Ezt tudják az emberek a KARÁCSONYRÓL Észak-Koreában

0 darab hozzászólás

 Mit szólnál hozzá, ha idén a karácsonyt nem a szeretteiddel töltenéd, hanem egy egész napos történelemórán. Észak-Koreában többek között ez várna rád. Tarts velem, mert most arról rántom le a leplet, hogy mit tudnak a karácsonyról az ott élő emberek.

Egyáltalán ott létezik a karácsony fogalma? Nem. Ennek pedig igen egyszerű az oka. A rezsim semmilyen vallást nem tűr meg az országban. Tehát nincsenek keresztények, sem muszlimok, sem zsidók, csakis a Kim famíliához hű alattvalók. És, hogy tudnak-e egyáltalán a karácsonyról az ott élő emberek? Nos, igenis, meg nem is. A lakosságot három nagy csoportra lehet osztani. Egy nagyon szűk réteg azért ismeri a karácsony fogalmát. Ahogy azok is, akik az utazásokat szervezik, és így olykor a karácsonyt is a célállomáson töltik a helyiekkel. Létezik továbbá az embereknek egy igen csekély hányada, akik a becsempészett filmekből ugyan megtanulták a karácsony fogalmát, de még ők sem tudják, hogy tulajdonképpen ez egy vallási ünnep. A nagy többség azonban hírből sem ismeri. Ennek egyik okát jól szemlélteti az ország nemzetközi repülőtere. Igen, pont annyi lakos hagyhatja el Észak-Koreát, ahányat ebben a váróteremben is látsz. Már csak ezért sem hallhattak a karácsonyról, nem beszélve Jézusról. Gondolhatnád, hogy ezek után nem ünneplik meg a szentestét sem, de erre a kérdésre trükkös a válasz. December 24-e ugyanis nemzeti ünnep Észak-Koreában, mert egy véletlen egybeesésnek köszönhetően éppen ezen a napon van a születésnapja a jelenlegi vezető nagymamájának, aki az ország első first ladyjének tekinthető, de leginkább Korea anyjaként ismert. És hogy azt hogy ünneplik meg? Hát kicsit sem úgy, mint a világ más országaiban. A kedves vezető ekkor indul karácsonyi turnéra, melynek keretén belül legutóbb meglátogatott egy halászati állomást, tiszteletét tette egy ravatalozóban, ellenőrzött egy síszolgáltatót, miközben az országban véget nem érő előadások és történelemórák veszik kezdetét, ahol Korea anyjának életét ismerhetik meg a közemberek. Majd a tiszteletére színpadi produkciókat adnak elő, mely után újabb megbeszélések következnek. Mint látod, ebben az ünneplésben annyi az élvezet, mint mackósajtban a brummogás. Mivel a karácsony szellemét is teljes homály övezi, sejtheted, hogy a Mikulás sem úszta meg az eltörlés kultúrát. Ha létezik is egy szűk réteg, akik már hallottak róla, ők is csupán egy kedves, vidám, piros kabátos figurát látnak benne. Azok a disszidensek pedig, akik először látták meg az alakját az áruházak kirakatában, azt hitték, hogy ez a leárazások kabalafigurája.

Szomorú, de az észak-koreaiak nem ünnepelhetnek meg semmit a Gergely-naptár szerint, csak az új évet, amit reményeim szerint te azzal a fogadalommal pecsételsz meg, hogyha még nem jártál nálunk, akkor végre eljössz hozzánk Veszprémbe.

Hozzászólás írása

Minden hozzászólást jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.
You have successfully subscribed!
This email has been registered