0 komment / Közzétéve Mira Sóskuthyné Mészáros által

Észrevetted te is, hogy ha vendégek érkeznek hozzátok, előbb-utóbb a konyhában köttök ki? Akkor is, ha az jóval kisebb, mint a nappali.  Ennek egyik oka az intimitásban rejlik. A kisebb terek meghittebbek. A konyhaasztalt körbe ülve -  és süteményt majszolgatva várni, míg lefő a kávé - még a pletykálkodás is jobban esik,  így cseppet se bánd, hogy egy kisméretű otthonnak vagy  - minden bizonnyal csak átmenetileg -  a háziasszonya. Mutatunk pár trükköt, amivel közös fészketeket nem csak praktikusabbá, de csinosabbá is varázsolhatod.

TÖBB CÉLRA IS ALKALMAS BÚTOROKKAL VEDD KÖRBE MAGAD

  • Válassz olyan dohányzóasztalt, ami könnyedén átalakulhat étkezőasztallá.
  • A neked való ágy vagy már rendelkezik ágyneműtartóval, vagy könnyedén betolható alá egy, vagy két tároló. Célszerű ezekből is azokat előnyben részesítened, melyek kerekeken gurulnak, így a mozgatásuk is pofon egyszerű lesz.
  • Gondolkodj sarokkanapéban, amit kinyitva teljes értékű ággyá alakíthatsz.
  • Olyan ülő alkalmatosságokat szerezz be (pl. puffok), melyek egyben tároló funkcióval is rendelkeznek.
  • Keresd azokat a szórakoztató elektronikai eszközöket (pl.hangsugárzót), melyek falra szerelve egyben polcként is funkcionálnak, vagy kiválthatsz velük egy asztali lámpát.

HASZNÁLD A FÜGGŐLEGES TEREKET

Amikor az emberek egy kis lakást terveznek, az alapterületre, és annak legjobb felhasználására összpontosítanak, és közben megfeledkeznek a függőleges helyekről. Ez színtiszta pazarlás. Számos módon munkára foghatod a lakás ezen részét.  

  • Ilyenek a polcok, a szekrények ajtajainak belső fele, ahova akasztókat erősítve további dolgokat tehetsz. 
  • Amennyiben a belmagasság engedi, függessz fel egy látványos edénytartó keretet, amire a serpenyőket, egyéb konyhai edényeidet felakaszthatod a pult, vagy a konyhasziget felett. 
  • Ne hagyd, hogy az ajtók feletti és mennyezetig érő falfelület kongjon az ürességtől. Egy mutatós polccal könyvek tárolására kiválóan alkalmas.

A függőleges tér kihasználásának két előnye is van: egyrészt felfelé vonzza a tekintetet, így a szoba nagyobbnak hat, és tuti biztos, hogy sokkal kevesebb dolgot kell majd a földön kerülgetned. :)

HELYEZZ EL TÜKRÖKET

Klasszikus trükk. Egy kisebb szobát jóval tágasabbnak fogunk érzékelni, ha az egyik falon elhelyezünk egy nagyobb tükröt. Egy ilyen szobába belépve a szemed megtévesztve azt hiszi, hogy kétszer akkora a tér, így kapásból tágasabbnak tűnik.

HOZD KI A MAXIMUMOT A TERMÉSZETES FÉNYBŐL

Aki a fény erejét nem becsüli le, az hatalmas előnnyel indul az otthona barátságosabbá tételében. A fény önmagában is rendkívül jól öltöztet egy enteriőrt, ezért fontos, hogy kis lakások esetében, ahol általában az ablakok sem nagyok, csak minimálisan függönyözz. Csakis légies, áttetsző darabokkal dekorálj, kerüld a vaskosabb textilekek. A bútorok esetében választhatod a magas fényű felületeket, azokból is a világos árnyalatúakat, amik együttesen mind növelni fogják a teret. És használj kislámpákat. Ebből egy pirinyó, esetleg fényszegény otthonban nincs olyan, hogy túl sok. :)

ÉLJ A MESTERSÉGES NAPFÉNY EREJÉVEL

Ez már egy teljesen más kategória. Itt most nem a megszokott világítótestekre gondolunk. Ennek ma ismert, legütősebb formája egy olyan, mennyezetre, vagy falra szerelhető LED panel, mely nanorészecskéket használ, és ezek segítségével a természetben is működő Rayleigh-(fény) szórást utánozza le. A végeredmény a természeteshez megszólalásig hasonló világosság a lakásban, mögötte a tágas és fényárban úszó nagyvilág illúziójával. 

Bár ez a technológia ma még nem tekinthető olcsó beruházásnak, ám ahogy pályafutása kezdetén a mobiltelefon is egy kisebb vagyonnal ért fel, hozzájuk hasonlóan a LED panelek árai is karcsúsodni fognak, és válnak majd a háztartások mind gyakoribb lakóivá. Funkcionalitásuk, egészségre gyakorolt hatásuk, és dekorációs jellegük mellett további nagy előnyük, hogy ők sem vesznek el a padlón helyet. 

0 komment

Írd le a véleményedet!

Minden üzenetet jóváhagyunk, mielőtt publikáljuk.