6 tuti módszer, amivel Boho Chic otthonod lehet

0 darab hozzászólás

EGY STÍLUS, AMI A SZABAD SZELLEMBŐL TÁPLÁLKOZIK

Napjainkban számtalan lakberendezési stílus éli virágkorát, melyek közül az egyik legeredetibb, leglazább kétség kívül a Boho, vagy Boho Chic. De honnan is eredeztetjük ezt a stílusirányzatot és mik a jellemzői?

Ebben a cikkben erre kaphatsz választ, és azt is megmutatjuk, hogyan tudod 6 egyszerű lépésben az otthonodban létrehozni.

A "Boho" a francia "bohemien" szóból származik, és tulajdonképpen azokra a lovaskocsival utazó cigányokra utal, akik a mai Cseh Köztárság régiójából vándoroltak országról országra. A szó később átalakult, és nem csak ezt az életformát, de mindazokat a művészeket, írókat, színészeket, zenészeket is megszemélyesítette, akik szerény anyagi körülmények mellett, nomád életmódot folytatva, meglehetősen sokat utaztak az európai nagyvárosokban. A kontinenst elhagyva a New York-i Greenwich Village-ben is megjelent ez az irányzat, amin egy teljes beat generáció nőtt fel az 50-es években, átadva helyét a 70-es évek hippi kultúrájának.

Mára a bohém kifejezés inkább jelző, mintsem főnév, és egyfajta esztétikát jellemez, mely a múlt generációk szabad szelleméből táplálkozik. A modern boho eklektikusan elegáns megjelenésű, ami a 60-as, 70-es évek etnikai és vintage darabjait helyezi előtérbe. Lássuk, miként tudod az otthonodba mindezeket egyszerűen becsempészni!

# 1. KEVERD A MINTÁKAT ÉS A SZÍNEKET

A lakberendezés íratlan szabályai a díszpárnák megfelelő elhelyezésére is szolgálnak tuti útmutatóval, ám ezeket a módszereket a boho-ban nyugodtan el is felejthetjük. Itt az a szabály, hogy nincs szabály. Az élénk színek, a számtalan minta, mint amilyenek a virágok, törzsi szimbólumok, geometriai alakzatok, mind keverhetők. Kiválóan megférnek e stílussal az olyan árnyalatok, mint az olívazöld, a konyak, a mustársárga és a rozsdás narancs.
Ha párnákról van szó, azok jöhetnek töménytelen mennyiségben a kanapéra, vagy akár a padlóra. A lényeg az extra kényelem!

# 2. HASZNÁLJ TERMÉSZETES, RUSZTIKUS ANYAGOKAT

Az 1960-as és 70-es évek hippi hatása a boho-elegáns (Boho Chic) stílusra olyan kiegészítők fúzióját eredményezte, mint amilyen a természetes vagy kezeletlen anyagok, a kender, szizál, fa és rattan összeházasítása. Gondolj csak a szőtt faldekorációkra, a makramé virágtartókra, a szizál szőnyegekre, a bőr lábtartókra, vagy egy dekoratív fa létrára (lásd a képen), ami hova máshova, mint a nappaliba kerül egy bohém otthonban. Bár a természetes textúrák kulcsfontosságúak ebben a stílusirányzatban, ne hagyd, hogy ez megakadályozzon abban, hogy egy fém Buddhát vagy állólámpát is beinvitálj a szobádba. Ezek ketten remekül megférnek egy rattan függőfotel társaságában!

# 3. DÍSZÍTS VILÁGOT LÁTOTT DEKORÁCIÓKKAL

Mivel a "boho" lényege a vándorlás, minden módját megragadja ennek ünneplésének. Éppen ezért a kiegészítői is mind nemzetköziek. Egy boho otthonban nem ritka, hogy szembe jön velünk egy ókori bölcset ábrázoló szobor, egy marokkói lámpás, indiai törzsi nyomatok, Ming-stílusú vázák, urnák.

Ha szerencséd van, messzi tájakra elutazva kereshetsz olyan ajándéktárgyakat, melyek autentikusak, és díszei lehetnek az otthonodnak. Akkor sincs azonban gond, ha nem engedhetsz meg magadnak egy ilyen utat. Ebben az esetben egy régiségbolt legyen a célpontod, vagy egy olyan import árukkal foglalkozó kiskereskedői lerakat, ahol kedvedre válogathatsz. Egy ilyen helyen rábukkanhatsz olyan kincsekre, mint egy régi földgömb, vagy bármilyen más, kalandos utazási kiegészítő.

# 4. HASZNÁLJ VINTAGE DARABOKAT

A Boho, mint eklektikus tér, kreatív és egyedi módon alkalmazza az érdekes vintage darabokat. Bár a - mondhatni - primitív, rusztikus, bolhapiaci leletekre is fogékony, valójában a század közepi, modern kiegészítőkre bukik, és mindenre, ami a 70-es évek hippi korszakára emlékeztet. Egy retróba hajló íves lámpa, törzsi mintás nyomott textilek, állatszőrök, bőr fotelek, szőnyeg a szőnyegen, mind-mind jöhet!

# 5. HANGSÚLYOZD A KULTÚRÁT

Egyetlen bohém tér sem lenne teljes a művészet és a könyvek kreatív keveréke nélkül. Valójában a vérbeli boho rajongók sokkal több könyv birtokában vannak, mint ruhának, bútoroknak, vagy dísztárgyaknak. Ha téged ez a stílus vonz, akkor valószínűleg értékeld a művészetet, tehát jó úton haladsz.
Halmozz nyugodtan könyveket a dohányzóasztalra (olyanokat, amiket olvasol), dobj régi bakelitlemez borítókat, vagy eklektikus grafikákat a falakra, akár padlótól a mennyezetig. A műgyűjtemények és tárgyak elrendezésének nincsenek szabályai, ahol csak lehet a szeszélyes megközelítés a javallott. Így lesz rendszer a káoszban.:)

# 6. LÉGY SZABAD!

Minden összetevők legfontosabbika, hogy légy kötöttségektől mentes, szárnyalóan szabad. A boho terek nem feszesek, idegesek, nyűgösek, vagy szabálykövetőek. Gondolj csak a padlópárnákra és puffokra, az egymásra rétegezett, kényelmes szőnyegekre, a falra akasztott kalapgyűjteményekre, melyek mind a meghitt beszélgetésekre, az olvasásra, a zenehallgatásra, TV-nézésre, nem pedig egy hivatalos vacsorameghíváson való részvételre ösztönöznek.

Összeválogattunk neked néhány vagabond bútordarabot és kiegészítőt, melyek mind örömmel költöznének be egy Boho Chic stílusú otthonba.


Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered