Home Tour: Inspirálódj a Bridgertonok pompázatos világából!

0 darab hozzászólás

A Regency korszak legjava

A Netflix legnézettebb, társadalmi botrányokban, fülledt erotikában, és extravagáns belső terekben dúskáló története 2021-ben kétségkívül a Bridgerton család. Attól az "apróságtól" eltekintve, hogy a történelmi hűségre és korszellemre szándékosan fittyet hányva hozták össze a szériát, mégis 82 millió háztartásban gondolkodtak el nők százezrei Hastings hercege láttán, miként omolhatnának ennek a szerecsen istennek a karjaiba, aki a filmben már önmagában elegendő vizuális kielégülést garantált. És akkor még nem beszéltünk a pazar, olykor meghökkentő jelmezekről, a 15 lélegzetelállító helyszínről, melyek jeleneteit- korábbi filmes körútjaink helyszíneivel ellentétben - valóságos épületekben forgatták.

A történet az 1800-as évek elején, Londonban, a Regency korszak idején, a brit történelem gazdagságilag és kifinomultságban is tagadhatatlanul legmeghatározóbb időszakában játszódik. Ha velünk tartasz, bepillantást nyerhetsz e csodás stílusba, akárcsak a film legérdekesebb részleteibe. Tippeket kaphatsz ahhoz, miként tudod az otthonban megidézni a híres Bridgerton stílust, és megismerheted Miss Wistledown féltve őrzött titkait!

A Regency stílusjegyei

A Regency, vagy régenskorszak az eleganciáról, a képzőművészet és az építészet terén elért eredményeiről híres. A felsőbb osztályú társadalom egyfajta mini-reneszánsz kultúrával és kifinomultsággal virágzott, és ez a gazdagság az akkori lakberendezésben is megmutatkozott. E korszakra jellemző a szim­metrikus belsőépítészet, a minőségi francia bútorok, kelmék, tapéták, tükrök és kristályok megjelenése, a görög-római oszlopok, pilaszterekkel, frízekkel társítva. Ezekből az elemekből akad bőven a Bridgertonok otthonában.

A Bridgertonok otthona

A legelső otthon, amelyet a sorozatban láthattunk , a Bridgerton família, csak a film kedvéért lila akáccal és borostyánnal befuttatott rezidenciája, amelyben Lady Bridgerton, négy fia és négy lánya él. Az épület, amit kölcsönvettek, az 1722-ben épült Ranger's House művészeti múzeum, Londonban. A belső jeleneteket azonban már a RAF Halton-ban, az Egyesült Királyság királyi légierejének állomásán vették fel.

A Hastings család birodalma

Hastings hercegének otthona három forgatási helyszínből áll: a Wilton-házból , a Syon-házból és a Badminton-házból, melyek mind több száz évvel ezelőtt épült vidéki épületek. Ha kedveled a kosztümös filmeket, találkozhattál már velük a Koronában, az Emmában, és a Büszkeség és balítélet című filmekben is. A Wilton- ház a Hastings-ház külső és belső jeleneteiben kapott szerepet, míg utóbbi kettőt kizárólag belső jelenetekhez használták. (Érdekesség: A Badminton-ház mindössze 20 percre található a Highgrove-háztól, ahol jelenleg Károly herceg és Camilla él.)

A királynő palotája

Csak akkor van értelme egy korabeli drámának, amelyben egy királynő is szerepel, ha a helyszín is rendkívüli, és az uralkodó rangjához illő. Szerencsére ezt a film készítői is szem előtt tartották, amikor Charlotte királynő rezidenciájának a kiemelt műemlékként kezelt Hampton Court Palace-t választották, de a belső jelenetekhez használták még ezen kívül a Lancaster-házat és a Wilton-házat is.  

Lady Danbury és Simon Hastings otthona

Ha már láttad a Bridgerton család mind a nyolc epizódját, akkor tudod, hogy Lady Danbury egy igazi anyafigura. Az ő és Simon Hastings otthonaként funkcionált a Badminton és Wilton-ház. Ami Lady Danbury házának külső homlokzatát illeti, azt a Holburne Művészeti Múzeumtól vették "kölcsön".

A Featheringtonok lakhelye

A Featheringtonok mindennapjainak bemutatására sem csak egy helyszínt használtak. A RAF Haltont (A brit királyi légierő állomásának épülete) adott otthont az étkezőnek, de a Bridgertonok házaként is funkcinált. Az épület mind a Featheringtonok étkezőjeként, mind a Bridgertonok otthoni belső tereként működött. A belső jeleneteket a Hatfield House-ban vették fel. Utóbbi a Rebecca című filmben is felfedezhető, akárcsak a Jonas Brothers „Sucker” című videoklipjében. A képen látható társalgóban a Regency minden eleme felfedezhető: a falakon a színes és díszes tapéta, a szimmetrikusan elhelyezett festmények a kandalló két oldalán, és az elmaradhatatlan, aranykeretes tükör.

Így festene Daphney Bridgerton szobája 2021-ben

Simon Hastings ezeket a berendezési tárgyakat favorizálná

Kedvelted az okos Featherington lányokat?
Íme az ő könnyed stílusukhoz passzoló bútorpaletta

Titkok, amiket Miss Wistledown súgott meg nekünk

1. A Buckingham palota falán olyan portrék lógnak, melyek Charlotte királynőt és III. György királyt megformáló színészekről, Golda Rosheuvelről és James Fleetről készültek.

2. A Madame Genevieve Delacroix-t megformáló Kathryn Drysdale kiválóan érzékelteti, hogy személyében egy imposztor tisztelhetünk, ugyanis magasrangú hölgyek társaságában erős francia akcentussal társalog, míg a hozzá közelálló barátokkal akcentus nélkül beszél.

3. A sorozat elején és a végén, a Bridgerton család ajtajánál, illetve a 7. epizódban egy pillanat erejéig még Benedict Bridgerton ingjének gallér hímzésén is megjelenik egy döngicsélő méh. Bár a sorozatban nem árulták el, miért, a rovar mégis hatalmas jelentőséggel bír. A széria alapjául szolgáló Julia Quinn regényben ugyanis a Bridgerton család feje, Edmund Bridgerton méhcsípés áldozata lett.

4. A Featheringtonok ruháin és lakrészükben is vannak titkos utalások. Az ő szimbólumuk a pillangó, mely a nők hajdíszeiben és ruháikon is gyakran fellehető motívum. Ha figyelmes voltál, észrevehetted a házuk kovácsoltvas lépcsőkorlátjának mintájában (lásd a felső képen) is az elrejtett pillangókat. A pillangó számos kultúrában az újjászületést jelenti, és ahogy egy lepke megpróbál kitörni a bábjából, úgy próbálják megtenni ugyanezt a filmben a Featherington-lányok is.

5. Megfigyelted? A színek a filmben különös, mögöttes jelentéstartalommal bírnak. A nők ruhatára a cselekmény előrehaladtával más-más színben pompázik, ami nem véletlen. Miután Daphne és Simon eljegyzik egymást, családjaik ruhatárának színe kékről és pirosról hirtelen lilára vált, ezzel is érzékeltetve a két család - a kék és piros szín keveredésével - egyesülését.

6. A Bridgertonok családi színe, ahogy azt már fentebb írtuk, a Wedgewood Blue. Ha ezt ki szeretnéd kevertetni, akkor az alábbi RGB kódot add meg: #83a3b2 51,37% vörös, 63,92% zöld és 69,8% kék.

7. Talán meglepő, de a második legfiatalabb Bridgerton lányt, az Eloise-t alakító Claudia Jessie - kapaszkodj meg - már javában betöltötte a 31-et a film készítésekor, miközben a filmben egy 17 éves lányt alakított, kifogástalanul, és roppant hitelesen.

8. A Bridgerton család 83 országban volt listavezető, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Brazíliában, és Japán kivételével minden országban bekerült a legnézettebb tíz műsor közé a Netflixen.

Ha esetleg még nem láttad, itt az idő, hogy bepótold. Kellemes nyáresti szórakozást kíván hozzá a Marco Mobili!

Írta: Kánn Krisztina

A Marco Mobili Bútoráruház lakberendezője

Legyél te is a Marco Mobili Club tagja!

Klubtagként számos különleges előnyt szerezhetsz:

- belépéskor egy saját Marco Mobili Club kártya tulajdonosa leszel (amennyiben vásárlásodkor még nem kaptál)
- minden hónapban kedvezménykuponokat és különleges meglepetéseket kapsz
- számos termékünket kedvezményes áron szerezhetsz meg
- elsőként értesülhetsz limitált ajánlatainkról
- kedvezményt kapsz partnereinknél

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevelekről. További információkért, Adatkezelési tájékoztatóért (https://www.marcomobili.hu/pages/adatkezelesi-tajekoztato) kérjük, látogass el weboldalunkra.

ELŐZŐ BLOGCIKK

-

KÖVETKEZŐ BLOGCIKK

Home tour 2.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered