A szoba, ahova soha nem akarnál belépni

0 darab hozzászólás

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy létezik egy olyan hely, ahol három napot eltöltve bármit bevallanál? És mindezt úgy, hogy nem kínoznának, illetve mégis, csak nem úgy és nem ott, mint ahol várnád, hanem egy úgynevezett fehér szobában, aminek alkalmazása igencsak új keletű a fogvatartottak szóra bírásában.

A 2000-es évek elejétől datálódik a legismertebb eset, amikor is Iránban ezt az újságírót zárták egy fehér szobába. Ebben a büntetés-végrehajtási intézetben. A helyiségben gyakorlatilag semmilyen fizikai behatás vagy inger nem érte. Hófehér ruhában volt egy hófehér, ablak nélküli szobában. Ami nem sokban különbözik ezektől a helyiségektől Kim Kardashian otthonában. Egy ilyen, inger nélküli szobában az embernek teljesen elveszik az időérzéke. Amire rá is segítenek azzal, hogy az itt fogva tartottak rendszertelenül kapnak ételt. Azt is csak fehér tányéron és fehéret. Emellett a fegyőrök is olyan ruhát viselnek, mely nem ad ki hangot még akkor sem, amikor lépnek. Teljesen némává téve ezzel a környezetet. És hogy ez miért ekkora probléma? Mert ez a hely ráadásul még úgy is viselkedik, mint egy süket szoba, melyek közül a ma ismert legcsöndesebben mínusz 9 decibel a zaj, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ember csakis a saját testéből érkező hangokat hallja, de nem akárhogy. Olyan mértékben felerősítve, mintha a 90 méter távolságban elmondott szavak csak 90 centire hangzottak volna el. Ennek pedig hallás és látásvesztés is lehet az eredménye. Nem beszélve a gyakori hallucinációkról, miközben úgy érzed, hogy folyamatosan szorítanak, összeroppantanak. És talán meglepő, de egy fehér szobában extrém gyorsan nőnek a körmök és a hajad. Vannak olyan szerencsések, akik 1-2 órára kimehetnek a szabad levegőre. Akik azonban 24 órán keresztül a négy fal között maradnak, azok már visszafordíthatatlanul károsodnak. Amir nyolc hónapig volt bezárva, és amikor kijutott, nem emlékezett a saját szülei arcára, és altatók nélkül már képtelen az alvásra. Szerencsére ekkora kínt nem képes okozni egy közönséges fehér nappali látványa. Bár ezzel a kijelentéssel azok talán vitatkoznának, akiknek a kutyája ugrott már fel sáros lábbal egy fehér ülőgarnitúrára.

Neked azonban nem kell beleőrülnöd ennek a gondolatába, mert a nálunk kapható legtöbb bútort választhatod kisállatbarát és szennyeződéstaszító kárpitozással, és ha utálnád a fehéret, a szivárvány szinte minden árnyalatában. Ehhez csak kattints a bionkban lévő linkre, és nézz szét áruházunk kínálatában.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered