrozódik.
2. A levelek széle barnul.
3. A levelek vagy virágok idő előtt leesnek.

Tápanyagok

A beltéren termesztett növényeknek külön tápanyagra, vagy műtrágyára lesz szükségük, mivel a talajban, vagy a táptalajban található tápanyagok nagy részét gyorsan felszívják, vagy az öntözés kimossa. Ha szeretnéd, hogy növényeid boldogok legyenek, és bőségesen teremjenek, készíts nekik házi komposztteát, és ezzel öntözd meg őket:

KOMPOSZTTEA RECEPT:

Végy egy vödröt, és töltsd meg 1/3 rész komposzttal, majd öntsd fel színültig vízzel. Hagyd néhány órán át állni. Egy finom szita segítségével szűrd le a keveréket, majd az így keletkezett tápoldattal locsold meg a növényeidet. Hálásak lesznek a gondoskodásért.

Karbantartás

Amennyiben a növényeid túlélték az előnevelési folyamatot, az öntözést is, karóznod kell őket, majd metszeni is, no meg szüretelni. Ezt a részét a munkának imádni fogod. Zamatos, illatos koktélparadicsom, üde metélőhagyma és menta.. Ahhh!

KÜLÖNLEGES TERMESZTÉSI LEHETŐSÉGEK

Ablakfüggeszték

Beszerezhetők olyan ültető üveggömbök, melyek közvetlenül az ablaküvegre tapadnak. Ezzel a módszerrel értékes helyet szabadíthatsz fel az ablakpárkányon, és a gyógynövényed is elegendő fényhez jut.

Befőttesüveges gyógynövénykert

Passzív hidroponikus rendszert üzemelhetsz, ha a növényeket csinos befőttesüvegekben nevelgeted, ahol a közvetítő közegnek köszönhetően elegendő tápanyaghoz és nedvességhez is jutnak.

Önöntöző gyógynövénykert

Ha növénygyilkos hírében állsz, akkor egy önfenntartó "növényneveldét" ajánlunk a számodra (pl. Click and Grow, Dewplanter, Aerogarden). Beépített LED lámpáinak és öntözőrendszerének köszönhetően mindössze annyit kell tenned, hogy csatlakoztatod a hálózathoz, és figyeled a kert növekedését. Egyes típusok annyira környezetkímélőek, hogy a lecsapódó párából nyerik ki a szükséges nedvességet, és még vakáció üzemmódba is állíthatóak, felkészülve a teljes "embertelenségre" pár hét erejéig.

Víztartályos gyógynövénykert

Az Aquaponic névre keresztelt növénynevelő egy olyan tartályt takar, mely egy zárt láncú ökoszisztémát tart fenn azáltal, hogy az alsó, vizes tartályban élő hal látja el tápanyaggal a fölötte növekedő növényt, ami pedig cserébe tisztítja a hal vízét. Ezen az üzleten mindenki nyer!

Kedvet kaptál a beltéri kertészkedéshez? Íme néhány remek tároló, ahol a zöldségeidet boldogan nevelgetheted.

Elois typ 2 virágtartó

Ft

Kalum virágtartó

Ft

Veruma polcállvány

Ft

Vermon mozgatható állvány

Ft

Tabia polc

Ft

Berun virágállvány

Ft

Figyelem! Az itt feltüntetett fogyasztói árak a cikk megírásának időpontjában érvényesek, melyek árváltozás esetén ezen a felületen nem frissülnek.
A termékek aktuális árát webáruházunkban tudod ellenőrizni.

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered