Így lehet egész évben KONYHAKERT a lakásodban!

0 darab hozzászólás

Semmihez sem fogható érzés, amikor olyan zöldségeket és gyümölcsöket ehetünk, amiket a tányérunkra kerülésünk előtt csak pár perccel korábban szüreteltünk le. Ezeknek még olyan magas a vitamintartalmuk és erőteljes az aromájuk, amit soha nem tapasztalhatunk meg, ha boltban vásárolunk. És itt jön képbe a te ablakpárkányod. Megmutatom, hogyan tudsz létrehozni és fenntartani egész évben egy szuper konyhakertet még a legkisebb lakásban is. Akkor is, ha antikertész vagy.

Kezdjük az alapokkal dióhéjban. A növényeidnek fényre lesz szükségük a túléléshez. Ha túl kevés éri őket, akkor megnyúlnak. Ezzel szemben, ha túl sok fény éri, kapaszkodj meg, nem fog virágozni. Paradicsomnak 14-18 óra a fényszükséglete. A kisebb növények beérik 10-13 órával is. Akkor most nézzük, mit kell tenned a siker érdekében. Ami nem lesz jó a beltéri növénytermesztéshez, az egy közönséges izzó. A gyógynövényeid beérik egy kompakt fénycsővel is. De minden máshoz nagynyomású nátrium és fémhalogén izzó szükséges. Az előbbi vörös-narancssárga fénye a virágzást segíti elő, az utóbbi kék-fehér fénye pedig a levélnövekedést serkenti. A legtöbb növény 18-23 fok között érzi jól magát. Az öntözéshez mindig szobahőmérsékletű vizet használj. Ha az alsó levelek leestek vagy a növény megáll a növekedésben, akkor bizony túlöntözted. Ezzel szemben, ha a levelek külső csúcsa fodrozódik, a széle barnul, akkor vattát köp, olyan szomjas. Ebben az esetben párásíts is körülötte. A legjobb, ha elhelyezel a közvetlen közelében egy vízzel teli tálcát és helyezd a növényeket szorosan egymás mellé, hogy magasabb relatív páratartalmú mikrokörnyezetet hozz létre. Keress kifejezetten beltéri növények neveléséhez ajánlott táptalajt vagy ültetőközeget. Utóbbi nem föld. De most mutatok ennél sokkal menőbb lehetőségeket is. Ha nem akarsz a földdel bíbelődni, akkor neked találták ki a Hidropóniát. Ez lényegében talaj nélküli kertészkedést jelent. A hazai fejlesztésű Green Drops zseniális megoldás azok számára, akik kis helyen akarnak nagy termést elérni. A növények ezzel a módszerrel 50 százalékkal gyorsabban nőnek és kevésbé betegszenek meg. De lehet ezt még fokozni. Az aquaponic névre keresztelt növénynevelő egy olyan tartályt takar, ahol a hal látja el tápanyaggal a fölötte növekedő növényt, ami pedig cserébe tisztítja a hal vizét. Hát nem zseniális? Ha pedig nálad eddig csak a műnövényeknek volt esélye, akkor nézd meg ezt az önöntözős növényneveldét. Beépített led lámpáinak és öntözőrendszerének köszönhetően mindössze annyit kell tenned, hogy csatlakoztatod a hálózathoz és figyeled a kert növekedését. Egyes típusai a lecsapódó párából nyerik ki a szükséges nedvességet, és még vakáció üzemmódba is állítható, felkészülve a teljes embertelenségre pár hét erejéig. De beszerezhetsz ilyen ültető üveggömböket is. Szinte bármit megtermeszthetsz, ám érdemes a hasonló igényű példányokat együtt nevelgetned.

Ha pedig kedvet kaptál a beltéri kertészkedéshez, íme néhány nálunk kapható remek tároló, ahol a zöldségeidet boldogan nevelgetheted. 

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered